Adü Aydın Meslek Yüksekokulu Umyos11’E Ev Sahipliği Yaptı

Uluslararası boyuta taşınarak ilk kez 2009 yılında Selçuk Üniversitesi tarafından Konya‘da düzenlenen olan “Meslek Yüksekokulları Sempozyumu”na bu yıl Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Aydın Meslek Yüksekokulu ev sahipliği yaptı.

Adü Aydın Meslek Yüksekokulu Umyos11’E Ev Sahipliği Yaptı
2. Uluslararası 6. Ulusal Meslek Yüksekokulları Sempozyumu (UMYOS’11) ADÜ Aydın Meslek Yüksek Okulu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Onur kurulunu ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seda Saracaloğlu, Prof. Dr. Ali Belge ve Prof. Dr. Cavit Bircan’ın oluşturduğu sempozyumun Düzenleme Kuruluna ADÜ Aydın Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Saadettin Yıldırım başkanlık etti.

“Mesleki Eğitimin Yeniden Yapılandırılması” temalı UMYOS”11, müzik dinletisinin ardından ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Belge ve ADÜ Aydın MYO Müdürü Doç. Dr. Saadettin Yıldırım’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Doç. Dr. Saadettin Yıldırım konuşmasında “Nitelikli ara eleman” yetiştirmede Meslek Yüksekokullarının kritik önemini vurgulayarak, “Üniversite-Sektör İşbirliği” konusundaki eksiklere değindi. Yıldırım; dinamik, sürekli güncellenebilir eğitim programları ile sektör temsilcileri ve eğitim kurumları arasında işbirliğinin tam anlamıyla gerçekleştirilmesi yoluyla bu sorunların aşılabileceğini belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Mehmet Ali Demiral başkanlığında “Profesyonel Gözüyle Mesleki Eğitim” paneli Prof. Dr. Oktay Alnıak, Tayebeh Kazempour ve Doç. Dr. Muharrem Tuna’nın katılımı ile ilk oturum gerçekleştirildi. Sempozyumun katılımcıları arasında Prof. Dr. Uwe Schmıdt, Prof. Dr. Numan Durakbaşa, Prof. Dr. Alan Clarke, Prof. Dr. Deves Nıgam, Prof. Dr. Selda Özbilgin, Prof. Dr. Ulvi Şeker, Prof. Dr. Necati Utlu, Prof. Dr. Semiha Aydın gibi pek çok yerli ve yabancı bilim insanı yer aldı.

Sempozyumda YÖK tarafından geliştirilen; Bologna süreci ve İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi (İKMEP) gibi projeler de uzmanlar tarafından değerlendirildi. Eğitim hareketliliğinde akreditasyonun önemi tartışılarak modüler eğitim sistemine geçiş hazırlıklarının yapıldığı sürece katkı sağlaması açısından bu projelerin önemi vurgulandı.

UMYOS’11 kapsamında mesleki eğitimde dünyanın saygın ve öncü akreditasyon kurumlarından biri olarak kabul edilen ve sertifikaları ön lisans denkliğine sahip olan EDEXCEL ile Aydın Meslek Yüksekokulu arasında işbirliği yapılmasına yönelik görüşmeler yapıldı.

UMYOS’11, üç gün boyunca 11 oturumda, 8’i yabancı katılımcı olmak üzere; 210 sözlü, 60 poster bildiri ile toplam 570 katılımcı eşliğinde başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Sempozyum mesleki eğitimle ilgili sorunların ve çözüm önerilerinin tartışıldı. Mesleki eğitim alanlarındaki bilimsel çalışmalar paylaşıldı.

ADÜ Aydın Meslek Yüksekokulu Giyim Üretim Teknolojisi Programı öğretim elemanları ile öğrencilerinin hazırladığı ve sunduğu defile, okulun folklor ekibi tarafından sergilenen Aydın yöresi halk oyunları gösterisi, sempozyumu renklendiren etkinlikler arasında yerini aldı. UMYOS’11, yapılan oylama sonucunda 2013 yılında düzenlenmesi planlanan sempozyumun ev sahipliğini Ardahan Üniversitesi Ardahan Meslek Yüksekokuluna devrederek, kapanış oturumu ile sona erdi.

Kaynak: İHA