Ladin'in kızından şok iddia: Babam sağ yakalandı

El Kaide liderinin kızı, babasının silahsız olduğunu ve Amerikan komandoları tarafından canlı yakalandıktan sonra kafasından vurularak öldürüldüğünü söyledi.

Ladin'in kızından şok iddia: Babam sağ yakalandı

Dünya, El Kaide lideri Ladin’in öldüğüne ilişkin ABD’den kesin kanıt beklerken, Obama yönetiminden yapılan tutarsız ve çelişkili açıklamalar, baskınla ilgili şüpheleri daha da arttırdı.

ABD Başkanı Barack Obama’nın, bizzat halkın karşısına çıkarak duyurduğu ve teröre karşı tarihi bir zafer olarak nitelendirdiği Ladin operasyonu, ‘delil yetersizliği’ nedeniyle dünya genelinde giderek genişleyen bir çevre tarafından şüpheyle karşılanmaya başladı. El Kaide liderinin cesedini alelacele denize atan ve fotoğraflarını da yayımlamayan Obama yönetiminin, Ladin’in nasıl öldürüldüğüyle ilgili çelişkili ve tutarsız açıklamaları da tartışma yarattı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, düzenlediği basın toplantısında, operasyonun ilk günlerinde basına yansıyan haberlerin neredeyse tamamını yalanlayan bilgiler verdi. İlk açıklamaların aksine Ladin’in, operasyon sırasında silahlı olmadığını açıklayan Carney, yine Obama yönetimi yetkililerinin, Ladin’in Emel el Sada adlı eşini canlı kalkan olarak kullanmaya çalıştığı iddialarını da yalanladı. Ladin’in eşi olduğu sanılan bir kadının ABD komandolarına saldırdığını söyleyen Carney, bu kişinin bacağından vurulduğunu ancak ölmediğini söyledi. Baskında Ladin’in Hamza aldı oğlunun öldürüldüğü bilgisi de, daha sonra Halid olarak düzeltildi. Operasyonla ilgili çelişkili bir açıklama da, teknik arıza sonucu düştüğü söylenen helikopterle ilgili. ABD’li yetkililer, dün ‘teknik arıza’ ifadesini kullanmadıklarını söylerken, düşen helikopterin etrafata dağılan parçaları da, füzeyle düşürülmüş olabileceği spekülasyonlarına yol açtı.

Ladin’in kızından şok iddia

Operasyonun ardından Pakistanlı istihbarat yetkililerine bilgi veren El Kaide liderinin kızı, babasının silahsız olduğunu ve Amerikan komandoları tarafından canlı yakalandıktan sonra kafasından vurularak öldürüldüğünü söyledi. Pakistan güvenlik yetkilileri de, ABD özel ekiplerinin Abbittabad’da Ladin’in yaşadığı malikaneye düzenledikleri operasyonda El Kaide liderini öldürdükten sonra cesediyle beraber bölgeden ayrıldığını bildirdi. Yetkililer, ABD ekipleri ayrıldıktan sonra eve giren Pakistan güçlerinin evdeki iki kadın ve yaşları 2 ile 12 arasında değişen altı çocuğu gözaltına aldığını açıkladı. Yetkililer, gözaltındaki kişilerin Ladin’in eşi ve çocukları olduğunu belirtti.

Mahkemeye çıkarılmalıydı

Operasyonla ilgili belirsizlikler tartışılmaya devam ederken, Avrupa’da şimdi de ABD’nin hem polis hem yargıç gibi hareket ettiği eleştirileri dile getirildi. Berlin İçişleri Bakanı Ehrhart Körting, “Bir avukat olarak, Ladin’in Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne çıkarıldığını görmeyi tercih ederdim” dedi. Hollandalı uluslararası hukuk uzmanı Ger-Jan Knoops, Ladin’in tutuklanarak ABD’ye iade edilmesi gerektiğini söyleyerek, eski Yugoslavya lideri Miloseviç’in Lahey’de mahkemeye çıkarılmasını anımsattı.

Cenazeyi görmeden inanmam!

ARAP medyasının etkili kalemlerinden Londra’da yayımlanan Kuds El Arabi gazetesinin başyazarı Abdülbari Atvan, Obama yönetiminin Ladin operasyonuyla ilgili tutarsız ve ‘yalan’ açıklamalarına atfen, “Ladin’in cesedini görmeden öldüğüne inanmam” dedi. Atvan, CIA tarafından yayımlanacak fotoğrafların da, hile ihtimali nedeniyle şüpheleri ortadan kaldırmayacağını belirtti. Atvan, ABD’nin, daha önce Irak lideri Saddam Hüseyin’in iki oğlunun cesetlerini basına teşhir ettiğini, Irak’taki El Kaide lideri Zerkavi’nin öldürüldüğünü kanıtlamak için aynı yöntemi izlediğini hatırlatarak, Ladin’in de cesedinin görülmesi gerektiğini savundu. ABD’nin, Ladin’in cenazesini alelacele denize atmasını da eleştiren Atvan, Ladin’in ABD tarafından Şer’i usullere göre defnedildiğinin açıklandığını ancak İslamiyette böyle bir uygulama olmadığını kaydetti.

