Türk Filmleri Çinli Seyircilere ‘’Veda’’ İle Merhaba Dedi

Çin ve Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 40. yıldönümü dolayısıyla Çin’de düzenlenen Türk Filmleri Haftası’nın Zülfü Livaneli’nin yönettiği ve Atatürk’ün gerçek hikâyesinin anlatıldığı büyük tarihi drama “Veda” ile başlandı.

Çin ve Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 40. yıldönümü dolayısıyla Çin’de düzenlenen Türk Filmleri Haftası’nın Zülfü Livaneli’nin yönettiği ve Atatürk’ün gerçek hikâyesinin anlatıldığı büyük tarihi drama “Veda” ile başlandı.

Film haftası dolayısıyla Pekin’de dün akşam düzenlenen galanın açılışında konuşan Türkiye‘nin Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli, Türkiye’den etkinliğe temsilen gelen Kosmos‘un başoyuncusu Sermet Yeşil ile Romantik Komedi‘nin oyuncusu Mert Yavuzcan’a teşekkür etti. Esenli, bu tür kültürel faaliyetlerle Türkiye ve Çin arasındaki dostluğun sürekli pekiştirilmesini ve iki ülke halkları arasındaki anlayışın devamlı olarak derinleştirilmesini beklediklerini belirtti. Esenli, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 40. yıldönümü kutlamak amacıyla düzenlenen Türk Filmleri Haftası sayesinde Türk kültürünü, Türk sinemasını Çinlilere anlatabilmekten, izlettirebilmek dolayı oldukça mutlu olduklarını ifade etti. Türk Büyükelçi, ‘’Çünkü film, yapıldığı ülkenin insanının düşüncelerini, arzularını, korkularını, hayallerini ortaya koyan bir sanat şeklidir. Filmler insanları birbirlerine yaklaştırıyor. Çin’in geçen yıl Türkiye’de düzenlediği festivalin aynısını bizde bu yıl burada oluşturmak istiyoruz.’’ diye konuştu.

Galada konuşan Çin Devlet Radyo, Sinema ve Televizyon Genel Müdürlüğü Sinema Bürosu Müdür Yardımcısı La Peikang ise, öteden beri Türkiye‘yle olan kültürel temaslara büyük önem veren Çin‘in, bu tür etkinliklere daima destek verdiğini söyledi.

La Peikang ve Esenli daha sonra birlikte "Veda" adlı filmini izledi. Çin’deki etkinlikler, Çin Devlet Radyo, Sinema ve Televizyon Genel Müdürlüğü Sinema Bürosu ile Türkiye Film Yapımcıları Meslek Birliği (FİYAB) tarafından ortaklaşa düzenleniyor.

Festivalde gösterilecek filmler ise şöyle: ‘’Veda”, Mahsun Kırmızıgül’ün yönettiği “New York’ta 5 Minare”, Yavuz Turgul’un yönettiği “Av Mevsimi” , Ketche’in yönettiği “Romantik Komedi”, Nesli Çölgeçen’in yönettiği “Denizden Gelen” , Reha Erdem’in yönettiği “Kosmos” ve Semih Kaplanoğlu’nun yönettiği ve 2010 Altın Ayı Ödüllü alan drama “Bal”. Söz konusu filmler Pekin’de Broadway Cinemas (Moma Yerleşkesi ve Xin Dong An), Şanghay’da ise Shanghai Film Art Center ile Yong Hua sinemalarında gösterilecek. 25 Mayıs’taki Şangay galasında ise Mahsun Kırmızıgül’ün yönetip, oynadığı “New York’ta Beş Minare” filmi gösterilecek.