Almanya, Yabancı Doktor Ve Mühendislere Kapılarını Açtı

Almanya‘da yaşanan kalifiye elaman açığı karşısında Federal Hükümet nihayet adım attı: Alman Hükümeti, yabancı doktorlar ile yabancı makina, elektronik ve otomotiv mühendislerine iş kapılarını açma kararı aldı.

Almanya‘da yaşanan kalifiye elaman açığı karşısında Federal Hükümet nihayet adım attı: Alman Hükümeti, yabancı doktorlar ile yabancı makina, elektronik ve otomotiv mühendislerine iş kapılarını açma kararı aldı.

Kalifiye eleman açığı yaşanan Almanya‘da Federal Hükümet, Avrupa Birliği (AB) üyesi dışındaki ülkelerden doktor ve mühendislerin ülkeye göçlerinin kolaylaştırılması kararı aldı. Dün alınan karara göre yabancı doktorlar ile makina, elektronik ve otomotiv mühendisleri, Alman ve AB vatandaşlarına tanınan öncelik hakkına takılmadan Alman iş pazarında çalışabilecek. Öncelik hakkı uygulamasına göre, Almanyada bir işveren şirketinde açık bir pozisyona eleman alırken bir Alman ya da AB vatandaşına öncelik tanımak zorundaydı. Yurtdışı ve Uzman Eleman Merkezi (ZAV), yabancı elemanlardan önce yerli kalifiye elemanların işe yerleştirilmesi sürecini takip ediyordu. Hükümetin aldığı kararla bu yükümlülük söz konusu mesleklerde kaldırıldı. Şirketlere, yabancı kalifiye elamanları işe alırken en az yerli kalifiye eleman kadar maaş ödemeleri şartı getirildi.

Almanlara yönelik öncelik hakkının kaldırılmasının yanında Federal Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen‘in (CDU), yabancı kalifiye elemanlara yıllık 66 bin Euro maaş yerine 40 bin Euro ödenmesinin yeterli olmasını hedeflediği bildirildi. Fakat bakanın bu planına, CDU‘nun kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) pek sıcak bakmıyor. CSU‘lu ekonomi uzmanı Georg Nüßlein, bu şekilde iş gücünün daha ucuza mal edilmesinin amaçlandığını savundu. Federal Hükümetin kararına sendikalar da hükümetin işverenlere boyun eğdiği gerekçesiyle uzak duruyor. DGB Sendikası Şefi Michael Sommer, ilk önce Almanyadaki potansiyrlin yeterince kullanılmasını talep etti.

Önümüzdeki dönemlerde Almanyada özellikle makina, otomotiv ve elektroteknik ile sağlık sektöründe kalifiye eleman açığı yaşanacağı belirtiliyor. Federal İş Ajansı, kararın ardından yabancı kalifiye elemanlara iş onayı sürecini hızlandıracağını açıklarken, ZAV‘nin 48 saat içinde Almanya‘da çalışmak isteyen yabancı kalifiye elemana müsaade konusunda cevap verecek. Bu şekilde açık olan işyerlerinin, hızlı bir şekilde doldurulması ve mali kaybın önüne geçilmesi hedefleniyor. Federal Hükümet, yabancı kalifiye elamanların yanında kadınları, yaşlıları ve gençleri de iş dünyasına kazandırmak istiyor.

İŞVERENLER KARARDAN MEMNUN

İşverenler ise kararı olumlu karşıladı. Bavyera Ekonomi Birliği Başkanı Bertram Brossardt, sadece Bavyera eyaletinde 2015 yılına kadar 500 bin kalifiye eleman açığı olacağını dile getirdi. Ekonomi uzmanları, sadece yabancı kalifiye eleman göçü ile sorunun çözülemeyeceğini ve bu nedenle gençlerin mühendislik ve teknik bölüm eğitimine teşvik edilmesini talep ediyor. Yetkililer ayrıca, Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin kendilerinin kalifiye elaman ihtiyacı olduğunu ve bu ülkelerden kalifiye eleman kazanmanın zorluğuna dikkat çekiyor.

Konu hakkında yazılı açıklama yapan Yeşiller Partisi‘nin göç ve uyum sözcüsü federal milletvekili Memet Kılıç, kalifiye göçün puan sistemine göre yapılmasını istedi. Kılıç, ‘‘Federal Hükümet iş açığında yapısal bir düzelme sağlayacak nihai çözümler sunmak yerine, konuyu gelip geçici avuntularla geçiştiriyor. Yabancı kalifiye elemanlar için asgari geçim sınırının indirilmesi gibi öncelik denetiminin kaldırılması da anlamlı önlemler, ancak yeterli değil. Yabancı iş gücünün Almanya’ya göçünü kolaylaştırmak için mutlaka basit ve bürokratik olmayan bir puan sistemine ihtiyacımız var. Esnek bir puanlama sistemiyle ihtiyaç doğrultusunda net kriterler belirleyebiliriz. Hristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin şizofrenik göç korkusu son derece yersiz.‘‘ dedi.