Russellviers, Yazılım Teknikleriyle Katılımcıları Şaşırttı

Zaman Gazetesi’nin düzenlediği 1T Tasarım Günleri’nin ikinci gününde Adobe Yazılım Danışmanı Russell Viers,tasarım yazılımları konulu bir sunum yaptı. Adobe yazılımları ve geleceğin medya teknolojilerini içeren sunumunda, Viers ilginç teknikleriyle katılımcıları şaşırttı.

Zaman Gazetesi’nin düzenlediği 1T Tasarım Günleri’nin ikinci gününde Adobe Yazılım Danışmanı Russell Viers,tasarım yazılımları konulu bir sunum yaptı. Adobe yazılımları ve geleceğin medya teknolojilerini içeren sunumunda, Viers ilginç teknikleriyle katılımcıları şaşırttı.

Aynı anda binlerce fotoğraf üzerinde nasıl değişiklik yapılabileceğini gösteren Viers, “Çok kısa bir zamanda birçok fotoğrafı ve bilgisini aynı anda ve aynı hızda yapabilirsiniz.” dedi. Viers, photoshop programını kullanarak, sokakta çekilen bir fotoğrafı bile gazete dergide yayınlanan bir fotoğraf haline nasıl getirdiğini gösterdi. Vakit kaybı en aza indirgemek için kısa yollar gösteren Russell Viers, önceki yıllarda kaydedilen bir dosyanın bile nasıl kısa bir şekilde bulunabileceğini anlattı. “Dünyadaki birçok tasarımcı aynı şekilde çalışır, aynı şekilde düşünür” diyen yazılım danışmanı tasarımcılar dünyanın neresine giderse gitsin bir başka tasarımcıyla kolay anlaşabileceğini belirtti. Viers, sunumunun sonunda katılımcıların sorularını cevapladı.

Eğitimde ders veren diğer bir isim ise Adobe Medya ve Yayıncılık uzmanı Barış Özcan’dı. Geleceğin yayın teknolojisinden bahseden Özcan, dijital yayıncılıkta ve tasarımda sosyal medyanın önemine dikkat çekti.

2000’li yıllarda herkesin haberkaynağı olduğunu söyleyen Özcan, yayıncıların dijital deneyimlerle dünyayı değiştirme imkanına sahip olduğunu ifade etti. “Tasarım haberciliktir.” diyen Özcan, katılımcılara sosyal medyayı kullanarak dijital yayın ve tasarımlarla habercilik yapabileceklerini söyledi. Özcan, ”Artık çok daha birleşmiş bir dünyada yaşıyoruz. Bu yüzden ben sadece tasarımcıyım ya da yazarım demek doğru değildir.” şeklinde konuştu. “Tasarımcılık, asıl değer olan fikirleri daha iyi ifade etmekten, ete kemiğe büründürmeden başka bir şey değildir.” diyen Özcan, tasarımcının yazarın fikrini görselleştirmeye çalıştığını,zaman içinde sadece araçların değiştiğinin altını çizdi.

IPAD GAZETECİLİĞİ DE KONUŞULDU

Gazete Tasarım Günleri’nin ikinci günündeiPad gazeteciliği de konuşuldu.Türkiye’de ilk kez iPad gazeteciliğini Dipnot uygulamasıyla başlatan Gazeteci Cüneyt Özdemir de, genç katılımcılara dijital gazeteciliğin önemini ve onlara neler yapabileceğini anlattı.

Teknolojinin artık hayatın kendisi olduğunu belirten Özdemir, “Yeni teknoloji aygıtları ne kadar çok kullanıyor olsa bile, kurumsal yapılarda çok çabuk adapte olunamıyor. Bu sebeple, biz kendi medyamızı oluşturmak için yola çıktık ve kısmen dijital yayın grubunu kurduk.” dedi.

Normal şartlarda bir yayının çok fazla insanla ve daha pahalıya mal olduğunu belirten Özdemir şunları söyledi: “Büyük bir gazete kurma, dağıtım sistemi, abonelik, tasarım derken uzun bir zaman ve mali kayıp. Artık bunların hepsini bypass ettiğimiz bir zaman dilimine girdik. Dijital medyada çok cüzi rakamlar ödeyerek, daha az zamanda daha iyi işler yapılabiliyor.”

Dijital tasarım ve yayıncılığın büyük bir devrim olduğuna dikkat çeken Özdemir, birçok medya kuruluşunun henüz bunu anlamadığını, hala üretimin konvansiyonel medyaya yönelik yapıldığını kaydetti.

“Tasarıma gelmeden önce bu işin arka planını bilmek gerekiyor.” diyen Cüneyt Özdemir, yeni bir medya dünyası kurulduğunu, tasarım, içerik ve sermayenin bu dünyanın bir parçası olduğunu anlattı. Özdemir, tasarıma giden yolda teknoloji, içerik ve mecranın üç önemli yapı olduğunun altını çizdi.

‘YENİ MEDYA DÜZENİNDE ARACILAR KALKIYOR‘

“Dipnot Tivi’de paylaştığım fotoğraf ve videoları ben reklamla asla 174 bin kişiye izletemezdim.” diyen Cüneyt Özdemir, hiçbir reklamla twitter ve facebook da ulaştığı kadar takipçiye ulaşamayacağını, sosyal medyanın haber dağıtıcısı haline geldiğini belirtti. Özdemir, içine girdiğimiz yeni medya düzeniyle aracıların kaktığını, normal şartlarda sizli bizli konuşulan insanlarla senli benli olunduğunu, teknolojinin mesafeleri kaldırdığını anlatı.

Dijital yayıncılığın müzik yazarlığının da boyutunu değiştireceğini ifade eden Özdemir, 5 yıl sonra gazetelerin hareketli kağıtlar olarak görüleceğini ileri sürdü. Özdemir, dijital medyada reklam dünyasında olmayan reklam bölümleri olduğunu ve sadece dokunulabilir medyaya reklam üretmesi gereken bir medyaya ihtiyaç duyulduğunu paylaştı. “Dipnot yeni medyanın yeni bir medya grubu.” diyen gazeteci, Dipnot sosyal medya, tivi, dergi, web english, mobile, youtube, tivibu, NTV, dipnot production uygulamalarıyla yazdıkları şeyi hikaye gibi, dilden dile dolaştırmak istediklerini söyledi diyen Cüneyt Özdemir, sunumun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.