Cameron, Clegg Ve Miliband‘dan Murdoch‘a Ortak Tavır: Bskyb İhalesinde Çık

Rupert Murdoch’un sahibi olduğu İngiltere’deki gazetelerin telekulak skandalına karışmaları, medya patronuna pahalıya mal olacak.

Rupert Murdoch’un sahibi olduğu İngiltere’deki gazetelerin telekulak skandalına karışmaları, medya patronuna pahalıya mal olacak. İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti başkanı David Cameron, Liberal Demokrat partisi lideri ve başbakan yardımcısı Nick Clegg ve ana muhalefetteki İşçi Partisi Başkanı Ed Miliband ortak bir basın açıklaması yaparak Murdoch’un BSkyB ihalesinden çekilmesini istedi. Parti liderleri ayrıca milletvekillerinden, “Murdoch’un ihaleden çekilmesine” ilişkin hazırlanacak bir önerge için oy kullanmasını talep edecek.

    3 parti lider dün de telekulak skandalıyla ilgili polisten ve telefonları dinlenen vatandaşlardan bilgi almış ve telekulak davasının bağımsız bir yargıç tarafından medya, siyaset ve polisi de içine alarak geniş bir şekilde soruşturulması gerektiğini belirtmişti.

    Murdoch, İngiltere’nin en büyük dijital uydu kanalı BSkyB’nin tüm hisselerine sahip olmak için ihaleye girmeyi planlıyordu. Avustralya asıllı medya patronu, bu ihaleyi etkilememesi için telekulak skandalına karışarak halkın büyük öfkesine sebep olan 168 yıllık News of the World gazetesinin yayın hayatına geçtiğimiz pazar günü son verdirmişti. İngiltere‘de News International’a (NI) sahip olan Murdoch, bu şirketin çatısı altında The Sun, Times gazeteleri ile BSkyB’nin yüzde 39‘una sahip bulunuyor.

    Avustralya asıllı medya patronu Murdoch‘un İngiltere‘deki medya şirketi NI’ye bağlı bulunan gazetelerin, cinayete kurban giden bir genç kızın telefon mesajlarını okuduğu ve Londra‘da 7 Temmuz saldırıları kurbanlarının, ayrıca Irak ve Afganistan‘da ölen askerlerin yakınlarının telefon konuşmalarının dinlediği ortaya çıkmıştı. Son olarak ise bir önceki başbakan Gordon Brown‘un şahsi banka bilgilerine ve kalıtsal rahatsızlığı olan çocuğuna ait sağlık raporlarının gizlice ulaşıldığı saptanmıştı.