İşkur Genel Müdürü Biçerli: İşsizlikte Hedefimiz Tek Haneli Rakama İnmek

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü M. Kemal Biçerli, Türkiye’de işsizlik problemi ile mücadelede doğru adımların atıldığını, bu sayede ülkede işsizliğin giderek azaldığını söyledi.

İşkur Genel Müdürü Biçerli: İşsizlikte Hedefimiz Tek Haneli Rakama İnmek
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü M. Kemal Biçerli, Türkiye’de işsizlik problemi ile mücadelede doğru adımların atıldığını, bu sayede ülkede işsizliğin giderek azaldığını söyledi.

İşsizliğin, kriz dönemi olan 2009 yılında yüzde 15’lere kadar yükseldiğini hatırlatan Biçerli, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun dün açıkladığı rakamla, işsizlik oranının yüzde 10,8’e gerilediğini kaydetti. Biçerli, “Hedefimiz, orta vadede kriz öncesine dönerek işsizliği tek haneli rakama indirmek.” dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO)’nda düzenlenen ‘Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri’10’ projesinin tanıtım toplantısına katılan İŞKUR Genel Müdürü Biçerli, Türkiye’nin krizden, işsizlik bakımından AB ülkeleri ve ABD’den daha çabuk çıktığını belirtti. Türkiye, her ne kadar işsizlikle mücadelede bir takım kazanımlar elde etse de yüzde 10,8’lik oranın hala ciddi bir sorun olduğuna dikkat çeken Biçerli, şöyle devam etti:

“Dolayısıyla işsizlikle mücadele bitmemesi gereken bir konu. Sürekli olarak bunu tekrarlamamız lazım. İşsizlikle mücadelede çok başarılı örnek olarak adlandırılan bazı ülkelerin birkaç yıl içinde dengelerin tersine döndüğünü görüyoruz. Örneği İrlanda bundan birkaç yıl önce başarılı bir ülke olarak görülüyordu. Fakat şimdi yoğun işsizlikle mücadele ediyor. Dolayısıyla işsizlikle mücadele kesintisiz bir süreçte devam etmesi lazım.”

Genel Müdür Biçerli, UMEM’in işsizlikle mücadele adına yapılan en önemli projelerden birisi olduğunu vurguladı. Türkiye’deki iş gücünde vasıf noksanlığı olduğuna da işaret eden Biçerli, “Vasıfsız ‘ne iş olursa yaparım’ diyen bir işsiz kitlesi var. Bunun yanında iş konusunda daha seçici olanlar da var. Ben işsizlere özellikle sesleniyorum. UMEM büyük bir proje. Bu proje çerçevesinde Türkiye’de 121 tane endüstri meslek lisesinin laboratuvarını yeniledik. İki bini aşkın hocamız tekrar eğitimden geçti. Bu ülkede ciddi manada işsizlik varsa bundan iyi bir proje olamaz.” şeklinde konuştu.

Biçerli, Türkiye’deki işsizlerin yüzde 60’tan fazlasının eğitiminin lise altı olduğunu kaydederek işsizlere UMEM projesine katılmaları çağrısında bulundu. Projenin ülke için çok yararlı olduğunun altını çizen Biçerli, “Temel sorunumuz bu kurslara kursiyer bulmakta düğümleniyor. Ama UMEM doğru bir projedir.” dedi.

ATSO Başkanı Çetin Osman Budak ise gençlerin işgücü piyasasına dahil edilmesinin, ancak nitelikli işgücü potansiyeliyle mümkün olabileceğini kaydetti. İşgücü talep ve arz tarafları arasındaki tutum farklılıkları nedeniyle nitelikli işgücü istihdamında sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Budak, “Bu kapsamda hem işsizlik oranını azaltmak hem de işgücü piyasasında arz talep uyuşmazlıklarından kaynaklanan işsizliğe çözüm getirmek amacıyla UMEM Beceri’10 projesi başlatıldı.” diye konuştu.

Proje çerçevesinde, yaklaşık 1 milyon işsize belirlenen iş yerlerinde staj ve başarılı kursiyerlerin büyük çoğunluğuna istihdam imkanı sağlanacağını ifade eden Budak, şunları kaydetti: “UMEM projesi kapsamında, oto kaportacı, asansör sistemleri bakım ve onarım, gaz altı kaynakçılığı, mobilya döşemeciliği, çamaşırhane elemanı ve baskı sonrası operatörlüğü kursları olmak üzere toplam 6 kurs açıldı. CNC freze operatörlüğü, CNC lazer operatörlüğü, ekskavatör operatörlüğü, dokuma makinesi operatörlüğü, saç işçisi, ahşap doğrama ve PVC imalat ve montaj meslek kursları olmak üzere 7 kursta ilanda.”

Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu da Türkiye İş Kurumu’nun tanınırlığı konusunda şüpheleri olduğunu ileri sürerek, “Bize gelenleri İŞKUR’a yönlendiriyoruz. Böyle bir yer var diyoruz neresi diyorlar. İŞKUR mutlaka kendisini daha fazla tanıtması lazım.” dedi.

Konuşmaların ardından, UMEM Beceri’10 projesi kapsamında ilk kursları başarı ile bitiren kursiyerlere sertifikaları verildi. Projeye katkı sağlayan firma temsilcilerine de plaket takdim edildi.