39. İstanbul Müzik Festivali için hazır mısınız?

İstanbul Müzik Festivali, bu yıldan itibaren her sene programını bir tema üzerine kurgulayacak.

39. İstanbul Müzik Festivali için hazır mısınız?
Festival sponsorluğunu 2006 yılından beri Borusan Holding’in üstlendiği İstanbul Müzik Festivali, bu yıl 4–29 Haziran tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Üç dünya ve altı Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapacak İstanbul Müzik Festivali, aralarında Gidon Kremer, Yuri Bashmet, Patricia Petibon, Hilary Hahn, Renée Fleming, Christoph Eschenbach gibi yıldız isimler ve klasik müziğin en önemli orkestralarından Schleswig-Holstein Festival Orkestrası’nın da dâhil olduğu 600’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayacak. Festivalde, konser öncesinde gerçekleştirilecek söyleşi ve anlatıların yanı sıra, bu sene ilk defa seyircilere açık olarak gerçekleştirilecek ustalık sınıfları da gerçekleştirilecek.

İstanbul Müzik Festivali, bu yıldan itibaren her sene programını bir tema üzerine kurgulayacak. 39. İstanbul Müzik Festivali’nin “Uzaklara Yolculuklar” temasıyla bağlantılı olarak oluşturulan programında Amerika’nın batı yakasından Rusya’ya, İspanya’dan Buenos Aires, Venedik, Hint Okyanusu ve Meksika’ya uzanan geniş bir coğrafyanın müzikleri festival seyircisiyle buluşacak.

İstanbul Müzik Festivali’nde bu yıl, senfoni ve oda orkestraları, vokal konserler, oda müziği, resitaller olmak üzere toplam 24 konser yer alıyor. Festival bu yıl farklı konser mekânlarıyla da dikkat çekecek; Aya İrini Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Çinili Köşk, Süreyya Operası, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı gibi klasikleşmiş mekânlara bu sene Galata Mevlevihanesi, İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası,
İstanbul Modern ve santralistanbul gibi farklı mekânlar da ekleniyor.

Festival bundan böyle Türkiyeli ve yabancı bestecilere eser siparişi vererek, çağdaş müzik repertuarını zenginleştirme yönünde de önemli bir adım atıyor. Bu bağlamda İlhan Usmanbaş’ın ve genç bestecimiz Turgut Pöğün’ün İstanbul Müzik Festivali tarafından sipariş edilmiş yeni eserlerinin dünya prömiyerleri festival kapsamında gerçekleştirilecek.

39. İstanbul Müzik Festivali’nin programı, Four Seasons Hotel Istanbul at the Bosphorus’da düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Basın toplantısına, konuşmacı olarak İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Borusan Kültür Sanat Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi ve İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak katıldı.

Basın toplantısında konuşan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı “İstanbul’un kültür ve sanat yaşamına yön veren vakfımızın hedeflerinden biri de farklı disiplinlerde sanat üretimini desteklemek. Bu doğrultuda, bu yıldan başlayarak, çağdaş klasik müzik repertuarını zenginleştirmek amacıyla farklı bestecilere eser siparişleri vereceğiz. Otuz dokuzuncu festivalde, hem 90. yaşını kutlayan büyük usta İlhan Usmanbaş’ın hem de onun öğrencilerinden genç besteci Turgut Pöğün’ün İstanbul Müzik Festivali siparişi üzerine besteledikleri yeni eserlerinin dünya prömiyerleri gerçekleştirilecek. Klasik müzik repertuarına yeni yapıtlar eklenmesi yolunda bir katkımız olabildiği için mutluluk duyuyoruz.

39. İstanbul Müzik Festivali’nin sizi renkli ve yenileyici seyahatlere çıkarmasını diliyor, bugün burada bizi ağırlayan Four Seasons Hotel at the Bosphorus’a ve başta festival sponsoru Borusan olmak üzere bize desteklerini sürdüren tüm kurum ve kuruluşlara
içten teşekkürlerimizi sunuyorum.” dedi.

Borusan Kültür Sanat Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi ise basın toplantısında yaptığı konuşmasında “Borusan olarak, klasik müziğin ülkemizde yaygınlaşması ve sevilmesi için uzun yıllardır çalışıyoruz ve orkestramız BİFO’nun bugün geldiği nokta, bu girişimimizin karşılık bulduğunun güzel bir kanıtı. Ayrıca, sponsoru olduğumuz İstanbul Müzik Festivali’nin alanında dünyanın saygın etkinliklerinden biri haline gelmesi de mutluluğumuzu artırıyor.

