Kan Hastalıklarının Tedavisi, Yeterli Ve Dengeli Beslenmeden Geçiyor

Kan hastalıklarının önlenmesinde beslenme alışkanlığının önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, yeterli ve dengeli beslenmenin kanser başta olmak üzere birçok hastalığın oluşumunu önlediğini söylediler.

Kan hastalıklarının önlenmesinde beslenme alışkanlığının önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, yeterli ve dengeli beslenmenin kanser başta olmak üzere birçok hastalığın oluşumunu önlediğini söylediler.

Uzmanlar, kanserojen madde içeren plastik tabak ve bardaklarda sıcak bir şey tüketilmemesi ve alınan gıdaların da iyi yıkanmış olmasına dikkat edilmesi gerektiğini kaydettiler.

Türk Hematoloji Derneği tarafından, bugün hasta ve hasta yakınlarına yönelik ‘kan hastalıkları bilgilendirme’ toplantısı yapıldı. Sivas Devlet Hastanesi toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahir Özkalemkaş, kan hastalıkları ile tanı ve tedavi yolları konusunda davetlilere bilgi verdi.

Hematoloji hastalıklarının tedavisinde şu anda ışın tedavisi ve kök hücre nakli gibi yöntemlerin kullanıldığını belirten Özkalemkaş, tıp dışı denilen bitkisel yöntemlerle de tedavi yapıldığını kaydetti. Özkalemkaş, bazen olumsuz sonuçlar doğuran bitkisel yöntemlerin henüz bilimsel bir temele oturmadığının da altını çizdi.

Kan hastalıklarında yeterli ve dengeli beslenmenin önemini anlatan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Koçoğlu da sağlıklı beslenmenin kan hastalıkları riskini azalttığını söyledi. Çocuk anne karnındayken, annenin beslenme şeklinin, doğacak çocuğun kansere yakalanma riskini yüzde 70 oranında azaltabileceğini anlatan Koçoğlu, beslenmenin erken teşhis kadar önemli olduğunu aktardı.

İnsanların, beslenirken hijyen kurallarına uyması gerektiğini vurgulayan Koçoğlu, hiçbir meyve ve sebzenin yıkanmadan tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Özellikle katı yağlı gıdaların ve kırmızı etin az alınması gerektiğini dile getiren Koçoğlu, sağlık açısından her renkten meyve ve sebzenin mevsiminde tüketilmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Toplantıda, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazif Elaldı, ‘kanserli hastalar mikroplardan nasıl korunmalı?’ konusunda; Doç. Dr. Nesim Kuğu da ‘kanserli hastalarda psikolojik destek nasıl sağlanmalı?’ konusunda davetlilere bilgi verdi.