Aydın Ticaret Borsası Yöresel Ürünler Fuarına, Aydın Ürünleriyle Damgasını Vurdu

Aydın Ticaret Borsası ve Aydın Ticaret Borsası Gıda Kontrol Laboratuvarı bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Yörex Yöresel Ürünler fuarına damgasını vurdu.

Aydın Ticaret Borsası; İncir, zeytin, zeytinyağı, kestane şekeri, kabak tatlısı, altın çilek, gojibery, kapari, künar,Söke körüklü çizme, Güllübahçe bez bebek, Karacasu Çömleği, Yenipazar Pidesi ve tatlı maya ekmeği, turşu çeşitleri, reçelleri, Söke Unu ve pudingleri, Çine Köftesi ve Aydın efeleriyle Yörex Yöresel Ürünler Fuarına damgasını vurdu.

Aydın Osmanbükü Köyünde üretime başlayan altın çilek üreticisi Ali Akarsu, sayılmakla bitmeyecek faydaları olan altın çileği Aydın’a mal etmek ve Aydın ekonomisine katma değer oluşturmak için üretimi arttırmaya çalıştığını ve ileride Aydın’da çok ciddi oranlarda üretim gerçekleşeceğini belirtti.

Aydın Ticaret Borsası Adnan Menderes Üniversitesi işbirliği ile coğrafi işaret başvurusunda bulunduğu Aydın zeytinyağı, Aydın memecik zeytini, Aydın Kestanesi, Aydın Künarı gibi ürünlerinin yanında coğrafi işaret almaya aday diğer ürünleri de tanıtmayı amaçladı. Çine köftesi fuarı ziyaret eden 1000 katılımcıya ikram edilerek meşhur köftelerini fuar ziyaretçileriyle buluşturdu.

Standı; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, CHP Eski Genel Başkanı Deniz Baykal ve Ünlü Türk Halk Müziği Sanatçısı Sümer Ezgü ve protokol olmak üzere çok sayıda katılımcı ziyaret etti.

TOBB Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu, stant ziyaretinde Aydın kestane şekerini, Aydın kabak tatlısını ve Aydın çikolatalı incirini tadarak bu ürünlerin herkesin tatması gerektiğini ifade ederek Aydın Ticaret Borsasını bu tanıtım çalışmasından dolayı tebrik etti.

Aydın standında Aydın Ticaret Borsasını temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Meclis Başkan Yardımcısı A. Bahri Erdel ve Abdulkadir Yıldız, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çondur, Yönetim Kurulu Üyelerinden Cengiz Ülgen, Kazım Günaydın ve Yakup Er, Meclis Üyelerinden; Önder Özçöllü, Ali Marmara, Hasan Hüseyin Karazor ,Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık ve Meclis Üyesi Ahmet Nejat Sağel,Yönetim Kurulu Üyesi Salih Deniz Günal, Aydın Kadın Girişimciler Başkanı Belgin İlker ve ADÜ Sınai Haklar Birimi Sorumlusu Av. Peri Banu Nemutlu hazır bulundular. Aydın Ticaret Borsası personelleri, Söke Borsa personeli ve Söke Belediye personeli Aydınlı firma yetkililerinin görev aldığı Aydın Ticaret Borsası standı fuar ziyaretçileri tarafından yoğun ilgi gördü.

Aydın standında yer alan firmalara ait çikolatalı incir üreten firma ile Ege’nin ilk kestane şekeri fabrikası yetkilileri toptancı firmalarla iş bağlantıları yaparak fuardan beklentilerini karşıladıklarını belirttiler.

Fuarda yer alan yöresel ürünleri internet ortamında pazarla buluşturmak üzere www.yoreselmarketler.com sitesi yetkilileri firmalarla ikili görüşmeler yaparak ürünlerin pazar bulmasına katkı sağladılar.

Borsa Stantını ziyaret eden Sümer Ezgü Aydın Efeleriyle birlikte harmandalı ve Aydın zeybeği oynaması Aydın Ticaret Borsası standına renk kattı.

Standı Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanı Mustafa Dalkıran ve Marka Uzmanları ile Türkiye’de coğrafi işaret çalışmalarını Uluslararası platformlarda da çalışan Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu da ziyaret etti. Aydın Ticaret Borsası olarak yapılan coğrafi işaret başvurularını sevindirici bulan ve örnek alınacak davranış olarak değerlendiren uzmanlar bu çalışmaların üreticilerle buluşturulması ve öneminin anlatılmasının Borsa için son derece önemli olduğunu ve fark oluşturacağını vurguladılar.

Türk Patent Enstitüsü Markalar Daire Başkanı Mustafa Dalkıran Aydın’ın marka şehir olabileceğini, şehir markalaşma çalışmalarında pilot il olarak Aydın ile çalışmaktan mutluluk duyacağını, Aydın’ın zaten bu zenginlikleriyle Türkiye’nin en önemli illerinden biri olduğunu ifade etti. Adnan Menderes Üniversitesi işbirliği ile coğrafi işaret başvurularında bulunan Aydın Ticaret Borsası’nın birçok başvuruda bulunmasını takdirle karşıladığını ifade eden Dalkıran, en kısa sürede bu çalışmaların sonuçlandırılacağını ve devamını beklediklerini belirtti.

Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı; Aydınlı üreticilere ve Aydın ekonomisine katkı sağlamayı amaçlayarak yürütülen coğrafi işaret çalışmalarının devamının geleceğini ve sadece Aydın Ticaret Borsası faaliyetleriyle sınırlı kalmayıp diğer ürünler için başvuruların yapılmasında sürükleyici rol oynadıklarını belirtti.

Aydın Ticaret Borsası stantını ziyaret eden Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hulusi Akşit Aydın tanıtımını dört dörtlük yapan Aydın Ticaret Borsasını tebrik ederek Altın çilek satışı yaptı.

ADÜ Sınai Haklar Birim Sorumlusu marka vekili Peri Banu Nemutlu; Coğrafi işaret başvurularını Adnan Menderes Üniversitesi işbirliği ile yürütmekte olan ve Aydın’ın markalaşması için önemli bir adım olan coğrafi işaret başvurularının özellikle Aydın Ticaret Borsası’nın özverili girişimleri ile kısa sürede hızlandığını söyledi. Nemutlu “Coğrafi işaret başvuruları ve alınan sonuçlar Aydın’ın yerel ürünlerinin ve geleneğinin korunması, gelecek nesillere kültürel miras olarak bırakılmasında bir araç olacaktır. Bunun yanında kırsal kalkınmayı sağlayacak ve Aydın’ın en etkili tanıtım araçları olarak kullanılarak turizmi de güçlendirecektir. Bu çalışmalar Aydın’a hediye olarak kabul edilebilir. Herkes tarafından sahip bunun sahip çıkılmasını bekliyoruz” dedi.

Türkiye genelinde hizmet veren ve başarılarıyla tüm oda ve borsalara örnek teşkil eden Aydın Ticaret Borsası laboratuarı da standa yerini aldı. Laboratuar Genel Müdürü Ülkü Ülken katılımcılara gıda güvenliği ve coğrafi işaretlerin ürün kalitesi ve güvenliği üzerine önemi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Diğer oda ve borsalar ATB laboratuarı standına ilgi göstererek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldılar.

Kaynak: İHA