2003 yılında Borusan İstanbul Filarmoni’nin, Müzik Festivali’nin sürekli orkestrası olmasıyla, hem İKSV hem de festivalle bağımız daha da güçlendi. 2006’da da festivalin on yıl süreyle sponsorluğunu üstlenerek, klasik müziğin ve festivalin arkasında durma kararlılığımızı bir kez daha gösterdik. 1997’den bu yana Borusan Kültür Sanat aracılığıyla sürdürdüğümüz çalışmaların yanı sıra ülkemiz iş dünyasının önde gelen topluluklarını bir çatı altında buluşturan İKSV’ye destek vermenin büyük önem taşıdığını düşünüyoruz ve desteğimizi sürdüreceğiz. Bu yılki festivale gelince, önce BİFO ile açılış konserini gerçekleştiriyoruz. Orkestramız, ayrıca, sponsorluğunu üstlendiğimiz Hilary Hahn ve Renee Fleming konserlerinde de bu büyük yıldızlara eşlik edecek. Festival coşkusunu konserlere gelemeyen müzikseverlerle paylaşmak için, açılış konserinin kentin iki yakasındaki açık hava mekânlarında canlı yayınla izlenebilmesi için de çalışmalarımız sürüyor.” dedi.

İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak ise konuşmasında “Bu yıl festival programını repertuar taraması sonucu oluşturduğumuz bir tema üzerine kurguladık.

Festivalin bu yılki teması “Uzaklara Seyahatler” olacak. Festival teması çerçevesinde sanatçı ve topluluklardan çeşitli projelerin yanı sıra, belirlediğimiz çeşitli eserleri repertuarlarına almalarını istedik. Bu eserlerin bazıları ait oldukları kültürlerin yerel motiflerini taşırken, kimileri bestecilerin gittikleri ülke ve şehirlerle ilgili edindikleri izlenimleri,
kimileri ise gitmedikleri ancak hayallerinde canlandırdıkları uzak diyarları anlatıyor.” diyerek festivalin bu seneki temasının altını çizdikten sonra basın mensuplarına festival programını anlattı.

İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ GÖSTERİ SPONSORLARI

39. İstanbul Müzik Festivali Sponsoru Borusan Holding’in yanı sıra 11 gösteri sponsorunun desteğiyle gerçekleşiyor:

• Borusan Holding
• Mercedes-Benz Türk AŞ
• Enerjisa
• Türkiye İş Bankası
• ENKA Vakfı
• Boeing Ticari Uçaklar
• TSKB
• Siemens Sanayi ve Ticaret AŞ
• Elginkan Holding AŞ
• Işıklar Holding AŞ
• Berrin Erengül

İstanbul Müzik Festivali konserleri, gösteri sponsorlarının yanı sıra EWE Enerji AŞ, Murat Aşkın, RWE Turkey Holding AŞ ve BASF Türk Kimya San. ve Tic. Ltd. Şti’nin katkılarıyla gerçekleştiriliyor. 39. İstanbul Müzik Festivali, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı ve
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından da destekleniyor. Festival ayrıca Akbank Sanat, Goethe-Institut Istanbul ve İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nin işbirliğiyle gerçekleşiyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın tüm festivallerine Öncü Sponsor Eczacıbaşı, Resmi Havayolu
Türk Hava Yolları, Resmi İletişim Sponsoru Vodafone, Resmi Taşıyıcı DHL Express,
Servis Sponsorları Ergo Sigorta, FidaFilm ve GFK da destek veriyor.

39. İstanbul Müzik Festivali’nin tanıtım kampanyasını Rafineri hazırladı.

FESTİVALİN BU YILKİ TEMASI: UZAKLARA YOLCULUKLAR

Yoğun bir repertuar taraması sonucu tespit edilen eserlerle oluşturulan festivalin bu yılki teması “Uzaklara Yolculuklar” kapsamında, sanatçı ve topluluklardan çeşitli projelerin yanı sıra, belli eserlerin repertuarlarına alınması istendi. Bu temayla bağlantılı olarak oluşturulan programda müzikseverler, 200. doğum yılında Franz Liszt’in de anıldığı, bestecinin İtalya yıllarını anlattığı
“Gezi Yılları”, Şirin Pancaroğlu’nun “Uzaklar ve Yakınlar” adlı projesi, Ferhan-Ferzan Önder’in Amerika’nın arka sokaklarını anlattığı “Batı Yakasının Hikâyesi”, Richard Galliano’nun akordeonundan Piazzolla’nın tangolarıyla Buenos Aires’e yapılan bir yolculuk, İspanyol ve
Latin Amerika gitar repertuarının ağırlıkta olduğu “Elhamra Geceleri”, 17. yüzyılda Mısır’dan Peru’ya dek “uzak diyarlar”a gidecek Cenevre Oda Orkestrası’nın konseri ve Hezarfen Ensemble’ın konserleriyle “Uzaklara Yolculuklar” yapacaklar. Bunun yanı sıra, festival, programında yer alan çeşitli ülkelerin yerel motiflerine yer veren eserlerle müzikseverleri bir ay boyunca farklı ses dünyalarına ve uzak diyarlara doğru müzikal bir yolculuğa çıkaracak.

