Kayseri milletvekili adayları listesi ( 12 Haziran 2011 seçim anketi AK Parti - MHP - CHP)

Kayseri milletvekili adayları listesi açıklandı. İşte 12 Haziran 2011 seçim anketi ( AK Parti - MHP - CHP)

Kayseri milletvekili adayları listesi ( 12 Haziran 2011 seçim anketi AK Parti - MHP - CHP)
TBMM Başkanvekili ve AKP Kayseri Milletvekili Sadık Yakut: YSK'nın kararı yasal. BDP, memnu hakların alınmaması. Memnu hakları alarak başvuru yapsalardı, YSK'nın böyle bir kararı olmazdı" dedi.

TBMM Başkanvekili ve AKP Kayseri Milletvekili Sadık Yakut, Yüksek Seçim Kurulu’nun BDP’nin 12 Haziran genel seçimlerine bağımsız olarak gösterdiği adaylar hakkında verdiği kararı değerlendirirken, "YSK’nın kararı yasal bir karar. BDP’nin buradaki eksikliği aday olup da müracaat ederken, memnu hakların alınmaması. Memnu hakları alarak başvuru yapsalardı, YSK’nın böyle bir kararı olmazdı" dedi.

GEÇİÇİ ADAY LİSTESİ İÇİN TIKLAYINIZ

2011 SEÇİM ANKETİ İÇİN TIKLAYINIZ

Yakut, TBMM’de gazetecilerin YSK’nın bağımsız milletvekili adaylar hakkında verdiği karara ilişkin soruları yanıtladı. Yakut, YSK’nın kararının "Yasal" olduğunu, söz konusu karara MHP’nin, 1999 ve 2002 genel seçimlerinde Adana adayı Ali Halaman’ı örnek göstererek değerlendirdi.

Yakut, "YSK’nın kararı yasal bir karardır. Türkiye’de örneği var" dedi. Milletvekili olma şartlarını hatırlatan Yakut şöyle devam etti: "Ali Halaman örneği var. 1999’da ve 2002’de aday oldu. İptal edilmedi. Ancak 2007’de Ali Halaman’ın adaylığını YSK kendiliğinden fark etmesi nedeniyle memnu hakları olmaması nedeniyle iptal etti. O dönemde MHP O’nun yerine Kürşat Atılgan’ı aday gösterdi. YSK’nın kararı tamamen yasal. Ama hukuki midir, cezasını çektikten sonra artık memnu hakların alınması gereklimidir ayrıca tartışılır. Şimdi; BDP’nin buradaki eksikliği aday olup da müracaat ederken, memnu hakların alınmaması. Memnu hakları alarak başvuru yapsalardı; YSK’nın böyle bir kararı olmazdı."

"Şimdi müracaat olur mu" şeklindeki bir soruya ise Yakut, "Şimdi çok geç. Yeni dönemde tartışılması gerekir konu önemli ama şimdi geç oldu" yanıtını verdi

Derin provokasyon


Yaklaşan seçimler öncesinde, YSK’nın; “kaos”a yol açacağını bile bile “veto” kararı alması, BDP’li bağımsızların da böyle bir kararı göre göre aday olması, “Derin bir mühendislik projesi” olarak görülüyor...

YSK kararlarından en çok mağdur olan AK Parti’nin hedef alınması da “çift taraflı provokasyon” ihtimalini güçlendiriyor

YSK’nın, aralarında 7 BDP’li milletvekili adayının da bulunduğu 12 bağımsız adayın mahkûmiyetlerini gerekçe göstererek adaylıklarını iptal etmesi siyasi gündemi karıştırdı.

BDP ÇANAK TUTTU, YSK YUTTU

YSK, bağımsız milletvekili adayları Harun Özcan, Abdullah Kızılay, Hatip Dicle, Leyla Zana, İsa Gürbüz, Çiçek Otlu, Mehmet Salih Yıldız, Ertuğrul Kürkçü, Nezir Sincar, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel ve Şerafettin Efe’nin bağımsız milletvekili adaylıklarını oy birliğiyle iptal etti. YSK, kararını Anayasa’nın 76. maddesine ve Milletvekili Seçim Kanunu’nun 11. ve 21. Maddelerine dayandırdı. DTP’lilerin, geçmişinde mahkûmiyet bulunan söz konusu adayları bilerek YSK’ya bildirdiği iddia ediliyor. Mevzuata göre siyasi partiler, adaylarını belirlerken adli sicil durumunu göz önünde bulundurmak zorunda. Ancak BDP, iptal edileceğini bilerek söz konusu isimleri YSK’ya gönderdi.

