Delice‘den Kınkpınar‘a 650. Yıl Armağanı

Efsanevi pehlivanlar Koca Yusuf ve Kara Ahmet‘in romanlarını yazan gazeteci Halil Delice, Kırkpınar‘ın 650.

Delice‘den Kınkpınar‘a 650. Yıl Armağanı
Efsanevi pehlivanlar Koca Yusuf ve Kara Ahmet‘in romanlarını yazan gazeteci Halil Delice, Kırkpınar‘ın 650. yılında dün ve bugünüyle Kırkpınarı ve spor geleneğimizi anlatan ‘Kırkpınar‘ kitabını okuyucuların beğenisine sundu

Aralıksız 24 yıldır Kırkpınar Yağlı Güreşlerini takip eden gazeteci ve yazar Halil Delice, Kırkpınar‘ın 650. yılında ‘Spor Geleneğimiz ve Kırkpınar‘ kitabıyla güreş sevdalılarının huzuruna çıktı.

Daha önce yağlı güreşin efsane isimleri Koca Yusuf ve Kara Ahmet‘in hayatlarını "Koca Yusuf/Yalnızca Güle Yenildi", "Kara Ahmet-Güreşle Kızılelmayı Aradı" isimleriyle romanlaştıran Delice, son eseriyle de spor geleneğimiz, bu gelenek içinde Kırkpınar‘ın yerini anlatıyor.

Babıali Kültür Yayıncılığı tarafında basılan kitabında Delice, Türklerde spor anlayışını, Kırkpınar‘ın tarihçesini, yağlı güreşteki evrensel motifleri, dünden bugüne bütün yağlı güreşçileri, ağaları ve unutulmayan Kırkpınar güreşlerini anlatmak birlikte "Kırkpınar‘dan Kırk Damla" başlığı altında Kırkpınar‘ı çeşitli yönleriyle anlatan kırk makalesine yer veriyor.

GERÇEK EFSANE KIRKPINAR

Kırkpınar‘la ilgili yüzlerce makale yazdığını, "Vatan Ediniş Destanı Kırkpınar", "Gerçek Efsane Kırkpınar", "Türkün Dünya Görüşünü Anlatan Kırkpınar" ve "Yesi‘den Kırkpınar‘a" isimlerinde dört tebliğ sunduğunu anlatan Delice, "Türklerde spor, yalnızca eğlence için değil, eğlenirken eğitmek içindir. Kırkpınar, bir vatan ediniş destanıdır, alperenler yadigarıdır, güçü, sahip bulunulan nimetleri hak ve adalet için kullanmayı, buğday başağı gibi nimetler arttıkça bunlara nasıl şükrederim endişesiyle boyun

bükmeyi temsil eder, dünya görüşümüzü anlatır" açıklamasında bulundu.

Kaynak: İHA