Hz. Mevlana, Karaman’Dan Temsili Olarak Konya’Ya Uğurlandı

Hz. Mevlana‘nın Karaman‘dan ayrılarak Konya‘ya gitmesini temsilen Aktekke Meydanı’nda bir tören düzenlendi.

Hz. Mevlana, Karaman’Dan Temsili Olarak Konya’Ya Uğurlandı
Hz. Mevlana‘nın Karaman‘dan ayrılarak Konya‘ya gitmesini temsilen Aktekke Meydanı’nda bir tören düzenlendi.

Karaman Valisi Süleyman Kahraman, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal Çokdinç, AK Parti milletvekilleri Lütfi Elvan, Mevlüt Akgün, MHP Milletvekili Hasan Çalış ve Belediye Başkanı Kamil Uğurlu ile CHP milletvekili adayları ile çok sayıda vatandaşın katıldığı programda, Hz. Mevlana ve babası Muhammed Behaeddin-i Veled hazretlerinin görüşmeleri ve temsili uğurlama töreni ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği ve Sema Topluluğu tarafından sema gösterisi düzenlendi.

Törende konuşan Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Hz. Mevlana’nın Konya ile Karaman’ın ortak bir değeri olduğunu söyledi. Uğurlu, “Mevlevi geleneğinin ucu Karaman‘a dayanmaktadır. Biz Konya‘ya, Mevlana‘yı ziyarete gelen dostlarımıza şunu söylüyoruz; hazretin validesi, gözünün nuru Karaman‘da dinleniyor. İlk önce buranın ziyaret edilmesi, onun gönlünün hoş edilmesi, daha sonra da Hz. Mevlana‘nın türbesinin ziyaret edilip yüz sürülmesi gerekiyor. O yüzden ben bütün Mevlana dostlarını, sevenleri Karaman‘a davet ediyorum." dedi.

Uğurlu, Hz. Mevlana ve ailesinin Karaman‘a gelmeleri ve yerleşmelerinin tesadüfi bir olay olmadığını belirterek, bu olayın tarihi bir hadise olduğunu dile getirdi. Uğurlu, “Hz. Mevlana Belh‘ten ayrıldıktan sonra Karaman‘ı yurt edindi. Onlar Belh‘ten çıkmadan önce Karaman‘ı düşündüler. Nitekim Belh‘ten çıkıp da Karaman‘a gelmeleri arasında 8,5 yıllık bir süre var. O esnada Bağdat‘ta halifeyle görüştüler. Şam‘da birtakım büyük kutuplarla görüştüler. Onların büyük ısrarlarına rağmen Karaman‘ı seçtiler. Hz. Mevlana ve ailesi daha sonra Selçuklu Sultanı‘nın ısrarlı talebine dayanamadılar. Bundan 783 yıl önce Konya‘ya göç ettiler. Geçen yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz uğurlama törenlerini farklı bir heyecanla yapmaya devam edeceğiz.”

Törenleri, Hz. Mevlana‘nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru ile protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş ilgiyle takip etti.