YSK’nın ilgili il seçim kurullarına gönderdiği kararda, Hatip Dicle ve Leyla Zana’nın 2007 yılında, Gültan Kışanak’ın 1992 yılından kalma mahkûmiyetleri bulunduğu ve bu kişilerin mahkûmiyetleri nedeniyle başvuru tarihi itibarıyla memnu hakların iadesine ilişkin bir karar ibra etmedikleri belirtildi. Sebahat Tuncer’in ise Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu’na muhalefetten aldığı hapis cezasının 3 Temmuz 2007’de kesinleştiği kaydedildi.

Kararda, Ertuğrul Kürkçü’nün 1975 yılından kalma hapis cezası bulunduğu, bu mahkûmiyet nedeniyle başvuru tarihi itibariyle

memnu haklarının iadesine ilişkin bir karar ibra etmediği için adaylığının iptal edildiği belirtildi.

BDP MAĞDURLARI OYNADI

Demokratik açılım sürecinde bölgedeki etkinliği azalan BDP’lilerin, YSK’nın bu kararı üzerine provokatif açıklamalar yapması dikkat çekti. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kararın siyasi olduğunu belirterek sonuçlarının çok ağır olacağını söyledi. Demirtaş, “Faşizan bir tutum ve siyasi bir komplo, devlet komplosudur. Bölge AK Parti’ye terk edilmek isteniyor. Halkımıza bu konuyu danışacağız. Değerlendirmelerden sonra seçime girip girmeme kararımızı vereceğiz. AK Parti adayları seçimlerden çekilmelidir” dedi. Kararı değerlendiren Gülten Kışanak ise, Kürtlerin yine mağdur edildiğini söyledi. Kışanak, “Darbe mağduru Kürtler, cezalandırılıyor. Orman kanunlarına teslim olmayacağız. Bu barışa, demokrasiye, demokratik siyasete yapılmış bir saldırıdır. Siyasi bir tutumdur, cevabımız da siyasi olacaktır. Parlamento bu adaletsizliği düzeltecek, düzenlemeleri yapmak üzere acilen toplanmalı ve gereğini yapmalıdır” diye konuştu.

BDP ADAYI ÖNDER: BENİ NİYE İPTAL ETMEDİLER?

BDP’nin bağımsız adaylarından Sırrı Süreyya Önder ise kendisinin de geçmişte mahkûmiyeti bulunduğunu ancak adaylığının iptal edilmediğini ileri sürdü. Önder, “Benim de mahkûmiyetim var. Ertuğrul Kürkçü ile aynı durumdayım. Beni niye ayırdıklarını anlamış değilim” dedi. Kürtlerin yıllarca baraj sorunu ve tutuklama ile engellendiğini ileri süren Önder, “Kürtlerin iradesini Meclis’e yansıtmamak için elinden geleni yaptılar. Bu irade kesintili olarak Meclis’e yansıyacaksa hiç gitmeyiz. Alsınlar meclislerini ne yapıyorlarsa yapsınlar. Bakalım nasıl siyaset ve hangi meşruiyetle yapacaklarmış. Bu milleti imha mı edeceksiniz” diye konuştu.

AK PARTİLİ ÇELİK: KARARA BDP TEŞNE OLDU

Siyasiler, kararın bir mühendislik projesi olduğunu söyledi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, siyasi katılımları engelleyen bütün tasarrufların karşısında olduklarını belirterek, kararın sorumlusunun BDP olduğunu söyledi. BDP’nin YSK’nın kararını kullanarak AK Parti ile çatışma zemini oluşturma gayretinde olduğunu savunan Çelik, “BDP, YSK’nın kararına teşne olmuştur. BDP, gerçekten Kürt sorununu çözmek istiyorsa, yapmaları gereken terörü adres göstermek değil, demokratik taleplerin ivmesini yükseltmektir” diye konuştu

TBMM BAŞKANI ŞAHİN: YSK KARARINI GÖZDEN GEÇİRMELİ

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ise, YSK’nın kararının demokratik sürece katkı sunmadığını belirterek, yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. Kararın Meclis’in misyonunu zayıflattığını belirterek, “Dün de bugün de ve gelecekte de parlamentomuz tüm sorunları çözmeyi sürdürecektir. Bu karar, ülkenin demokratik vicdanının kabul edebileceği bir karar değildir” dedi. Herkesi serinkanlı olmaya çağıran Şahin, “Temennim, YSK’nın bu kararını, eğer şartlar müsaitse, yasal engel yoksa tekrar gözden geçirmesidir” diye konuştu.

