Mevsimlik İşçilerin Ders Zili, Çalıştıkları Bölgede Çalacak

Tarım sezonunun açılmasıyla birlikte birçok mevsimlik işçi, çalışmak üzere tarım potansiyeli olan bölgelere göç ediyor.

Tarım sezonunun açılmasıyla birlikte birçok mevsimlik işçi, çalışmak üzere tarım potansiyeli olan bölgelere göç ediyor. Okul çağında bulunan çocuklarını da yanlarına alan mevsimlik işçiler, okulların kapanmasını beklemeden bulundukları bölgeden göç ederek çalışmaya gidiyor. Bölgelerine gelen mevsimlik işçileri ziyaret eden yetkililer, ailelerin okul çağındaki çocukların eğitimlerini tamamlamaları için değişik yöntemler kullanıyor.

İç Anadolu‘nun önemli tarım merkezlerinden Ankara’nın Beypazarı İlçesine, tarım sezonunda yaklaşık 5 bin mevsimlik işçi göç ediyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden güney ve batı bölgelerine geçici olarak gelen mevsimlik işçiler, buralardaki tarlalarda yevmiye usulü ile çalışıyor. Beypazarı yöresindeki havuç, marul, ıspanak, soğan, ayçekirdeği tarlasına çalışmaya gelen mevsimlik işçiler, bazı bölgelerde kurdukları çadırlarda barınıyor.

Beypazarı Kaymakamı Mustafa Kaya, Jandarma Bölük Komutanı Mehmet Kürşat Ordu, İlçe Milli eğitim Müdürü Ahmet Temur ve İlçe Tarım Müdürü Beytullah Ertan, mevsimlik işçilerin barındığı bölgedeki çadır kenti ziyaret ederek, okul çağındaki çocukların tespitini yaptı.

Beypazarı Kaymakamı Mustafa Kaya, çadır kentte yaşayan aileler ile bire bir görüşerek çocukların yarım kalan eğitimlerini tamamlamaları için devlet olarak her türlü imkanın sunulacağını ifade etti. Kaymakam Kaya, “Tarım arazilerinde çalışmak üzere gelen aileler yanlarında okul çağındaki çocukları ile beraber geliyor. Okul sezonu kapanmadığı için buraya gelen çocuklar derslerinden geri kalıyor. Çocuklarımızın derslerinden geri kalmaması için buraya gelerek aileleri ile görüşmeler yapıyoruz. Milli eğitim müdürümüzle birlikte burada bulunan okul çağındaki çocukları tespit edip misafir öğrenci olarak en yakın okula götürmeyi planlıyoruz. Çocuklarımızı sabah buradan servis aracı ile alarak Kırbaşı beldesindeki okulumuza götüreceğiz. Okul masraflarını ve öğle yemeğini biz karşılayacağız. Akşam yine servisle çocuklarımıza yaşadıkları bölgeye bırakacağız. Böylelikle aileler çalışırken çocukları da eğitimlerini tamamlama fırsatı bulacaktır.” dedi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Temur ise “Çadırları bire bir dolaşarak okul çağındaki öğrencileri tespit ediyoruz. Çocuklarımız, yarım kalan eğitimlerini burada tamamlamayacak. Aileleri ikna edebilirsek buradan bir minibüs öğrencimiz olacaktır.” diye konuştu.

Beypazarı Kaymakamı Mustafa Kaya ve beraberindeki heyet, çadır kenti dolaşırken, özellikle okul çağını geçmiş birçok genç kızın okuma yazma bilmediğini tespit etti. Kaya, şöyle dedi: “Burada açacağımız kurs ile vatandaşlarımızın tamamına bölgeden ayrılmadan okuma yazmayı öğretmeyi hedefliyoruz.”