Gül: Türkmesitan’A Yatırımlarımız 21 Milyar Doları Aştı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan‘ın 1991 yılındaki bağımsızlığından bu yana Türk işadamlarının bu ülkedeki yatırımlarının 21 milyar doları aştığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan‘ın 1991 yılındaki bağımsızlığından bu yana Türk işadamlarının bu ülkedeki yatırımlarının 21 milyar doları aştığını söyledi.

    Abdullah Gül, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile günübirlik çalışma ziyareti için beraberinde Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın da bulunda bir heyetle Türkmenistan’a gitti.

Atatürk Havalimanı’nda ziyaretine ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Gül, Berdimuhamedov ile ikili ilişkiler, bölgesel ve uluslararası gelişmeleri tüm boyutlarıyla ele alacaklarını söyledi.

“İşbirliğimizi karşılıklı saygı ve yarar temelinde geliştirmeyi hedefliyoruz.” diye devam eden Cumhurbaşkanı, Türk işadamlarının Orta Asya’da en fazla proje üstlendiği ülkenin Türkmenistan olduğuna işaret etti.

    TÜRMENİSTAN’IN EN BÜYÜK İŞ ORTAĞI TÜRKİYE

    Abdullah Gül şöyle devam etti: “Bağımsızlığından bu yana Türk firmalarının bu ülke de gerçekleştirdiği işlerin toplamı 21 milyar doları aşmıştır. Bu meblağ Türk müteahhitlik firmalarının dünya genelinden üstlendiği projelerin yaklaşık yüzde 12’sine tekabül etmiştir. Ülkemiz Türkmenistan’a en fazla yatırım yapan ülkeler arasındadır. Bu ülkedeki Türk yatırımlarının tutarın 1.3 milyar dolara ulaşmıştır. Üç yıldır Türkmenistan dış ticaretindeki en büyük ortağı Türkiye’dir. Bu kapsamdan ticaret hacmimiz 1.5 milyar doları aşmıştır. Dolayısıyla ziyaretim vesilesiyle ekonomi, ticaret enerji yatırımlar ve eğitim gibi alanlardaki işbirliğimizi gözden geçireceğiz.”

    Berdimuhamedov ile baş başa görüşmesinde bu konularda atabilecekleri adımlar üzerinde etraflıca duracaklarını kaydeden Gül, “Kıymetli bir bölgesel ortak olarak gördüğümüz Türkmenistan’a yapacağımız ziyaret, aramızdaki kardeşlik ve dostluk ilişkileriyle işbirliğimizin pekiştirilmesine katkıda bulanacağına samimiyetle inanıyorum.” diye konuştu.