Rus Siyaset Uzmanları, Bin Laden Sonrası Dünyayı Tartıştı

ABD hükümeti, Usame bin Laden‘in öldürülmesini büyük bir zafer olarak kutlamaya devam ederken, Rusya‘da ünlü siyaset uzmanları konunun farklı yönlerini tartışıyor.

Moskova‘da düzenlenen çeşitli oturumlarda bir araya gelen Rus siyaset uzmanlarından bir bölümü bin Laden‘in öldürülmesini başarılı bir operasyon ve terörizme karşı zafer olarak değerlendirirken, bir bölümü ise olayı ABD tarafından dünya kamuoyunu aldatmak amacıyla oynanan bir tiyatro olarak yorumluyor.

Rusya Stratejik Değerlendirmeler Enstitüsü Başkanı ve Rusya Dışişleri Bakanlığı‘na bağlı Moskova Uluslararası İlişkiler Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Sergey Oznobişev, Usame Bin Laden‘in öldürülmesinin dünyanın bundan böyle daha güvenli olacağı anlamına gelmediğini belirtirken, "Bin Laden‘in öldürülmesinden sonra dünyada terör olaylarının daha da artacağını düşünüyorum. Çünkü Bin Laden‘in intikamını almak isteyen örgütler mutlaka ortaya çıkacak. Tabii ki burada teröristlerin öncelikli hedefi ABD ve

müttefikleri olacak. Yani Bin Laden‘in öldürülmesini bir başarı olarak değerlendirsek bile bunun çok da büyük bir zafer olduğunu söyleyemeyiz. Zira bin Laden‘in taraftarları her yerde ve çok sayıda bulunuyor. Çünkü dünyadaki mevcut düzen bunların bulunmasını ve çoğalmasını doğal hale getiriyor. Özellikle ABD ve müttefiklerine karşı tepkiler giderek artıyor" dedi.

Ortadoğu Sorunlarını Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Aleksandr Şumilin ise teröre karşı mücadelede başta hukuk olmak üzere bazı zorlukların bulunduğuna dikkat çekerken, "Bin Laden‘in neden diri olarak yakalanacağına öldürüldüğü sorusu soruluyor. Bunun başlıca nedeni hukuki sorunlardır. Zira Bin Laden diri olarak yakalanmış olsaydı kendisinin yargılanması gerekecekti. Bunu hukuk normlarına göre yapmak ise çok zor olacaktı. Ayrıca olayın propaganda yönü de göz ardı edilmemeli. Bin Laden taraftarları yeni

terör saldırılarıyla liderlerinin serbest bırakılmasını talep edeceklerdi. Ayrıca bin Laden‘in neden ABD‘de yargılandığı da sorgulanacaktı. Zira ABD‘nin Guantanomo mahkumlarını adaletsiz bir şekilde yargıladığı da dünya kamuoyunda sık konuşuluyor. Dolayısıyla Bin Laden‘in öldürülerek ortadan kaldırılması ABD‘nin atabileceği en doğru adımdır" dedi.

ABD yönetimini Ortadoğu‘da Haçlı Seferleri başlatmakla suçlayan Rusya-İslam Dünyası Stratejik Araştırma Merkezi Başkanı Şamil Sultanov ise, "ABD‘nin Usame bin Laden‘in öldürmesi kendini demokrasinin merkezi ilan eden bir devlete yakışmıyor. ABD, bin Laden‘i diri olarak da yakalayabilirdi. Ama bunu yapmak istemedi. Çünkü bin Laden‘in yargılanması sırasında çok önemli bilgiler ortaya çıkabilirdi. İslam Dünyası bin Laden‘e yaklaşımı ve Bin Laden‘in kimliği ne olursa olsun ama ABD yönetiminin bu konuya haçlı

mantığıyla yaklaştığı apaçık ortadadır. Zira gemide ölmeyen bir insanın denize gömülmesi İslam dininin kurallarına aykırıdır. ABD hükümeti Bin Laden‘i öldürerek daha bir iğrenç eylemini uluslararası normları da hiçe sayarak gerçekleştirmiş oldu. Çünkü bu operasyon senaryo gereği yapılmalıydı ve bu şekilde de gerçekleştirildi" dedi.

Kaynak: İHA