Akib’İn İhracatı Geçen Yılın Aynı Dönemine Göre Yüzde 97.5 Arttı

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB)‘nin nisan ayı ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 97.5 artarak 1 milyar 182 milyon dolara ulaştığı bildirildi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB)‘nin nisan ayı ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 97.5 artarak 1 milyar 182 milyon dolara ulaştığı bildirildi.

    Nisan ayı ihracat rakamlarının değerlendiren AKİB Koordinatör Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, Türkiye geneli ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25,45 artış ile 11 milyar 796 milyon dolara yükseldiğini belirtti.

    Bu artış ile 4 aylık ihracatın 43 milyar 245 milyon dolara çıktığını ifade eden Yamanyılmaz, “Nisan ayında en fazla ihracat yapan sektörler, 1 milyar 792 milyon dolar ile otomotiv endüstrisi, 1 milyar 611 milyon dolar ile kimyevi maddeler ve mamulleri ve 1 milyar 467 milyon dolar ile çelik sektörleri oldu. Kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründeki artış hızı en çok dikkat çeken gelişmedir.” ifadesini kullandı.

    Türkiye genelindeki ihracat artış sürecinde AKİB’in fazlası ile görevini yerine getirdiğini dile getiren Yamanyılmaz şöyle devam etti: “AKİB’den yapılan ihracat bir önceki döneme göre nisan ayında yüzde 97.5, ocak-nisan döneminde ise yüzde 102 artarak yükselişine devam etti. 2011 yılının Nisan ayında AKİB’den 1 milyar 182 milyon dolarlık ihracat gerçekleşirken, ocak-nisan döneminde ise 4 milyar 315 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Akdeniz İhracatçı Birlikleri olarak son 12 aylık periyotta 5 milyar 690 milyon dolardan 10 milyar 904 milyon dolara çıkan ihracat rakamımız bizi rehavete sokmaktan öte hala yapacaklarımız konusunda daha da çok motive etti.”

    Yamanyılmaz, AKİB’den en fazla ihracat yapılan ilk üç sektörün sırası ile mart ayında da olduğu gibi; kimyevi maddeler ve mamulleri, demir çelik ürünleri ve yaş meyve sebze sektörleri olduğunu belirtti.