Kardaş: Türkiye Enerji Alanında Aktif Politikalar Takip Ediyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğretim üyesi Yrd.

Kardaş: Türkiye Enerji Alanında Aktif Politikalar Takip Ediyor
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Şaban Kardaş, “Gelişmekte olan ülkelerin çoğu güvenli enerji ihtiyacını karşılayabilmek için farklı politikalar sürdürüyor" dedi. Kardaş, gelişmekte olan ekonomilerden biri olan Türkiye‘nin de bu anlamda çok aktif politikalar takip ettiğini söyledi.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi tarafından 2011 Bahar Etkinlikleri kapsamında “Türkiye’de Enerji Politikaları ve Boru Hattı Projeleri” konulu konferans düzenlendi. Konferansa, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Yıldırım, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Türkiye’nin enerji politikalarının, Türkiye’nin dış ekonomi politikasında önemli bir gündem maddesi oluşturduğunu belirten Kardaş, siyasetteki tartışmalarda da gündemi yoğun bir şekilde belirleyen bir konu olduğunu söyledi. Şaban Kardaş, “Enerji dediğimiz zaman insanın en temel ihtiyaçlarından olan ısınma gibi doğal bir ihtiyacı karşılamasının yanı sıra aynı zamanda ekonomik gelişmenin motoru da ucuz, sürdürülebilir, güvenli enerji kaynaklarına ulaşabilmektir. Bu anlamda gelişmekte olan ülkelerin çoğu güvenli enerji ihtiyacını karşılayabilmek için farklı politikalar sürdürüyor ve gelişmekte olan ekonomilerden biri olan Türkiye bu anlamda çok aktif politikalar takip eden ülkelerden biridir.” dedi.

Pek çok hükümetin enerji sorununu çözebilmek için doğru politikalar geliştirmek zorunda olduğuna dikkat çeken Kardaş, Türkiye’nin bu anlamda avantajları ve dezavantajları olduğunu belirtti. “Türkiye’nin dezavantajlardan biri olan ve kolay ulaşılabilir enerji kaynağı Hidrokarbon (petrol ve doğalgaz) kaynakları konusunda imkanları, kendi kaynakları ile sınırlıdır.” diyen Şaban Kardaş, Türkiye’nin kendi bünyesinde tespit edilmiş, bulunmuş, keşfedilmiş rezervleri bakımından en fakir ülkelerden biri olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılayabilmek için kaçınılmaz olarak ithalat yapmak zorunda olduğunu kaydeden Kardaş, Türkiye’nin enerji ihtiyacının üçte ikisine yakın bir rakamı dışarıdan ithalat ile karşılamak zorunda olduğunu vurguladı. Türkiye’nin avantajlarının da bulunduğuna dikkat çeken Yrd. Doç .Dr Şaban Kardaş, bu avantajların başında Türkiye’nin coğrafi konumunun geldiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Coğrafi olarak Türkiye, bulunduğu konum itibariyle dünyanın en verimli, en zengin petrol üreten bölgelerine yakın bir şekilde konumlanmış. Bu anlamda bu ülkelerle, etrafında petrol ve doğalgaz zengini ülkelerle işbirliğini geliştirip, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek politikalar geliştirme imkânına sahiptir.”