Kütahyalı ‘Hisarlı Ahmet’İn Heykeli Törenle Açıldı

Heykeltıraş Mustafa Kemal Altınsoy’a yaptırılarak Öğretmenevi kavşağına konulan Hisarlı Ahmet Heykelinin resmi açılışı yapıldı.

Kütahyalı ‘Hisarlı Ahmet’İn Heykeli Törenle Açıldı
1908 yılında Kütahya’da doğan Hisarlı Ahmet’in Kütahyalı heykeltıraşlarından Mustafa Kemal Altınsoy’a yaptırılarak Abdurrahman Karaa Bulvarı üzerinde bulunan Öğretmenevi kavşağına konulan Heykelin açılışı 2. Ulusal Hisarlı Ahmet Sempozyumu kapsamında Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, Vali Yardımcısı Mustafa İngenç, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Ömer Bozoğlu, Hisarlı Ahmet’in oğlu Mustafa Hisarlı, KÜTSO Meclis Başkanı Nihat Delen ve davetlilerin katılımı ile yapıldı.

HİSARLI AHMET KİMDİR?

"1908 yılında Kütahya’da doğan Hisarlı Ahmet, çocukluğunda sesinin gürlüğü ve güzelliği ile dikkat çekmiş, babasının engellemelerine rağmen türkülerden hiçbir zaman vazgeçememiştir. Baba mesleği olan yemeniciliği ve kavaflığın yanı sıra türküleri derlemiş, ses ve saz sanatçılığı yapmıştır. Sanatını usta-çırak ve gezek ilişkileri içinde Kelerlerin Ethem efendi, Dülgerin Hüseyin Ağa, Nuri Çavuş, Kambur Celal, Arabacı İbrahim Ağa, Terzi Sadık, Fındık Hüseyin’in bulunduğu eğlenceli eğitim yuvalarında olgunlaştırmıştır. Önceleri üç telli bağlama çalan sanatçı yörede eli saz tutan herkese emeği geçmişti, yöre türkülerini söyleyişindeki tavır, ritim ve icrasıyla tanınan sanatçı bildiği türküleri TRT Repertuarına kazandırmak için Muzaffer Sarısözen, Nida Tüfekçi, Yücel Paşmakçı ile çalışmış ve yörenin kaynak kişisi olarak ünlenmiştir.

İnegöllü olan soyadı yerine, yöre de Hisar olan lakabını soyadı olarak almış olan Hisar Ahmet, sesinde ve söyleşindeki üslup ve teknik, icrasındaki sağlamlık ve repertuarındaki titizliğiyle tanınırdı.Sevgi insanı Hisarlı Ahmet, amatör ruhu ve ustalarına saygısı nedeniyle türküleri aynen aldığı gibi kendinden sonrakilere aktarmaya çalışmıştır. Hüseyin, Huriye ve Mustafa adlarında 3 çocuğu olan Hisarlı Ahmet’in kendi gibi oğlu Mustafa’da saz sanatçısıdır."

Kaynak: İHA