Yalıköy Beldesi Merkez Cami‘nin Temeli Törenle Atıldı

Trabzon’un Vakfıkebir ilçesine bağlı Yalıköy beldesinde bulunan Merkez Camiin yıkılması sonucu yerine yapılacak olan ‘Yalıköy Beldesi Merkez Cami‘nin temeli düzenlenen törenle atıldı.

Yalıköy Beldesi Merkez Cami‘nin Temeli Törenle Atıldı
Trabzon’un Vakfıkebir ilçesine bağlı Yalıköy beldesinde bulunan Merkez Camiin yıkılması sonucu yerine yapılacak olan ‘Yalıköy Beldesi Merkez Cami‘nin temeli düzenlenen törenle atıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından okunan Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. Törende açılış konuşmasını yapan ilçe Müftüsü Ahmet Tokdemir, 225 metrekare alan üzerine yapılacak olan caminin yerinde her tarafı bozulan, ihtiyaca cevap veremeyen küçük bir cami vardı. Merkezi durumda olan bu caminin yıkılıp yeniden yapılması gerekiyordu. Tokdemir "Camiler, Allah’ın evleri mesafesindedir. Peygamber Efendimiz (SAV) Mekke’den Medine’ye hicret ettikleri zaman ilk olarak cami inşa etmişler. Bizzat kendileri de çalışmışlardır. Bir yörede bir beldede cami ne kadar iyi ve bakımlıysa o beldenin insanları da o kadar dindar demektir. Yalıköy beldemizin halkı da o amaçla bu camiyi yeniden yapmaya karar vermişlerdir. Bir insanın yaşarken yaptığı, âhirette faydalanabileceği en önemli eserin cami olduğunu söyledi.

İl Müftüsü Veysel Çakı ise, "Caminin içerisine giren cemaatin Allah’ın misafiri olduğunu söyledi. Ahlâka yansımayan bir dindarlık meyve vermeyen bir ağaca benzer. Bu nedenle camilerimiz kutsal mekânlardır. Dini bir müessesedir. Bu dinin peygamberi olan Hz. Muhammed (SAV) ‘in bütün davranışları bizim için örnektir." şeklinde konuştu.

Çakı, "İlim ile cami, okul ile cami kardeş gibidir. Günümüzde camilerimizi bir toplum merkezleri halindedir. Sadece erkeklerin gelip namaz kılıp birbirlerine selam vermeden çekip gittikleri yer değildir. Kadınlarımızın da rahatlıkla gelebildiği, abdest alabildiği, insanlarımızın da rahatlıkla dini öğrenebildiği yerlerdir camiler. Yalı köyde namaz kılan insanların olmasını istiyorsak bunun için camiler yapılmalıdır. Camilerimiz cemaati yetiştirmelidir. Din bir yaşam biçimidir, birer mektep gibidir. Yalıköy’ün insanları dindar ki, bu yolda güzel bir cami yapmaya karar vermişler. Bir bölgenin nasıl bir insanı olduğunu bilmek istiyorsanız bir camisine bakacaksınız, bir umumi tuvaletine bakacaksınız ve birde lokantasında yemek yiyeceksiniz, son olarak da sokaklarına temiz mi diye bakacaksınız." diyerek sözlerini tamamladı.

Vakfıkebir Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy’un teşekkür konuşmasının ardından caminin temel atma törenine geçildi. Ayrıca Törende caminin inşaatı için hayırsever vatandaşlardan bir miktar para toplantı. Yalıköy Beldesi Merkez Camii’ in temel atma töreninde Vakfıkebir Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, Yalıköy Belediye Başkanı Ali Bayram Tanrıverdi, İl Müftüsü Veysel Çakı ve ilçe Müftüsü Ahmet Tokdemir açılış kurdelesini kesmesinin ardından temele ilk harç döküldü. Daha sonra yapılan dua ve ikramın ardından tören sona erdi.