Uluslararası Bursa Festivali 50. Kez Sanatseverlerle Buluştu

50. ‘Uluslararası Bursa Festivali görkemli bir törenle başladı. Türkiye’nin en uzun soluklu festivalin açılış konserinde, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO) ile piyano sanatçıları Güher ve Süher Pekinel, bir konser verdi.

50. ‘Uluslararası Bursa Festivali görkemli bir törenle başladı. Türkiye’nin en uzun soluklu festivalin açılış konserinde, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO) ile piyano sanatçıları Güher ve Süher Pekinel, bir konser verdi.

    Büyükşehir Belediyesi Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) tarafından bu yıl 50. kez hayata geçirilen ‘Uluslararası Bursa Festivali’, Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda coşkulu başladı.

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Recep Altepe, ‘Uluslararası Bursa Festivali’nin 50 yılında özel programların gerçekleştirileceğini söyledi.

    Festivalle ilgili bilgiler veren Başkan Altepe, “Şehirler, kültürlerin ve medeniyetlerin yatağıdır. Festivaller kültürlerin, dostların, halkların ve güzelliklerin buluştuğu güzel organizasyonlardır. Dostluk ve kardeşlik mesajları bu sayede tüm dünyaya yayılıyor. Bursa, kültür medeniyet ve tarih başkenti.” diye konuştu.

    Bursa’da kültürün yaşatılmasıyla ilgili yoğun faaliyetlerin sürdüğünü ifade eden Başkan Altepe, şunları söyledi: “Geleneklerimiz değerlerimizdir. Bursa’nın en güzel geleneksel değerlerinden biri olan festivalimiz en uzun soluklu festival olma özelliği taşıyor. Bu festivali de renkli ve dolu dolu yaşayacağız. Bugünden itibaren Temmuz ayı sonuna kadar yaklaşık 1,5 ay boyunca kültürler Bursa’da buluşacak, kültür ve sanat dünya gündemine taşınacak. Bursa Festivali, sadece Bursa’nın değil aynı zamanda ülkemizin de en uzun soluklu festivalidir.”

    Altepe, Bursa Festivali’nin hemen ardından Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması ile Bursa’nın şenleneceğini belirterek, 7–12 Temmuz tarihlerinde 41 ülkeden konukların geleceğini ve 15-30 Temmuz tarihleri arasında ise Beyaz Koza yaz konserlerinin yapılacağını anlattı.

    Bursa Valisi Şahabettin Harput da festivalin önemine değinerek, “Bursa, kimlikli bir şehir. Bu şehir, dünya üzerinde büyük isimleri gururla yetiştirmiş ve temsil etmiş bir şehir. Bu festival de Bursa’yı temsil edecek. Siz festivale ne kadar sahip çıkarsanız sanatın gelişmesine de o kadar destek olmuş olacaksınız.” dedi.

    BKSTV Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Durmaz Yılbirlik, gecede yaptığı konuşmada, “Bursa’da 50. yılını yaşadığımız festivalin açılışını BBDSO ve dünya değerlerimiz Güher ve Süher Pekinel ile yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.

    Gecede, BKSTV onur ödülü, BKSTV eski genel sekreterlerinden 2 yıl önce vefat eden Ömer Ersöz’e verildi. Gazeteci Doğan Hızlan, Ersöz adına ailesine teslim etmek üzere verilen plaketi, Mehmet Erbak’a takdim etti.             

Programda ayrıca festivale sponsor olan firmalara da teşekkür plaketlerini Başkan Altepe verdi. Gecede Howard Griffiths’in şefliğinde sahneye çıkan BBDSO’ya dünyaca ünlü piyano sanatçıları Güher ve Süher Pekinel eşlik etti.         

Gecede Rossini’nin La Cenerentola Uvertürü, Mozart’ın ‘Mi Bemol Majör İkili Piyano Konçertosu’, Shostakovich’in ‘Bale Suiti’ ve Tchaikovsky’nin İtalyan Capricciosu gibi özel eserleri davetlilerden yoğun alkış aldı.