Demirel: Baraj Temsili Bozmuş, İstikrarı Güçlendirmiştir

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, seçim barajının temsili bozduğunu, ancak istikrarı güçlendirdiğini söyledi. 1960 Mayısında seçime gidilmesi halinde belki darbenin olmayacağını dile getiren Demirel, senatonun kaldırılmasını ise yanlış bulduğunu belirtti.

Demirel: Baraj Temsili Bozmuş, İstikrarı Güçlendirmiştir
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, seçim barajının temsili bozduğunu, ancak istikrarı güçlendirdiğini söyledi. 1960 Mayısında seçime gidilmesi halinde belki darbenin olmayacağını dile getiren Demirel, senatonun kaldırılmasını ise yanlış bulduğunu belirtti.

    Vakıf 2000 tarafından düzenlenen TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi‘ndeki ‘Genel Seçimlere Giderken Türkiye‘de Siyasetin Görünümü‘ konulu konferansa katılan Demirel, Türk siyasi tarihindeki seçimleri ve baraj konusunu anlattı.

    İhtilaller nedeniyle Meclis üyelerinin çok değiştiğini dile getiren Demirel, siyasetçinin kolay yetişmediğini belirterek, yeni gelenlerin her şeye baştan başladığını ve sistemin zarar gördüğünü ifade etti. Seçimlerin öne alınması halinde belki ihtilallerin olmayacağını savunan Demirel, 1960 Mayısında seçime gidilseydi darbenin belki olmayacağını fakat bunun mutlak olmadığını kaydetti.

    Türkiye‘nin seçime gittiğini hatırlatan Demirel, şöyle devam etti: "Konuşmaları iyi takip etmek lazımdır. Siyasi partilerin iyi hazırlıklı çıkması lazım. Seçim kolay bir şey değildir. Seçim sonrası gündem ‘Anayasa yapalım‘ olacaktır. Anayasa her şey değildir. İyi bir anayasa yaptığınız zaman Türkiye‘nin meseleleri yine olacaktır. Anayasa yapmayın demiyoruz, yapmak isteyenlerin şevkini kırmak istemiyoruz. Anayasa yapma yöntemini iyi ayarlamak gerekiyor. Anayasayı küçümsemiyorum. Çok iyi anayasa yapın ve ona inanın. Başınızın üstünde tutun. Başınızın üzerinde tutmayacaksanız o anayasanın değeri yok. Ardıç ağacı gibi dokunanın kolu kırılır gibi bir şey yapılmadığı sürece olmaz. Bu kadar çok anayasa konuşulan ülke olmaz." dedi.

"DEVLETİ HANTALLIĞINDAN KURTARMALIYIZ"

Ulus devletin, tekil devletin çok büyük sıkıntılar oluşturacağını ileri süren Demirel, ‘ama onları tartışmayın‘ demediğini ifade etti. Türkiye‘nin birliğinin tartışılmaması gerektiğini vurgulayan Demirel, bunun şarta bağlı olamayacağını söyledi. Vazgeçilmesinin akıllardan dahi geçirilmemesi gerektiğinin altını çizen Demirel, bu insanların birbirinden şikayeti olmadığını, şikayet eder hale getirilmemesi gerektiğini vurguladı.

    Kardeşliğin milletin sağduyusundan kaynaklandığını dile getiren Demirel, seçimden sonra Türkiye‘nin ikinci meselesinin terör, üçüncü meselesinin daha iyi yönetim olacağını söyledi. Sağlık, eğitim, yargının daha iyi olması gerektiğini anlatan Demirel, devleti hantallığından kurtarmak mecburiyetinde olduklarını kaydetti.

    İşsizliği, yoksulluğu bütün ülke coğrafyasından silmek gerektiğini vurgulayan Demirel, Türkiye‘nin Avrupa Birliği üyesi olması gerektiğini belirterek üye olmakla hiçbir değerin kaybedilmeyeceğini ifade etti. Zaten üye olunmasa da bu değerlerin kaybedilebileceğini anlatan Demirel, Kıbrıs meselesinin çözüme bağlanması gerektiğini belirtti.

    Şehirleşmeye Türkiye‘nin devam etmesini isteyen Demirel, "Seçimin ortamı mevcutsa millet hata yapmaz. Sonucu beğenen olur, beğenmeyen olur, dünyanın sonu değil. İnsanların ömrü demokratik ülkelerde seçimle geçer. Bir seçime daha hazırlanın, kara bağlar bağlamayın. Demokrasiden ve milletin olgunluğundan umudumuzu kesmeyelim." dedi.