Gül: Türk Halkı Belki De Norveç Halkı Gibi Ab Üyeliğine ‘Hayır‘ Diyecek

Pazartesi günü başlayacağı Avusturya ziyareti öncesi ülkenin önde gelen 3 büyük gazetesine mülakat veren Cumhurbaşkanı Gül, gelecekteki Türkiye‘nin bugünkü Türkiye olmayacağını vurgulayarak, “Türkiye her hâlükârda hem AB’ye hem de Avusturya’ya büyük katkı sağlayacaktır.

Pazartesi günü başlayacağı Avusturya ziyareti öncesi ülkenin önde gelen 3 büyük gazetesine mülakat veren Cumhurbaşkanı Gül, gelecekteki Türkiye‘nin bugünkü Türkiye olmayacağını vurgulayarak, “Türkiye her hâlükârda hem AB’ye hem de Avusturya’ya büyük katkı sağlayacaktır. Hatta o kadar ki Türk halkı belki de AB üyeliğine ‘Hayır‘ diyecektir, tıpkı Norveç halkının yaptığı gibi.” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Pazartesi günü başlayacağı Avusturya ziyareti öncesi, bu ülkenin önde gelen 3 gazetesi Kurier, Die Presse ve Der Standard’a mülakat verdi. Türkiye’nin AB üyeliği başta olmak üzere, Türk dış politikası, iç siyasi gelişmeler ve ülke vizyonuna ilişkin birçok konudaki görüşlerini paylaşan Cumhurbaşkanı Gül’ün açıklamaları, söz konusu gazetelerin manşetlerinden okuyucuya duyuruldu.

“AVRUPA’DAKİ MİLYONLARCA MÜSLÜMAN GÖRMEZDEN GELİNEMEZ, GELİNMEMELİDİR”

Cumhurbaşkanı Gül’ün Der Standard gazetesine verdiği mülakat “Belki de Türk Halkı AB Üyeliğine Hayır Diyecektir” başlığı ile dün yayınlandı.

Cumhurbaşkanı Gül, mülakatta gazeteci Alexandra Föderl-Schmd’in, “Okullarda Türkçe ders verilmesine dair bir tartışma var. Bu konudaki tavrınız nasıl?” sorusuna, Avusturya‘da yaşayan Türklerin iki ana dili olması gerektiği kanaatinde olduğunu vurgulayarak, her iki dile de çok iyi derecede hâkim olmaları gerektiğini ifade etti.

Gül, “Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, geçenlerde İslam‘ın Almanya‘nın bir parçası olduğunu vurgulamıştı. Avusturya‘dan da benzer beyanatlar bekler misiniz?” şeklindeki sorusuna ise şu cevabı verdi: “Avusturya‘da İslam bir dinsel cemaat olarak tanınmış. Bu açıdan böyle bir sorunun sorulmasına bile gerek yoktur. Avrupa‘daki milyonlarca Müslüman görmezden gelinemez gelinmemelidir. Böyle bir şey, dinsel ayrımcılık anlamına gelecektir. İnsan Müslüman, Hıristiyan, Yahudi veya ateist olabilir. Önemli olan, her insanın demokrasinin temel ilkelerinden ve insan haklarından yana olmasıdır.”

“TÜRKİYE’NİN AB‘YE KATILMASI AVUSTURYA’NIN DA ÇIKARINA OLACAKTIR”

Avusturyalı gazetecinin, “Avusturya‘da Türkiye‘nin muhtemel AB üyeliğiyle ilgili büyük bir kuşku var. Buna nasıl bir çare bulacaksınız?” şeklindeki sorusuna cevaben de Cumhurbaşkanı Gül, “Avusturya vatandaşlarının Türkiye‘ye farklı bir bakış açısı olabilir. Bizim yapmamız gereken, Türkiye‘yi Avusturya‘da daha iyi tanıtmaktır. Ayrıca Türkiye‘nin AB‘ye katıldığı zaman Avusturya için bir yük teşkil etmeyeceğini de anlatmalıyız. Tam aksine, katılımla birlikte pasta da büyüyecektir. Türkiye o pastadan bir pay alacak ama bunun Avusturya‘ya daha fazla getirisi olacaktır. Bu iki ülkenin de çıkarına olacaktır.” dedi.

“ENGELLENMEMEMİZ ÖNEMLİ”

“Avusturya, Türkiye‘nin muhtemel AB katılımına ilişkin bir halk oylaması yapma kararı aldı. Türkiye sonucu kabul edecek mi?" sorusunu ise Cumhurbaşkanı Gül, “Katılım müzakereleri sürüyor. Hiçbir şekilde engellenmememiz önemli. Türkiye gibi büyük ulusal ekonomiye sahip ülkelerle yapılan müzakereler hep uzun sürmüştür. Hiçbir şeyi aceleye getirmek istemiyoruz. Başarıyla intibak etmek arzusundayız. Bu çabamız engellenmemelidir. Sonra AB, uyumun sağlanıp sağlanmadığını denetleyecektir. Ondan sonra da birliğe katılıp katılamayacağımız bildirilecektir. Bizim için önemli olan bu. Bunun üzerine ülkeler referandum yapabilir. Elbette ki Avusturya da yapılacak o referandumun sonucunu kabul ederiz.” cevabını verdi.

“BELKİ DE TÜRK HALKI AB ÜYELİĞİNE HAYIR DİYECEKTİR”

Cumhurbaşkanı Gül, “Zaman açısından hangi çerçeveyi düşünüyorsunuz?” sorusuna verdiği cevap ise şu şekilde oldu: “Bunun günümüzün konusu olmaması önemli. Biz, gelecekte ne olacağı hakkında konuşuyoruz. Gelecekteki o dönemin Türkiye‘si, bugünün Türkiye‘si olmayacak. Bu açıdan, belki de Türkiye çekim gücü yüksek bir ülke olacak. Türkiye her halükarda hem AB‘ye hem de Avusturya‘ya büyük bir katkı sağlayacaktır. Hatta o kadar ki Türk halkı belki de AB üyeliğine ‘Hayır’ diyecektir, tıpkı Norveç halkının yaptığı gibi.”