Düzce‘de Şap Hastalığı Hayvan Pazarını Kapattırdı

Düzce İl Tarım Müdürü Ayhan Ünal, Düzce‘de görülen şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarının kapatıldığını açıkladı.

İl Tarım Müdürü Ayhan Ünal, geçen sene 40 bin civarında olan kayıtlı hayvan varlığının bu yıl 57 bine yükseldiğini söyleyerek “Düzce Türkiye‘nin geçiş noktası olmasının etkisiyle hayvan hareketliliğinden dolayı şap hastalığından etkilenmemize neden oldu” dedi.

Ünal, Karadere Hasanağa köyünde veteriner hekimlerin şap şüphesine karşı yaptığı çalışmalar sonucunda hayvanlardan örnek alındığını belirtti. Ünal, Alınan örneklerin Şap Araştırma Enstitüsüne gönderildiğini ve Karadere Hasanağa köyünde Asya tipi şap hastalığının tespit edildiğini açıkladı. Ünal, bunun üzerine ilgili genel müdür yardımcıları ve Şap Araştırma Enstitüsü yetkilerinin Düzce‘ye geldiğini ve Vali Yardımcısı Ramazan Şahin başkanlığında hayvan sağlığı zabıta komisyonunun toplantı yaptığı söyledi.

Ünal, Komisyon olarak Düzce‘de hayvancılığının korunması ve şap hastalığının yayılmaması amacıyla kararlar aldıklarını belirterek “Özellikle Kadıoğlu köyünde görülen şap hastalığının o bölgede tutularak söndürülmesi amacıyla hayvan pazarımızı kapattık. En son 20 Ocak 14 Nisan tarihleri arasında hayvan pazarımızı kapatmıştık ve Düzce‘de şap bitme noktasına gelmişti. Ama maalesef pazarın açılmasından sonra özellikle il dışından hayvan nakilleri Düzce‘de pazar vasıtasıyla şap hastalığının yayılmasına sebep oldu. Bundan dolayı önlem amacıyla ikinci bir talimata kadar pazarımızı kapattık” dedi.

Hayvanları şap hastalığına karşı korumayı amaçladıklarını vurgulayan Ünal, “Kadıoğlu köyümüzde 501 hayvanımız, 61 işletmemiz var. Bu hayvanların ve işletmelerin tamamını kontrol ettik. 22 işletmede hastalık yok. 39 işletmedeki 174 hayvanımızda Asya Tipi Hastalık var” diye konuştu.

Düzce Valisi Vasip Şahin‘in talimatı ile Jandarma ve tarım müdürlüğü ekiplerinin köyde çalıştıklarını, hayvanların dışarı çıkarılmaması ve ahırların dezenfekte edilmesi için her türlü tedbiri aldıklarını kaydetti.

Ünal, şap pastalığının Kadıoğlu köyü ile sınırlı kalması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerinin altını çizdi. Şu anda mevcut hayvanlarda üçte bir oranında iyileşme olduğunu, hastalık atlatıldıktan sonra pazarı açacaklarını belirtti.

Şap olan köylere hayvan giriş ve çıkışlarının kesinlikle olmaması gerektiğini aktaran Ünal “Ahırlara girenlerin bile aynı kişiler olması lazım. Özellikle Kadıoğlu köyünde ahırlara dışardan insanların sokulmaması, ahırdan çıkarken dezenfekte edilmeleri gerekiyor. İyileştirme amacıyla seyreltilmiş çamaşır suyu ile hayvanların ağızlarını ve ayaklarını yıkamaları hastalık sürecinde iyileşmelerinde katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

En tehlikeli olan Asya tipi şap hastalığının şu anda sadece Kadıoğlu köyünde olduğunu belirterek “Başta Kadıoğılu olmak üzere Kaymakçı, Karadere Hasanağa, Derdin ve Esenli köylerinde karantinamız var. Aynalı ve Hacıyakup köylerinde şüpheli durum tespit ettik. Numunelerini alarak şap Araştırma Enstitüsüne gönderdik. Önemli olan şu, Kadıoğlu dışındakiler normal A tipi. Kadıoğlu‘ndaki Asya tipi. Asıl tehlikeli ve korkutucu olan bu. Bu hastalığın sönmesi için Valimizin talimatı Kadıoğlu‘ndan başka köylere yayılmaması için her türlü önlemimizi alıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA