Tiyatro Festivaline Fantastik Veda

Adana‘da bu yıl 13.‘sü organize edilen ‘Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali‘, Hollandalı ‘Close Act‘ adlı tiyatro topluluğunca hazırlanan ‘Malaya‘ adlı gösteriyle son buldu. Yağışlı havaya rağmen yoğun ilginin gösterildiği kapanış töreninde, Adana sokaklarında zamandan ve mekandan bağımsız bir atmosfer oluşturuldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile Sabancı Vakfı tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘13. Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali‘, bir aylık bir maratonun ardından muhteşem bir gösteriyle Adanalı sanatseverlere veda etti. Uluslararası bir tiyatro kumpanyası olan ‘Close Act‘; dansçılar, müzisyenler, akrobatlardan oluşan kadrosunun yanı sıra dev objeler ve kostümleriyle izleyenlerle bütünleşen bir gösteri sundu.

Adana sokaklarında zamandan ve mekandan bağımsız fantastik bir atmosfer oluşturulurken, Close Act tarafından sergilenen ‘Malaya‘ adlı sokak gösterisiyle izleyenler unutulmaz anlar yaşadı. Atatürk Parkı‘ndan başlayan ve Uğur Mumcu Meydanı Tren Garı önünde son bulan gösteride, metal bir kürenin harekete geçirdiği içinde geleceğin yolcuları bulunan bir yük arabası ve onlara yol gösteren bir kahin başrolü oynadı. Kendilerini ifade etmek için delilik ve saldırganlığın yanında güzellik ve cazibeyi de kullanan

yolcular, kahinin yol göstericiliğinde ve izleyenlerin katılımıyla macera dolu bir yolculuk yaptı. Etkili yağışa rağmen gösteri devam ederken, Adanalılar da coşkulu anlar yaşadı.

27 Mart Dünya Tiyatro Günü‘nde İtalyan grup Studio Festi‘nin ‘Suyun Senfonisi‘ isimli gösterisiyle kapılarını açan festival, bir ay boyunca yerli ve yabancı tiyatro topluluklarını ağırladı. Festival kapsamında 10 yerli ve 7 de yabancı olmak üzere toplam 17 grup, 461 sanatçı sahne aldı.

Gabit Musrepov Devlet Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu‘ndan ‘Selvi Boylum Al Yazmalım‘, İstanbul Devlet Tiyatrosu‘dan ‘Ölüleri Gömün‘, Anzelika Cholina Dans Tiyatrosu‘ndan ‘Anna Karenina‘, Tiyatro Stüdyosu‘ndan ‘Vanya Dayı‘ gibi unutulmaz eserleri Adanalılarla buluşturan festivalle birlikte 5 tiyatro oyunu da Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi‘nde izleyiciyle buluşturularak İstanbullu sanatseverler de festival coşkusuna ortak edildi. Açılışından itibaren büyük ilgi gören festivalle birlikte bu yıl yaklaşık

60 bin kişiye ulaşıldığı bildirildi.

Kaynak: İHA