Kırgızistan‘da Zafer Bayramı‘nın 66. Yıldönümü Kutlandı

2. Dünya Savaşı‘nda Sovyetler Birliği‘nin Almanları mağlup ettiği gün olarak kutlanan 9 Mayıs Zafer Bayramı‘nın 66. yıldönümü, Kırgızistan‘ın başkenti Bişkek‘te büyük bir coşkuyla kutlandı.

Dayır Asanov adını taşıyan Zafer Meydanı‘nda düzenlenen törenlere Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, Parlamento spikeri Akmatbek Keldibekov, Bişkek Belediye Başkanı İsa Ömürkulov, yabancı ülkelerin Kırgızistan Büyükelçilik temsilcileri ve gaziler olmak üzere binlerce kişi katıldı. Törende Sönmez Ateş‘e çelenk konulup, hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulmasının ardından Kırgız milli marşı okundu. 2. Dünya Savaşı‘nda hayatını kaybedenlerin anısına havaya ateş açıldı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, 2. Dünya Savaşı‘nda Kırgızistan‘ın düşmanları mağlup etmek için gösterdiği çabanın önemli olduğunu belirterek, savaşa katılan gazilere teşekkür edip, herkesin Zafer Bayramı‘nı tebrik etti. "363 bin Kırgızistan vatandaşı savaştı. Onların isimleri savaş yıllıklarına altın harflerle yazıldı" diyen Otunbayeva, gazilerin halkın geleceği için yaptığı kahramanlığı ve cesaretliliği unutmayıp, onlarla gurur duymak gerektiğini vurguladı.

Cumhuriyet Gazileri Yönetim Başkanı Taras Tokonbayev da, savaşa katılan bütün gazilere teşekkür ederek, "Kendi kanı ve canı ile bize, bütün dünyaya barışı getirdikleri için ben onlara sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum" dedi. Tokonbayev, hiçbir zaman savaşın olmaması temennisinde de bulundu.

Gazi Aldıldabek Ceenbayev ise, savaşa iki erkek kardeşinin katıldığını ve kendisinin de küçük bir çocuk olduğunu, büyükler savaşırken kendisinin de annesine yardım edip tarlalarda çalışıp, savaşanlara yiyecek hazırladıklarını ifade etti.

Törenin ardından Cumhurbaşkanı Otunbayeva ile bakanlar, gazilerle birlikte askeri çadırlarda ikram edilen ve asker yemeği olarak bilinen ‘Greçka‘ yedi.

Kaynak: İHA