‘Korkunç fotoğraf’ yayınlanmayacak

BEYAZ Saray, ABD Başkanı Barack Obama’nın, Pakistan’da düzenlenen operasyonda öldürülen El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in fotoğraflarını, “ulusal güvenlik riski” teşkil edebileceği gerekçesiyle yayınlamayı reddettiğini duyurdu. Carney, Obama’nın Pazar günü yayınlanacak CBS televizyonunun “60 dakika” adlı programında, “Bin Ladin’in öldüğü konusunda şüphe olmadığını, dünya üzerinde Bin Ladin’in bir daha görülmeyeceğini” belirttiğini aktardı. ABD’nin önde gelen haber sitesi Drudge Report, Başkan Obama’nın, Ladin’in sol gözünün üstünden vurulduktan sonra çekidliği söylenen fotoğrafın yayımlanaması kararı aldığını ancak tarihiyle ilgili tartışmaların devam ettiğini bildirdirmişti. Son açıklama ile somut kanıt bekleyen dünyanın şüpheleri daha da arttı.

Sırada El Kaide’yi imha etmek var

EL Kaide lideri Usame bin Ladin’in öldürülmesiyle ivme yakalayan Beyaz Saray’ın, Ladin’in evinde ele geçirilen paha biçilemez değerde belge ve bilgisayar disklerinde yer alan bilgileri de kullanarak, El Kaide’ye ölümcül darbe için kolları sıvadı. Ele geçirilen belgeleri mercek altına alan ABD ordusunun, örgütün lider kadrosu ve uluslararası bağlantılarını deşifre ederek operasyonlara başlayacağı tahmin ediliyor. Öte yandan CIA Başkanı Leon Panetta, El Kaide’nin başına Ladin’in yerine geçecek ismin ABD’nin bir numaralı düşmanı olacağını söyledi. Panetta, CBS televizyonuna verdiği demeçte, terör örgütünün iki numarası Mısırlı Eymen El Zevahiri’nin büyük olasılıkla Ladin’in yerine geçeceğini, ancak El Kaide liderinin öldürüldüğü operasyonun ardından büyük olasılıkla kendi güvenliğinin derdine düşeceğini belirtti.

Bush, Obama’nın davetini reddetti

ABD’NİN 11 Eylül terör saldırılarının düzenlendiği dönemdeki Başkanı George Bush, ABD Başkanı Barack Obama’nın terör örgütü El Kaide’nin lideri Usame Bin Ladin’in öldürülmesinin ardından 11 Eylül saldırılarının düzenlendiği New York’taki ‘Sıfır Noktası’nı (Ground Zero) kendisiyle birlikte ziyaret davetini geri çevirdi. Bush’un sözcüsü David Sherzer, Bush’un davetten müteşekkir olduğunu, ancak başkanlığından sonraki dönemde ön planda olmamayı tercih ettiğini belirtti. Obama’nın, Ladin’in öldürülmesinin ardından, 11 Eylül terör saldırılarında İkiz Kuleler’in yerle bir olduğu Sıfır Noktası adı verilen alanı ziyaret etmek için yarın New York’a gideceği bildirilmişti. Obama’nın ayrıca 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin aileleriyle görüşeceği açıklanmıştı.

Ladin’in üzerinden 500 euro çıktı

ABD operasyonunda öldürülen El Kaide lideri Usame bin Ladin’in üzerinden 500 euro para ve iki telefon numarası çıktığı bildirildi. Politico’nun “Ladin kaçmaya hazırdı” başlıklı haberine göre, Kongre üyelerinin bilgilendirilmesi için ABD’li istihbarat yetkilileri tarafından gerçekleştirilen “çok gizli” brifing, tarihi operasyona ilişkin yeni bilgiler ortaya çıkardı. Kongre binasında dün yapılan toplantıya katılan ABD’li vekillerin verdiği bilgiye göre, Pakistan’ın başkenti İslamabad yakınlarındaki bir evde öldürülen Ladin’in elbisesine dikili şekilde 500 euro nakit para ve kime ait olduğu bilinmeyen iki telefon numarası bulundu. Para ve telefon numaraları, Ladin’in olası bir saldırı halinde kaçmak için hazırlıklı olduğunun göstergesi olarak yorumlandı.

Pakistan ile ABD arasında gerilim

ABD’NİN, bilgi sızdıracağı gerekçesiyle Ladin operasyonun Pakistan istihbaratına haber verilmediğini açıklaması iki ülke arasında gerilime yol açtı. Pakistan Dışişleri Bakanı Salman Beşir, BBC’ye verdiği mülakatta, CIA Başkanı Leon Panetta’nın Pakistan’a güven duymadıkları için operasyon bilgisini gizli tuttukları yönündeki açıklamasını ‘’tedirgin edici’’ diye niteleyerek, Pakistan’ın terörle savaşta ‘’kilit rol üstlendiğini’’ kaydetti. Başbakan Yusuf Rıza Gilani de, Amerikan komandoları tarafından öldürülen Usame bin Ladin’in ülkesinde bulunduğunun uzun süre ortaya çıkarılamayışındaki başarısızlıktan sadece ülkesinin değil, dünyanın diğer casusluk kurumlarının da sorumlu olduğunu söyledi. Başbakan, ABD dahil genelde dünyanın istihbarat yetkililerinin bin Ladin’in yerini tespit etmekte zorlandığını kaydetti.