Malavi İle İngiltere Arasında Diplomatik Restleşme

Malavi Cumhurbaşkanı Bingu wa Mutharika’yı eleştiren İngiliz elçisi sınır dışı edilince, İngiltere’de aynı cevapla Malavi sefirine bir an önce Londra’yı terk etmesini istedi.

Malavi Cumhurbaşkanı Bingu wa Mutharika’yı eleştiren İngiliz elçisi sınır dışı edilince, İngiltere’de aynı cevapla Malavi sefirine bir an önce Londra’yı terk etmesini istedi.

Birleşik Krallık, İngiliz elçisinin başkent Lilongwe’den gönderilmesini “kabul edilemez” buldu.

İlişkileri çok iyi olan iki ülke arasındaki kriz, İngiltere’nin Malavi Büyükelçisi Fergus Cochrane-Dyet’in, medyaya sızan belgelerde, Cumhurbaşkanı Mutharika için “tolaranssız birisi” yorumunu yapmasıyla başladı.

Bütçesinin yüzde 40’ı dışarıdan gelen Malavi’ye en fazla yardımı yapan ülkelerden birisi İngiltere. İngiltere’nin Malavi’ye karşı aldığı son tavır, Malavi hükümetinin bugün Lilongwe büyükelçiliğinde kutlanacak “kraliyet düğünü” davetiyesini iptal etmek oldu.

Malavi’nin yerel “Weekend Nation” gazetesinde yer alan belgelerde, Dyet’in, Cumhurbaşkanı Mutharika için “ Her geçen gün daha otokratik ve eleştirilere kapalı bir hal alıyor” sözleri yer alıyor. İngiliz elçi, ülkede sivil toplum kuruluşlarının aldıkları tehdit telefonlarından sonra aktivitelerini durdurduğu, hükümetin ayrıca, medyanın ve azınlıkların özgürlüklerini kısıtladığını söylemiş.

Cumhurbaşkanı Mutharika geçen yıl hapsettiği iki eşcinseli, ülkesine yardım yapan devletlerin baskısından dolayı serbest bırakmak zorunda kalmıştı.

Elçi Cochrane-Dyet’in sınırdışı edilmesi üzerine açıklama yapan İngiltere Dışişleri Bakanlığı Sekreteri William Hague, “ Malavi hükümetinin önünde çözmesi gereken çok büyük sorunlar varken, enerjisini kendisini eleştirenlerle harcaması bizleri çok üzmüştür. Ülkemizdeki Malavi elçisi ve çalışanları ilk fırsatta İngiltere’yi terk etmeliler” diyerek, eski kolonilerine yardımlarını kesebileceklerinin de sinyalini verdi.

Malavi’deki Avrupa Birliği ofisi de, İngiliz elçisinin sınırdışı edilmesini kınamıştı.

Afrika’nın en fakir ülkelerinden birisi olan Malavi’de nüfusun yüzde 75’İ günde 1 dolardan az gelirle yaşıyor.

2004’te göreve gelen Mutharika yolsuzluklarla mücadelesiyle övülürken, en son aldığı jet uçak eleştirilere neden olmuştu.