Çin‘den Nükleer Santral Projelerine Fren

Çin, nükleer santrallerde denetim ve güvenlik planı hazırlama çalışmaları tamamlanmadan hiçbir projeyi onaylamayacak.

Çin, nükleer santrallerde denetim ve güvenlik planı hazırlama çalışmaları tamamlanmadan hiçbir projeyi onaylamayacak.

Çevre Koruma Bakanlığı‘nın internet sitesinde yer alan haberde, Çin Çevre Koruma Bakan Yardımcısı Li Ganjie’nin, başkent Pekin’de kısa süre önce ABD Westinghouse Elektrik Şirketi Başkanı Jack Allen ve beraberindeki heyetle görüştüğü bildirildi. Haberde, görüşmede Çin-ABD yapımı AP1000 nükleer santrali inşasındaki durum ve Çin‘de nükleer santrallerin denetimi gibi konular üzerinde fikir alışverişinde bulunduğu bilgisine yer verildi.

Li Ganjie, nükleer santrallerde denetim ve güvenlik planı hazırlama çalışmalarının tamamlanmasından önce, hiçbir nükleer santral projesinin onaylanmayacağını belirtti.

Çin, Japonya‘daki Fukuşima faciasının ardından, kendi nükleer tesisleri üzerinde kapsamlı bir denetim başlattı ve projelerini onaylamayı dondurdu. Çin‘de şu an 27 reaktör inşa ediliyor. Bu rakam, dünya çapında inşaat aşamasındaki reaktör sayısının yarısına tekabül ediyor.

Japonya‘daki nükleer santral kazasının ardından Almanya nükleer kapasitesinin üçte birini devre dışı bıraktığını açıklamış; İspanya, İsviçre, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri de güvenlik standartlarını gözden geçirme kararı almışlardı.