FESTİVALDE BİR İLK: ESER SİPARİŞİ

İstanbul Müzik Festivali bu yıldan itibaren, Türkiyeli ve yabancı bestecilere eser siparişi vererek, çağdaş müzik repertuarını zenginleştirme yolunda bir adım da atıyor. Festival bu yıldan itibaren her yıl bir eser siparişinde bulunarak, eserin dünya prömiyerinin festival kapsamında gerçekleştirilmesini sağlayacak.

İstanbul Müzik Festivali ilk eser siparişini günümüzün yaşayan en önemli bestecilerinden
İlhan Usmanbaş’a veriyor ve eserin dünya prömiyerini 16 Haziran Perşembe akşamı saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde verilecek “Yola Çıkanlar & Yoldan Çıkanlar” başlıklı konserde gerçekleştiriyor. Cem Mansur yönetimindeki Akbank Oda Orkestrası’nın, usta piyanist Stephen Kovacevich’e eşlik edeceği, Akbank Sanat işbirliğiyle düzenlenen konserde Beethoven, Corigliano ve bu yıl
200. doğum yılını kutladığımız, döneminin en yenilikçi ve “protest” bestecilerinden Liszt’in eserlerine de yer verilecek.

Festival, bu yılki ikinci eser siparişini genç bestecilerimizden Turgut Pöğün’e veriyor.
Pöğün’ün festival için besteleyeceği yeni eseri 17 Haziran Cuma gecesi saat 21.00’de festivalin yeni mekânlarından santralistanbul-Enerji Müzesi’nde gerçekleştirilecek “Rüyaların Dili” başlıklı konserde, Hezarfen Ensemble tarafından seslendirilecek.

FESTİVALİN YAŞAM BOYU BAŞARI VE ONUR ÖDÜLLERİ

39. İstanbul Müzik Festivali’nin “Onur Ödülü”, yaşamını ülkemizde çok sesli müziğin yaygınlaştırılmasına adamış, 60’lı yılların sonunda kurduğu 160’ı aşkın çocuk ve gençlik korosu, bestelediği eserler, yayımladığı eğitim kitapları ve folklor düzenlemeleriyle ülkemizin önde gelen besteci, eğitimci ve müzik araştırmacısı Muammer Sun’a takdim ediliyor. Muammer Sun’a, ödülü,
4 Haziran Cumartesi akşamı festivalin Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek açılış töreninde verilecek.
Festivalin “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” ise günümüzün en önemli oda müziği festivalleri arasında sayılan Lockenhaus Festivali ve Kremerata Baltica’nın kurucusu, çoğu ödüllü 100’ü aşkın albümü ve sanatsal düşüncelerini kaleme aldığı dört kitabıyla çağımızın en üretken sanatçıları arasında yer alan, eserlere getirdiği yaratıcı yorumlarla çağımızın en ilham verici ve en saygın kemancıları arasında sayılan Gidon Kremer’e verilecek. Gidon Kremer’e ödülü, 10 Haziran Cuma akşamı Aya İrini Müzesi’nde, sanatçının, yedi ayrı besteciye verdiği eser siparişinden oluşan, Glenn Gould ve
J.S. Bach’a adanan Bach Transkripsiyonları Serisi’ni orkestrası Kremerata Baltica ile seslendireceği konserden önce takdim edilecek.

FESTİVALİN AÇILIŞ KONSERİ

39. İstanbul Müzik Festivali, 4 Haziran Cumartesi akşamı Aya İrin Müzesi’ndeki törenin ardından, şef Sascha Goetzel yönetimindeki İKSV’nin sürekli orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın konseriyle açılıyor. Konser programında, festivalin “Onur Ödülü”ne layık görülen Muammer Sun’un İzmir Rapsodisi’nin yanı sıra ve 2010 BBC Genç Müzisyenler Yarışması’nın birincisi, genç yıldız Lara Melda’nın yorumuyla Grieg’in La minör Piyano Konçertosu yer alıyor.