Yunanistan‘da Mali Krize Şimdi De Siyasi Kriz Eklendi

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun dün akşam açıkladığı kabinede köklü değişikliğe gitme kararını bugün hayata geçirmesi bekleniyor.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun dün akşam açıkladığı kabinede köklü değişikliğe gitme kararını bugün hayata geçirmesi bekleniyor. Ekonomik krizle mücadelede siyasi liderlerin uzlaşma erdemi gösteremediği yorumunda bulunan gazeteler, Papandreu’nun kabinede revizyon yaparak muhtemel erken seçimler öncesi zaman kazanmak için son hamlesini yaptığı görüşünde birleşti.

Yunanistan’da ağır mali krize dün “ulusal birlik yada koalisyon hükümeti” kurulması tartışmaları damga vurdu. Atina merkezinde göstericiler polisle göğüs göğüse çarpışırken, Başbakan Papandreu ise artan tepkilere karşı muhalefet partilerini yanına almak için gerçekleştirdiği görüşmelerden uzlaşma ile çıkamadı.

Bu arada iktidar partisi PASOK’ta kriz rahatsızlığından kaynaklanan kan kaybı devam ediyor. Kilkis Milletvekili Yorgos Floridis görevinden istifa etti. Böylece 2009’da yapılan seçimlerde 300 üyeli parlamentoda 160 milletvekilliği kazanan PASOK‘un şu an 154 milletvekili bulunuyor. Bu gelişmenin 3 vekil ile çoğunluğu elinde bulunduran PASOK’u Pazar yada Salı günü yapılması beklenen güvenoyunda nasıl etkileyeceği merak ediliyor. Yeni kurulacak hükümetin güvenoyu almasında sorun yaşanmaması bekleniyor.

Papandreu, dün ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi lideri Andonis Samaras ile tam 3 defa görüştü. Yunan Başbakanı diğer muhalefet partileri ile de görüştü. Yeni Demokrasi lideri Andonis Samaras‘ın, dün öğle saatlerinde gerçekleşen ilk görüşmenin ardından Papandreu’nun “Problem bensem kenara çekilmeye hazırım.” sözlerini basına sızdırması ve art arda medya üzerinden şartlarını sıralaması Yunan başbakanı öfkelendirdi. Papandreu, dün akşam halka seslenerek Yeni Demokrasi’nin bu tavrını eleştirdi. Kabinede köklü değişiklikler yapacağını söyledi. Hemen ardından bir açıklama yapan Samaras ise Papandreu’yu "tarihi bir fırsatı kaçırmakla” suçladı. İlk defa erken seçime gidilmesini istedi. Art arda açıklama yapan diğer muhalefet partileri de erken seçimlerin kaçınılmaz olduğunda birleşti. Bu arada uzlaşma çabalarını devamlı yokuşa süren ve elini taşın altına koymaktan kaşınan Samaras’a hem gazeteler hem de siyasi analistler ağır eleştirilerde bulundu.

Gazetelere göre Papandreu’nun geri adım atmasında farklı konular etkili oldu. Bunların başında PASOK kurmaylarının yoğun baskıları geliyor.

KABİNE SENARYOLARI

Papandreu’nun bugün açıklaması beklenen köklü kabine değişikliğinde bakanların sayısının 15’e düşürülmesi ;bir o kadar da bakan yardımcısına yer verilmesi bekleniyor. Dışarıdan 2-3 isimle bakanlar kurulunun güçlendirilebileceği de gelen bilgiler arasında. Hükümetin kriz programını eleştiren ve zaman zaman açıklamalarıyla tepki çeken Theodoros Pangalos, Tina Birbirili, Luka Kaçeli ve Dışişleri Bakanı Dimitris Druças’a kabinede yer verilmeyebileceği ifade ediliyor. Maliye Bakanı Yorgos Papakonstantinu’nun ise yerinin değiştirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Tecürbeli gazetecilerden Pavlos Cimas, “Dün yaşanan gelişmelerden sonra oyun bitti. Artık hükümette değişikliğin hiçbir anlamı yok. Papandreu’nun kontrolü elinden kaçırdığı anlaşılıyor. Bunu belki düzeltebilir ama çok zor.” eleştirisinde bulundu.

GAZETELER

Ta Nea gazetesi, “Seçim sandığı üzerinde poker” manşetini kullandığı haberinde, Papandreu ve Samaras arasındaki işbirliği hükümeti çabalarının boşluğa düştüğünü, uzlaşmanın sadece 5 saat sürdüğü yorumunda bulundu. Gazete, PASOK kurmaylarının Papandreu’nun önerisine yönelik baskılarından sonra ikna olarak başbakanlığı bırakmaktan vazgeçtiğinin altını çizdi. Samaras’ın bir seçim hükümeti kurularak sonbaharda erken seçimlere gidilmesinde ısrar etmesi de uzlaşmanın sağlanamamasında etkili oldu. Ta Nea, Papandreu’nun ise kurulacak hükümetin uzun ömürlü olmasını, AB ve IMF ile imzalanan anlaşmanın yeniden müzakere edilerek devam etmesini, ülkede yozlaşma ile mücadele ve reformlara devam edilmesinde ısrarcı olduğu ancak iki liderin tavırlarında geri adım atmadıkları için anlaşamadıklarını yazdı.



Kaynayan kazanı andıran iktidar partisi PASOK kurmay ve vekillerinin gelişmeler karşısında şaşkına döndükleri ifade edilirken, yeni kabineye verecekleri tepki merak ediliyor.



Ethnos gazetesi ise 9 saat süren görüşme trafiğinden sonra “Yorgo’nun riski, derinlerde erken seçim” manşetini kullandığı haberinde, dünkü gelişmelerde “Papandreu’nun istifa edeceği” söylentisinin PASOK kurmaylarını kızdırdığını yazdı. Gazete, yeni hükümetin ilk sınavını Pazar günü gece yapılacak güvenoylamasında vereceğini vurguladı.

Elefterotipiya ise “Papandreu boşlukta” manşetini kullandığı haberinde, Papandreu’nun dün öğle “ulusal birlik hükümeti”ne yeşil ışık yaktıktan sonra akşam bundan vazgeçmesini eleştirdi.



Bu arada Yunan halkının ek önlemlere sert tepki göstermesinin ardından Maliye Bakanlığı, mecliste görüşülmeye başlanan 2015’e kadar toplam 28 milyar Euro’luk tasarruf öngören önlemlerin bir kısmında geri adım attı.