AK PARTİLİ YAKUT: ASIL SUÇLU BDP

AK Parti Kayseri Milletvekili Sadık Yakut ise asıl suçun YSK’da değil, mahkûmiyeti bulunan isimleri aday gösteren BDP’de olduğunu söyledi. MHP’nin, 1999 ve 2002 genel seçimlerinde Adana adayı Ali Halaman’ı örnek gösteren Yakut, şunları söyledi: “YSK’nın kararı yasal bir karar. BDP’nin buradaki eksikliği aday olup da müracaat ederken, memnu hakların alınmaması. Memnu hakları alarak başvuru yapsalardı, YSK’nın böyle bir kararı olmazdı.”

BAKAN GÜNAY: KAYGI VERİCİ BİR DURUM

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da “Bu karar Türkiye’nin demokratik gelişmesi açısından kaygı verici bir durum. Türkiye’nin demokratik ufkunu açacak olan bir seçime giderken demokratik yaşamı kısıtlayan kararlar vermesi manidardır. Bu, Türkiye’nin demokratik gelişmesi açısından kaygı verici bir durumdur” diye değerlendirdi.

BOZDAĞ: KARAR OLUMSUZ YANSIR

AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ da YSK’nın kararının siyasi açıdan çok tartışılacağını belirterek, “Siyasi açından baktığımızda olumsuz etkilerini olacağı çok açıktır” dedi. YSK kararlarının bugüne kadar kendilerini mağdur ettiğini belirten Bozdağ, “Kararı YSK verdi.

Bağımsız adayları BDP gösterdi. Kim sorumlu? Siyasi partiler, anayasa ve kanunlara uygun adayları göstermeliydi. Bu kararın önümüzdeki günlerde olumsuz siyasi sonuçları olacağını düşünüyoruz. Biz bugüne kadar YSK’nın kararlarından en çok zarar gören partiyiz” dedi.

ELİTAŞ: AK PARTİ’YE HAKSIZLIK

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, YSK’nın kararının sorumlusu olarak partilerinin gösterilmesinin hedef saptırma olduğunu söyledi. Elitaş, “Bu konuda mağdur durumda olan bir siyasi partinin YSK’ya talimat verdiğini söylemek, büyük bir haksızlıktır dedi. Adaylık engellemesini ilk yaşayan siyasi partinin AK Parti olduğunu söyleyen Elitaş, YSK’nın 2002 yılı seçimleri öncesinde AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da adaylık başvurusunu kabul etmediğini anımsattı.

CHP, BDP AĞZIYLA KONUŞTU

CHP’liler de BDP ağzıyla konuştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu kararın hukuk dışı olduğunu belirterek, “Bu karar Türkiye’de sorunların hukuk ve demokrasi içerisinde çözmenin zorluklarını ortaya koymuştur” dedi. MYK üyeleri ile olağanüstü toplantı yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise “Meclis çözüm için olağanüstü toplanmalı. Meclis seçim barajı dahil çözüm yollarını görüşmek için toplanmalı. Seçimin ötelenmesinin doğru olacağına inanmıyoruz” dedi. BDP’li Şemdin Sakık ise CHP’nin taleplerini olumlu karşıladı.

MHP: PROVOKATİF TALEPLER

MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın ise BDP ve CHP tarafından gündeme getirilen Meclis’in olağanüstü toplanması taleplerine sert tepki gösterdi. Yalçın, “Bunlar hukuki ve siyasi geçerliliği olmayan, siyasi rant çıkarmaya dönük provokatif taleplerdir” dedi. Yalçın, “Çok istiyorsa bu arkadaşları kendi parti listesinden aday göstersinler” dedi.

BAKAN KAHRAMAN: YSK YETKİLERİNE GÖRE KARAR VERMİŞ

Adalet Bakanı Ahmet Kahraman, “Kendileri yasalara göre, yasaların verdiği yetkileri değerlendirerek karar vermişlerdir. Bu konuda bizim yapacağımız hiçbir şey yoktur... Seçimin ertelenmesi yönündeki çağrı parlamentonun takdir edeceği bir husus. Ama sanıyorum geç kalınmış, bundan sonra geriye dönüşü olmayan yola girildi gibi geliyor, benim kişisel kanaatim...”

BAYKAL: TÜRKİYE’YE YAKIŞMAYAN KARAR

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, “Tuzak mı kuruyoruz, engel mi çıkarıyoruz? Ne kadar yanlış, ayıp, yakışıksız... Türkiye’ye bu yönetim zihniyeti yakışmıyor. Her noktada bir kriz, bunalım.”

* CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi: “YSK’nın kararının, her şeyden önce zamanlama açısından doğru olmadığını düşünüyorum. YSK, bu kararını gözden geçirmelidir.”

* MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: “Yargıya saygı duyulmalıdır. Alınan karar herkes tarafından kabul edilmelidir.”

* DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek: “Bizim partimizden de 12 arkadaşımızın adaylıkları iptal edildi. Fakat biz yerine başka adayları koyduk. Herhangi bir komplo görmüyorum.

Herhangi bir siyasi baskı olsa en az yarısının adaylıkları iptal edilirdi.”

* DSP Genel Başkan Yardımcısı Erol Tuncer: “Baraj yüzde 5 olsaydı bu tartışmalar yaşanmayacaktı.”

* DİSK Genel-İş Sendikası: “YSK’nın seçimlere bağımsız olarak katılmak isteyen 12 adayın adaylıklarını iptal etmesi ve BDP’nin seçimlere katılmayacağına karar vermesi demokrasilerin en önemli ilkelerinden olan barışçı her siyasi görüşün temsil hakkına indirilen ağır bir darbedir.”

* Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş ise, YSK’nın kararının hukuki değil, siyasi olduğunu öne sürdü.

* Milliyetçi ve Muhafazakar Parti Genel Başkanı Ahmet Reyiz Yılmaz da YSK’nın kararını olumlu bulduklarını ifade ederek, “örnek olacak derecede doğru bir karardır” şeklinde değerlendirmede bulundu. Yılmaz, ilk kez seçimlere girecek bir parti olarak kararın neden eleştirildiğine anlam veremediklerini belirtti.

* DSP Genel Başkanı Masum Türker: “Bu adayların yarışın dışında bırakılmaları seçimin demokratik işleyişini olumsuz etkileyecektir, seçime yönelik meşruiyet tartışmasını açacaktır.

CHP meclisin toplanmasına ilişkin önergeyi imzaya açsın, DSP’li vekil arkadaşlarımız gerekli desteği vermeye hazırdır.”

* Demokrat Yargı Yönetim Kurulu: “Bu karar YSK’nın kendisini yasamanın üstünde gören anlayışını devam ettireceğinin göstergesidir.”

YSK geçmişte benzer yöntemlerle AK Parti’nin önünü kesmek amacıyla kararlar almıştı. İşte bunlardan bazıları:

REFERANDUMU 60 GÜN GECİKTİRDİ

YSK, Meclis’in kabul ettiği yargı reformunu içeren anayasal değişikliğin halkoyuna sunulması ile ilgili olarak 60 gün sonra yerine 120 gün sonraya tarih vermişti.

Böylece YSK, anayasal değişikliğin 60 gün gecikmeli yasalaşmasına sebeb olmuştu.

YURTDIŞI SEÇMENLERİ ENGELLEDİ

YSK geçtiğimiz günlerde AK Parti’nin başvurusu üzerine yurtdışında yaşayan seçmenlerin yaşadıkları ülkelerde kurulacak seçim sandıklarında oy kullanmaları talebini reddetmişti.

Karara tepki gösteren Başbakan Erdoğan, YSK’yı kendisini “sabote” etmekle suçlamıştı.

* HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş: “12 Haziran seçimleri, YSK’nın bu kararı ile demokratik meşruiyetini bütünüyle kaybetme noktasına gelmiştir. Kararı demokrasi ve ülke barışı açısından kaygı ile karşıladık. Vahim sonuçlar doğurabilecek olan bu karar, seçilme, seçme hakkına darbedir.”

* BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu: “Mevcut durum seçim sonuçlarını direkt etkileyecek bir olaydır. Sandıktan hormonlu sonuçlar çıkacaktır. Bu da hem demokrasi hayatımız hem de toplumsal huzurumuz açısından sağlıklı sonuçlar doğurmayacaktır. Bu durum sürpriz olmuştur ve şuyuu vukuundan beter olmuştur. Seçim barajının makul seviyeye çekilmesi toplumu rahatlatacaktır.”

KILIÇKAYA: KARARIN KİMSEYE FAYDASI YOK

Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya: “Bu kararın hiç kimseye faydası yoktur. YSK, daha önce verdiği kararlarda da işin özüne, esasına giren, kanuni laftan ne anlaşılıyorsa o şekilde dar yorum yapmıştır. Geçmişteki meselelerde de aynısını benimsemiştir. O nedenle hukukçu olarak karara çok şaşırmadım.”

TARIMCIOĞLU: YSK’DAN DOĞRU HİÇ KARAR SADIR OLMADI

Emekli Askeri Hakim Faik Tarımcıoğlu: “YSK’nın, hukukun üstünlüğüne inanmış, ileri demokratik bir yorum yaptığını şimdiye kadar görmedim. YSK maalesef son derece dar, ileri demokrasilerde görülmeyen ve kanunları çok katı uygulayan ve yorumlayan bir ideolojiye sahip.