Öney‘in Bakanlığı Türk Siyasetçileri Sevindirdi

Almanya‘nın Baden Württemberg Eyaleti‘nde Bilkay Öney‘in uyum bakanlığına atanması Türk kökenli siyasiler arasında sevinçle karşılandı.

Almanya‘nın Baden Württemberg Eyaleti‘nde Bilkay Öney‘in uyum bakanlığına atanması Türk kökenli siyasiler arasında sevinçle karşılandı. Almanya‘da ilk kez geçtiğimiz yıl Hıristiyan Demokrat Birlik Parti‘nden (CDU) Aygül Özkan Aşağı Saksonya eyaletinde Sosyal, Sağlık, Aile ve Uyum bakanlığı görevine getirilmişti. Baden-Württemberg eyaletinde yeni kurulan kabinede Alman Sosyal Demokrat Parti‘den (SPD) Bilkay Öney ikinci Türk kökenli bakan olarak görev aldı. Bir Türk kökenlinin bakan olmasından büyük mutluluk duyduğunu belirten Aygül Özkan, “Bakanlık kapısı benimle birlikte açılmıştı. Yeni arkadaşların atanması başka partiden bile olsa tabiki sevindirici. Bayan olmasıda ayrıca sevindirici. Ancak ben bu bakanlıkların sadece uyum konularında olmasından ziyade başka alanlarda da olmasını istiyorum.” dedi.

Özkan, "Bilkay Öney ile karşılıklı görüşme veya ortak çalışma yapar mısınız?" sorusuna ise, “Neden olmasın? Zaten Kuzey Ren Vestfalye Uyum Müsteşarı Zülfiye Kaykın ile görüşüyorum bilgi alış verişinde bulunuyorum. Aynı şekilde Bilkay Öney ile görüşürüm gerekirse yardımcı olmak isterim.” dedi.

SPD Hamburg Federal Milletvekili Aydan Özoğuz ise kendi partilerinden Türk kökenli bir bakan çıkmasından son derece memnun olduğunu belirterek, “Öney‘in eyalette yeni oluşturulan Uyum bakanlığına getirilmesi beni sevindirdi.” dedi. Özoğuz, ileride kendisini de bir bakanlık görevinde görebilirmiyiz? sorumuza ise “Bana daha önce iki kez bu teklif yapıldı. Ancak ben ailemden dolayı Hamburg‘dan ayrılmak istemediğim için kabul etmedim. Ayrıca Almanya‘da şu anda Türk kökenli ileride bakanlık koltuğuna oturabilecek kabiliyetli politikacılar var.” şeklinde konuştu.

Yeşiller Partisi‘nden Hamburg Meclis eski başkanı vekili Nebahat Güçlü de Bilkay Öney‘i çok yakından tanıdığını ve samimi olduğunu belirterek, “Bakan olmasına çok sevindim.” dedi. Öney‘in bilgi birikimi ve tecrübesi ile çok kabiliyetli olduğunu belirten Güçlü, “Ben onun bu işte başarılı olacağına inanıyorum ve başarılar diliyorum.” dedi.