Rusya: Suriye Ordusu Militan Ve Provokatörlerle Savaşıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Suriye yönetiminin barışçıl amaçlı protesto gösterileri yapan halka karşı değil, silahlı militan ve provokatörlere karşı savaştığını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Suriye yönetiminin barışçıl amaçlı protesto gösterileri yapan halka karşı değil, silahlı militan ve provokatörlere karşı savaştığını söyledi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Libya benzeri bir kararın alınmasına karşı çıkan Moskova, Suriye yönetiminin bu tür gruplarla mücadelesinin normal karşılanması gerektiğini savunuyor.

Rus basınında yer alan bilgilere göre Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleşen Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesi sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Lavrov, “Suriye güvenlik güçlerinin yalnızca barışçıl göstericilerle savaştığı yönünde bir resim ortaya koymaktan kaçınmak gerekiyor” dedi.

“Suriye’de göstericiler arasında bir çok silahlı provokatör var” iddiasında bulunan Lavrov, “Zannediyorum hiçbir devlet doğrudan isyana kalkışanları tolere edemez” hatırlatmasında bulundu. Lavrov, Suriye güvenlik güçlerinin yerleşim alanlarının çevresini kuşatan büyük çaplı militan gruplardan temizlemeye çalıştığını söyledi.

Suriye insan hakları örgütlerinin verilerine göre protestoların başlamasından bu yana bin 300 kişi yaşamını yitirdi ve 10 binin üzerinde gösterici de tutuklandı. Yabancı basın mensuplarının görüntü almasına izin verilmeyen ülkede bilgilerin doğrulatılmasının imkansız olduğu kaydediliyor. Suriye makamlarına göre ise en az 300 güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi.

RUSYA’DAN BM KARARINA DESTEK YOK

Lavrov, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Suriye’de yaşanan şiddeti kınamaya yönelik Fransa ve İngiltere’nin öncülüğünde hazırlığı yapılan kararı desteklemeyeceklerini açıkladı.

Suriye’de reform çalışmalarının ve muhalif gruplarla diyalog sürecinin sürmesinin krizin çözümünde katkı sağlayacağına değinen Rusya Dışişleri Bakanı, “Biz de buna zorluyoruz… Cumhurbaşkanı Beşar Esed’in ilan ettiği reformlar uygulanmalı. Ancak bununla birlikte hükümet güçlerine ve hükümet binalarına yönelik silahlı saldırılar gerçekleştiren militan gruplar da diyalog çağrılarına olumlu cevap vermeli” dedi.

Suriye muhalif gruplar ve insan hakları örgütlerinin yer aldığı bir delegasyonun 27 Haziran’da Rusya’ya bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor. Rus basınında yer alan bilgilere göre Kremlin’in Afrika özel temsilcisi Mihail Margelov’la görüşmesi beklenen Suriye’li muhalif grupların, sivil toplum örgütlerinin daveti üzerine Moskova’ya gelecekleri ifade ediliyor.