Ted Ankara Koleji‘nde ‘Hümanizm Ve Atatürk‘ Konferansı

Türkiye‘nin en büyük Atatürk fotoğrafları koleksiyonuna sahip Hanri Benazus‘un vereceği konferanslar dizisinin ilki bugün TED Ankara Koleji‘nde "Hümanizm ve Atatürk" konulu konferansla başladı.

Atatürk hayranı ve Atatürkçülük felsefesi tutkunu, 1930 İzmir doğumlu Hanri Benazus, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında 15 gün boyunca TED Ankara Koleji öğrencilerine kitaplarını imzalayacak ve konferanslar verecek. 4 bin 500 adet Atatürk fotoğrafı ile Türkiye‘nin en büyük Atatürk fotoğrafları koleksiyonuna sahip Hanri Benazus‘un vereceği konferanslar dizisinin ilki bugün "Hümanizm ve Atatürk" konulu konferansla başladı. İncek Kampüsü lise kısmı konferans salonunda öğrencilerle bir

araya gelen Benazus, "hümanizm" kavramını anlatarak başladığı konuşmasında, "Hiçbir kimse barışı, daha güzel, daha yaşanılır bir dünyayı ön yargısız ve beklentisiz bir şekilde savunmayı düşünmüyor bile. En büyük iletişim araçları, en büyük sergiler, en büyük fuarlar nasıl daha fazla silah üretir ve satarım hesabı ile donanmış. Niçin silahın yerine ekmeği, bombanın yerine katığı, ölümün yerine yarınların umudunu koymak bilmeyiz" dedi.

Atatürk‘ü hümanizm penceresinden bakarak değerlendiren Benazus, "Atatürk, tüm yaşamı boyunca bencil olmamıştır. O, tüm yaşamı boyunca sergilediği insancıl davranışlarıyla Batılıların deyişiyle tam bir hümanist çizgi içinde yaşamını sürdürmüştür. Kendi ulusunun mutluluğu kadar, diğer ulusların ve tüm insanlığın mutluluğunu istemeyi, kendi milletinin mutluluğu için esas almıştır. Yine O‘na göre; eğer tüm uluslar birbirlerine saygı içinde bir mutluluk noktasına gelecek olurlarsa, dünyada dirlik, düzenlik,

barış, insanlar arasında da sevgi, saygı, hoşgörü ve anlayış ortamı ortaya çıkacaktır" ifadelerini kullandı.

UNESCO‘nun 20. Genel Kurulu‘nda benimsenen ve Atatürk‘ün liderliği, devrimciliği ve insancıllığını uluslararası boyutta belgeleyen bildiriyi de öğrencilere okuyan Benazus, Atatürk‘ün insancıllığını ve alçak gönüllülüğünü, tarihçiler arasında dahi pek bilinmeyen öykülerle örnekledi ve konferansın sonunda öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Hanri Benazus‘un Atatürk koleksiyonunda yer alan fotoğraflar, 2-13 Mayıs tarihleri arasında TED Ankara Koleji İlköğretim I. Kademe ve Lise Kısmı Kolej Sokağı‘nda sergilenecek. Benazus, iki hafta boyunca öğrenci ve velilere "Bu Memleket Nasıl Kurtuldu?", "Öykülerde Yaşayan Atatürk", "Kadınlar ve Kadınlarımız" konulu konferanslar verecek.

Kaynak: İHA