Lokurlu: Türkiye, Güneş Enerjisinde Teknoloji Ülkesi Olacak

Dünyanın ilk güneş enerjisini kullanan, soğurmalı soğutma ünitesi ile çalışan enerji tedarik sistemleri mucidi ve geliştiricisi olan Solitem şirketinin yönetim kurulu başkanı Dr.

Dünyanın ilk güneş enerjisini kullanan, soğurmalı soğutma ünitesi ile çalışan enerji tedarik sistemleri mucidi ve geliştiricisi olan Solitem şirketinin yönetim kurulu başkanı Dr. Ahmet Lokurlu, Türkiye’nin güneş enerjisi sistemlerinde teknoloji ülkesi olacağını söyledi. Ülkenin enerji açığının çok fazla olduğunu, bu açığı gidermede güneş enerjisinin büyük rol oynayacağını belirten Lokurlu, “Türkiye, güneş enerjisi sistemlerinde artık sanayi formasyonuna girdi. Bundan sonra teknolojinin hangi hızla yaşama geçirileceğidir. Ben en kısa sürede geçirip Türkiye’nin bu alanda bir teknoloji ülkesi olacağına inanıyorum.” dedi.

Güneş enerjisinden soğutma sistemlerinin sahibi Solitem, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Mimarlar Odası ve Öger Group işbirliği ile ‘Güneş Soğutuyor ve Isıtıyor’ sempozyumu düzenlendi. Sempozyumda Büyükşehir Belediyesi ve Solitem tarafından Antalya’da kurulacak Güneş Park Projesi de tanıtıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Türkiye’nin ilk güneş parkı projesini Antalya’da kurmak istediklerini söyledi. Projeyle Antalya’da ilk defa güneş enerjisinden direkt elektrik elde edileceğini belirten Akaydın, projenin 2 milyon euroya mal olacağını kaydetti. Türkiye’nin 1850 kws/yıl ile Avrupa’da en fazla güneş alan ülke olduğunu dile getiren Akaydın, “Artık Antalya’da güneşten farklı metotlarla yaralanmamız lazım. Güneş evini de bu amaçla yapmıştık. Şimdide 5M Migros’un güneyindeki alana güneş enerjisinin kullanıldığı tiyatro okulu ve müze yapmak istiyoruz. Buraya aynı zamanda Türkiye’nin ilk güneş parkını kurmayı da hedefliyoruz.” diye konuştu.

Dr. Ahmet Lokurlu ise Türkiye’nin güneş enerjisi açısından oldukça zengin bir coğrafyaya sahip olduğuna dikkat çekti. Bu şanslı konumu değerlendirmek, enerjiyi hayata dönüştürmek için hizmete sunulacak, Türkiye’nin ilk ‘Güneş Parkı Projesi’nin enerjide kendi kaynaklarını kullanan bir Türkiye’nin varlığını da güçlendireceğini vurgulayan Lokurlu, şunları ifade etti:

“Güneşin en büyük etken olduğu şey soğutma ihtiyacının yoğun bir şekilde artması. Bunun için inanılmaz oranda elektrik kullanılıyor. Oysa Solitem’in geliştirdiği ve dünyanın birçok yerine kurduğu güneşle soğutma sistemleri sayesinde hem elektrik faturaları sıfırlanıyor, hem de bu sistemlerin çevreye olan olumsuz etkileri de ortadan kaldırıyor.”

Öger Grup Yönetim Kurulu Başkanı Vural Öger de, ‘Yenilenebilir Enerjinin Turizm Sektöründeki Yeri’ hakkında bilgi verdi. Turistik tesislerin giderlerinin yüzde 10-15’ini enerjinin oluşturduğunu aktaran Öger, “Akdeniz bölgesinde 500 odalı 5 yıldızlı bir otelin yıllık elektrik tüketimi 3,5 ile 4,5 milyon kws arasında değişiyor. Bunun yarısı soğutmaya gidiyor. Özellikle yaz aylarında elektrik sarfiyatı had safhaya çıkıyor.” diye konuştu. Öger, otellerde güneş enerjisi kullanılarak enerjideki fiyat çalkalanmalarının önüne geçilebileceğini vurguladı.