Erzurum’Da 2010‘Da En Fazla Sgk Primini Turkcell Bilgi İletişim Ödedi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Erzurum İl Müdürü Hulusi Bumin, 2010 yılında en fazla prim ödeyen kuruluşların isimlerini açıkladı. Buna göre 3 milyon 601 bin 120 lira prim ödeyen Organize Sanayi Bölgesi‘ndeki Turkcell Bilgi İletişim birinci olurken, Aşkale Çimento A.Ş ikinciliği elde etti.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Erzurum İl Müdürü Hulusi Bumin, 2010 yılında en fazla prim ödeyen kuruluşların isimlerini açıkladı. Buna göre 3 milyon 601 bin 120 lira prim ödeyen Organize Sanayi Bölgesi‘ndeki Turkcell Bilgi İletişim birinci olurken, Aşkale Çimento A.Ş ikinciliği elde etti.

Sosyal Güvenlik Haftası kapsamında SGK binasında basın toplantısı düzenledi. İl Müdürü Hulusi Bumin, hafta içerisinde sivil toplum kuruluşlarını, vatandaşı, kurumları ziyaret ederek torba yasanın getirdiği yenilikleri, yapılandırma süreçlerini anlatacaklarını söyledi. Bumin, Erzurum’da 2010 yılında zamanında ve en fazla prim ödeyen işverenleri de açıkladı. İşverenler sırasıyla şöyle; 3 milyon 601 bin 120 lira prim ödeyen Turkcel Bilgi İletişim birinci olurken, ikinci sırada 3 milyon 210 bin 754 lira primle Aşkale Çimento A.Ş, üçüncü sırada 2 milyon 945 bin TL primle Kop Krom Madencilik A.Ş, dördüncü sırada Türk Telekom, beşinci sırada Yedigöl Hidro Elektrik, altıncı sırada Finans Bank, yedinci sırada Şifa Hastanesi, sekizinci sırada BİM Mağazaları, dokuzuncu sırada Senerji Üretim Şirketi, onuncu sırada ise Oltu Kömür Madencilik yer alıyor."

Bağkur, SSK kurumlarının Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında hizmet verdiğini hatırlatan Bumin, 1 Ocak 2012 itibariyle Erzurum’da ki yaklaşık 250 bin yeşil kartlıya da SGK’nın hizmet vereceğini söyledi. Erzurum’da prim borçları konusunda getirilen yapılandırma hakkından yararlanmak amacıyla Bağkurlu, sigortalı ve emekliden oluşan yaklaşık 15 bin kişinin müracat ettiğini dile getiren Bumin, çalışmaları titiz bir şekilde yürüttüklerini anlattı. Yapılandırma başvurularının 31 Mayısa kadar uzatıldığını ifade eden Bumin, uzun yıllar Bağkur primlerini ödemeyenlere banka aracılığıyla kredi kullanma imkanı tanındığını belirterek şu örneği verdi: "Ziraat bankası ile protokol gereği sözleşme imzalanıyor. 27-28 yıl Bağkur‘a bir kuruş prim ödememiş yaklaşık 70 bin lira prim borcu bulunan vatandaşın yapılandırma sonucunda borcu 33 bin liraya iniyor. Bu paranın 30 bin lirasını banka kredi veriyor. Kişi hemen emekli olabilecek. Banka yapılan anlaşmayla maaşının dörtte üçünü aylık kredi borcu için kesiyor dörtte birini de kendisine veriyor. Yani 700 lira maaş bağlanacaksa 175 lirasını alabilecek bu arada sağlık haklarından da yaralanmış olacak."

Yine torba yasayla Silikozis hastalarına emeklilik hakkı tanındığını hatırlatan Bumin, bu kapsamda Erzurum’da 33 hastanın kendilerine müracat ettiğini belirterek, bu hastalığı bulunanların 25 Mayıs’a kadar kurumlarına müracat etmelerini önerdi. Ayrıca TSK’nın yönetime el koyduğu 1980’de gözaltına alınan, tutuklananlardan haklarında beraatlerine veya kovuşturmaya yer olmadığına dair kara verilenlerin SGK’ya başvurmaları halinde gözaltı veya tutuklulukta geçen süreleri için borçlandırma hakkı tanındığını sözlerin ekledi.