Avustralya’Da Boşnaklardan Renkli Festival

Avustralya’da 2010 yılının rakamlarına göre Melbourne şehrinde Bosna doğumlu yaklaşık 25 bin Boşnak yaşıyor.

Avustralya’da 2010 yılının rakamlarına göre Melbourne şehrinde Bosna doğumlu yaklaşık 25 bin Boşnak yaşıyor. Boşnakların önemli bir kısmı ise Melbourne’un kuzey batısında yer alan St. Albans bölgesinde yaşıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Boşnak Camisi’nin geniş arazisinde festival düzenlendi. Bu yıl 4.sü düzenlenen festivale önemli sayıda Boşnak’ın yanı sıra Türk toplumu da katılmaya başladı.

    Boşnak Festivali’nin organizatörü olan Damir Krupalija, gelenlerin tahminlerinin üzerinde olduğunu açıkladı. Festivale gelen misafirlere kuzu çevirme ve Sultan Ahmet köftesi ikram ettiklerini belirten Krupalija, bütün yiyecekleri sattıklarını belirterek, memnuniyetini dile getirdi. Amaçlarının Avustralya’da yaşayan Boşnakları bir festival vesilesiyle bir araya getirmek olduğunu belirten Damir, “Festivalimiz herkese açık. Özellikle de Türk misafirlerimizin başımızın üstünde yeri var.” dedi.

    Festivalin açılışında yapılan konuşmaların ardından sahneye çıkan ilahi gurubu Bosna Savaşı’nda şehit olanların anısına ilahiler okuyup dualar etti.

    Bu sırada izleyiciler arasında duygulu anlar yaşandı. Avustralya’nın en büyük Türkçe kitap koleksiyonuna sahip olan Fountain Bookshop’da bir çadır kiralayarak festivale destek olan Türkler arasındaki yerini aldı. Fountain Kitapevi’nden Mustafa Baş, “Niyetimiz sadece kitap satmak değil. Aramızda gönül bağı bulunan Boşnak kardeşlerimize katkıda bulunmak ve yanlarında olduğumuzu hissettirmek de istiyoruz.” dedi. Festivalde Türklerin yaptığı bir diğer etkinlik de Ebru sanatının sergilenmesiydi. Çok sayıda Boşnak ebru sanatçısı Öznur Ateş’in gözetiminde canlı olarak ebru resimleri yaptı. Festivalin tadını en iyi çıkaranlar ise yine her zamanki gibi çocuklar oldu. Gönüllerince eğlenen minikler, gün boyunca oyun oynadılar.