Bursa Ovası’Nda Çevreyi Kirleten Kaçak Fabrikalara Bir Yıl Daha Fırsat

Bursa’da ovada kaçak çalışan ve çevreyi kirleten fabrikaların arıtma tesisi kurması ve çevreye zarar vermemeleri için bir yıl daha süre tanındı.

Bursa’da ovada kaçak çalışan ve çevreyi kirleten fabrikaların arıtma tesisi kurması ve çevreye zarar vermemeleri için bir yıl daha süre tanındı. Şartları yerine getiren fabrikalar 10 yıl daha çalışabilecek. Bursa’da aynı durumda ovada çalışan 417 fabrika olduğu, 22 tanesinin kapatılmasının gündemde olduğu bildirildi. Büyükşehir Meclisi’nde alınan bu karar, muhalefetle Ak Parti grubu arasında tartışıldı. Başkan Recep Altepe, 22 Mart’taki Dünya Su Günü’nde yaptığı açıklamada ise ovayı kirleten fabrikaları 6 ay içinde kapatacaklarını açıklamıştı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bugün tarihi binada yapılan meclis toplantısında, ovada çalışan fabrikalara bir yıl daha süre tanındı.

Oturumda söz alan CHP Grup Sözcüsü Şükrü Aksu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın bile “kirletici sanayinin mutlaka şehir dışına çıkarılmasıyla ilgili beyanı varken” böyle bir karar alınmasının yanlış olacağını ifade etti.

CHP’liler konunun reddedilmesini veya teklifin geri çekilmesini istediler. Başkan Recep Altepe ise, plan notunun iyi anlaşılması gerektiğini kaydederek, “Sıfır araziye plan yapmıyoruz. Bursa’yı yaşanabilir hale getiriyoruz. Bizim derdimiz, ovadaki fabrikalar zehir kusmasın. 100 kilometre süratle giden bir otomobilin önüne gidip zorla durduramazsınız. Vatandaşın acilen arıtma yapması gerekiyor. Önce çevreye zarar vermesin. Tarlanın ortasında da fabrika olur. Arkadaşlar bir yıl içinde şartları yerine getirenlere 10 yıl izin verilmesini istiyor. Bence 20 yıl da olabilir. Arıtma tesis yaptırıyoruz, zaten yapmazsa kapatma kararımız var. Vatandaşa kapıyı da açmak durumundayız. Şu anda iyileşme var, sudaki kirlilikte azalma kaydedildi” diye konuştu.

Chp’li meclis üyesi Ceyhun İrgil ise, kalantorlara adeta af getirildiğini, 10 yıl daha şans tanındığını kaydederek, “25 yıl önce de boyaneler kalkacaktı. Kalkmadı. Kirlilikle nasıl mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.

Komisyon üyeleri ise, bu konuyu uzun süre tartıştıklarını, bu tesisleri kaldırımadıklarından dolayı geçiş döneminde böyle bir karar alındığını söylediler.

Bursa’da şu anda ovada çalışan 417 fabrika olduğu, bunların 22 tanesinin kapatılmasının gündemde olduğunu ancak bu kararla onlara bir şans daha tanındığı öğrenildi

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin de, bu konuda hassas olduklarını ifade ederek, “1987 yılından önce İsabey, Samanlı, Vakıfköy’de fabrikalar vardı. Bunlar binlerce kişiyi istihdam ediyor. Bunları yok saymak mı, bir yıl içinde çevre şartlarını yerine getirmelerine zorlamak mı duyarlılıktır. Hiçbir şey yapmamak ve oturup da beklemek olmaz. Bir yıl içinde arıtma şartlarını yerine getirmeleri için böyle bir karar alındı” şeklinde konuştu

Kaynak: İHA