Bakan Eker:Bdp Halktan Aldığı Yetkinin Gereğini Yapmalı, Şart Koşmak Doğru Değil

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Barış ve Demokrasi Partisi(BDP)’nin mecliste yemin etmek için ‘demokratik bir anayasa’ ve benzeri gibi ön şartlar koştuğunu belirterek, "Çözüm yeri meclistir.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Barış ve Demokrasi Partisi(BDP)’nin mecliste yemin etmek için ‘demokratik bir anayasa’ ve benzeri gibi ön şartlar koştuğunu belirterek, "Çözüm yeri meclistir. Bunun için önce yasama faaliyetlerinin başlaması gerekiyor. Bunları yapmadan, ön şartlar önce sürmek demokrasiyle ne kadar bağdaşır bilemiyorum. Halktan yetki alınıyor ama yemin edilip yasama faaliyetlerine başlanmıyor. Şartlar koşmak doğru değildir." dedi.

Mehdi Eker, Diyarbakır’daki gazetecilerle bir araya geldi. Bakan Eker, Cumhuriyet tarihinde ilk defa Diyarbakır ile ilgili projeler hükümet programında yer aldığını söyledi. Eker, "Sayın Başbakanımızın Türkiye Büyük Meclisi Genel Kurulu‘na yaptığı konuşma ve hükümet programı kitapçığında Diyarbakır‘da bu dönemde yapılacak ve gerçekleştirilecek olan projelerin bilgileri yer alıyor. Bu manada Diyarbakır ilimizin tüm Türkiye gibi 61. Hükümetin icraatlarıyla çok daha iyi bir noktaya gelecek. Diyarbakır gerek şehircilik alanında, ekonomik, iktisadi kalkınma ve gerek sosyal kalkınma alanında inşallah çok önemli hamlelere mekân olacak, çok önemli projelere konu olacak." diye konuştu.

Güneydoğu’nun ilk kez bu kadar bakanla temsil edildiğini söyleyen Eker, Kürt sorunun çözümü için hükümet olarak programlarına aldıklarını ve bu süreci hep birlikte takip edeceklerini kaydetti. Gazetecilerin sorusu üzerine Bakan Eker, BDP’nin grup toplantılarını Ankara yerine Diyarbakır’da yapmasını doğru bulmadığını dile getirdi. BDP’nin yemin etmesi için Diyarbakırlı milletvekilleri olarak bir görüşme yapılıp yapılmadığı sorusu üzerine Eker, meselenin milletvekili meselesi olmadığını vurguladı. Eker, "Mesele Diyarbakır milletvekillerinin meselesi değil. BDP de Diyarbakır’dan ibaret değil ve merkezi Diyarbakır değil. Parti yöneticileriyle, bütün partilerle olduğu gibi yine diyaloğa açığız. Yemin etmeme Türkiye zaman kaybettirmiştir. Keşke bunlar yaşanmasaydı. CHP’nin geç de olsa gelip yemin etmesi olumlu bir adım. Aynı şey BDP için geçerli. Onların gelip yemin etmesini yürekten istiyorum." şeklinde konuştu.

BDP, KAÇIRILAN ASKERLERİN YERİNİ BİLİYORSA İNSANİ OLARAK GEREĞİNİ YAPMALIDIR

BDP’li bazı milletvekillerinin hükümetten talep gelmesi durumunda terör örgütü PKK tarafından kaçırılan 2 asker ile 41 sağlık teknisyeninin bırakılması için aracı olabilecekleri yönündeki açıklamalarını değerlendiren Bakan Eker, "Bu bir insanlık görevidir. Bunların nerede olduğunu biliyor ve bırakılmaları için gereğini yapmıyorsak, birilerinden bir talep bekliyorsak, iyi niyet olmayabilir diye düşünürüz. Vekillerin insani olarak hareket etmeleri lazım." dedi.