Çernobil Felaketinin 25. Yıldönümünde Nükleer Enerjinin Güvenilirliği Tartışılıyor

Ukrayna‘daki Çernobil nükleer santralinde meydana gelen felaketin 25. yıldönümünde nükleer enerjinin güvenilirliği tartışılmaya devam ediyor.

Çernobil felaketinin üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen Mart ayında meydana gelen deprem ve tsunami sonrası Japonya‘daki Fukuşima nükleer santralindeki sızıntının hala devam etmesi nükleer enerjinin güvenilirliğini bir kez daha gündeme getirdi. Nükleer santrallerdeki reaktörlerin soğutma sisteminin çalışma prensipleri ve reaktörlerde patlama olmasına karşı radyasyonun dışarıya sızmaması için alınacak önlemler tartışılıyor. Fukuşima‘daki nükleer santralde elektrik kesintisiyle birlikte soğutma sistemi

devre dışı kalmış ve reaktörlerin aşırı ısınması sonucu patlama meydana gelmişti. Mersin Akkuya‘ya Rus firması Rosatom tarafından inşa edilecek nükleer santralle ilgili olarak firma yetkilileri de 4 kademeli Matruşka tipi güvenlik önlemi alınacağını açıklamıştı.

Geçtiğimiz hafta Ukrayna‘nın başkenti Kiev‘de düzenlenen Uluslararası Nükleer Güvenlik Zirvesi‘nde de dünya genelinde 40 yılı doldurmuş 26 nükleer santralin kapatılmasıyla ilgili görüşler dile getirilmişti. Zirvede, hala radyasyon sızdıran Çernobil nükleer santralinin tamamıyla izole edilmesi ve çevreye kazandırılması için 550 milyon Euro kaynak sağlanacağı sözü verilmişti. Çernobil nükleer santralinin üzerinin tamamen betonla örtülmesi öngörülüyor.

Kaynak: İHA