Ak Parti Didim İlçe Başkanı Öztük’Ten Torba Yasa Çağrısı

AK Parti Didim İlçe Başkanı Abdurrahim Öztürk 2 Mayıs’ta sona erecek olan ve kamuoyunda ‘Torba Yasa’ olarak bilinen ‘Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun’ ile ilgili yaptığı değerlendirmede yasanın hem vatandaşa hemde işyeri sahiplerine kolaylık getirdiğini söyledi.

Yürürlüğe giren ve kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen 6111 Sayılı Kanunun bürokratik işlemlerin azalmasına yönelik olarak yapılan son yıllardaki en geniş kapsamlı düzenleme olduğunu belirten Öztürk, “Halkımız arasında cumhuriyet tarihinin en geniş kapsamlı af yasası olarak kabul ve ilgi gören kısaca Torba Yasa olarak bilinen ve Şubat ayı sonunda Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren bu yasa, resmi isminden de anlaşılacağı gibi, bilhassa sağlık sigortası mevzusunda ve Sosyal Sigortalar ile ilgili halkımızın yıllardır beklediği kolaylıkları bir kalemde beraberinde getirmiştir. Mesela bu yasadan önce Genel Sağlık Sigortası primi ödeyerek sigortalılıkları sağlanacak olanlar, bir ay içerisinde kendilerini Sosyal Güvenlik Kurumu‘na bildirmek durumundaydılar ve bu süre büyük sıkışıklıklara neden oluyordu. Halbuki 6111 Sayılı Kanun‘un 35. maddesi ile artık Genel Sağlık Sigortalıları, GSS kapsamına girişlerini SGK‘ya bildirmek zorunda kalmıyor. Çünkü bu kurumumuz çıkan yasadan dolayı bu tescili bizzat kendisi yapmaya başladı. Bu kapsamda Genel Sağlık Sigortalılığının SGK‘ya bildirilmemesinden kaynaklanan idari para cezası uygulaması da son buldu. Yasa ile getirilen Sosyal Güvenlik ile ilgili bir diğer yenilik ise şu: Eskiden sigortalıların ay içerisindeki 30 günden eksik çalışmalarının kanıtlanması için SGK‘ya arz edilen eksik gün bildirim formlarını, sadece kamu idareleri ve toplu iş sözleşmesi uygulayan işyerleri vermiyordu. Bu iki istisna dışındaki tüm işverenler eksik gün bildirim formunu ve kanıtlayıcı belgeleri SGK‘ya vermek zorundaydılar. Torba Yasa‘nın 40. maddesi sayesinde hangi işyerince bu belgenin verileceğinin belirlenmesi konusunda SGK‘ya yetki verildi. Böylece SGK‘ya verilen yetkinin kullanılmasıyla işverenler tarafından kağıt ortamında verilen eksik bildirim formları ile kanıtlayıcı belgelerinin tanzimi, incelenmesi ve arşivlenmesi gibi hem işlevsel hem de SGK açısından emek ve zaman kaybına neden olan işlemlerin önüne geçildi.”diye konuştu.

Öztürk açıklamasında, toplumun her kesimini ilgilendiren detaylı kanun maddeleri içeren Torba Yasa‘nın işyeri sahiplerine de büyük kolaylıklar getirdiğine değindi.

Kaynak: İHA