6. Uluslararası İstanbul Lale Festivali Başlıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve her yıl İstanbul’u lale ile buluşturan Uluslararası İstanbul Lale Festivali’nin 6.sı yarın Emirgan Korusu‘nda yapılacak toplantıyla başlayacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve her yıl İstanbul’u lale ile buluşturan Uluslararası İstanbul Lale Festivali’nin 6.sı yarın Emirgan Korusu‘nda yapılacak toplantıyla başlayacak.

İstanbul’un önemli simgelerinden ve Türk kültürünün de bir parçası olan laleyi İstanbullularla buluşturan Lale Festivali, “En Güzel Lale İstanbul’da Yetişir” ve “İstanbul Lalesiyle Buluşuyor!” sloganıyla ilk kez 2005 yılında yapıldı. Uluslararası İstanbul Lale Festivali kapsamında, bu yıl da kentin dört bir yanında etkinlikler düzenlenecek.

İstanbul ve İstanbullular lalesine kavuşurken, Emirgan Korusu, Taksim Meydanı, Hidiv Korusu, Göztepe Gül Bahçesi, Büyük Çamlıca Korusu, Sultanahmet Meydanı ve Gülhane Parkı festival süresince çeşitli etkinliklere sahne olacak. Ebrudan, heykele lale temalı pek çok ürünün satışının yanı sıra resim ve fotoğraf sergisi ile müzik dinletileri gerçekleştirilecek. Ebru sanatçıları yapacakları canlı performans gösterileriyle sanatseverlerle buluşurken, En Güzel 50 Lale Yarışması’nda en güzel lale fotoğrafını çeken 50 kişi ödüllendirilecek. Lale Festivali etkinlikleri kapsamında, canlı lale satışı da yapılacak.

Silivri’den Tuzla’ya İstanbul’un tamamında bu yıl 112 farklı türde lale dikimi yapıldı. Tamamı yerli üretim olan lale soğanları, Konya’nın Çumra ilçesi ile İstanbul’un köylerinde yetiştirildi. Üreticiye ek gelir imkânı sağlanan projeler ile hem üreticiye destek hem de çiçek soğanlarının ıslahı sağlandı.

2011 lale sezonu için; 11 milyon 500 bin adet lale dikildi. 2010 yılı sonunda dikilen 112 farklı türdeki bu laleler erken, normal ve geç açan olarak Nisan – Mayıs ayı boyunca görülebilecek. Ayrıca söz konusu yeşil alanlara, lalenin yanı sıra 29 tür de 20 milyon adet mevsimlik çiçek dikildi.

ÖZEL BÖLGELERE DİKİLEN LALELER

Gülhane Parkı‘na 15 farklı türde 250 bin lale

Emirgan Korusu‘na 112 farklı türde 1 milyon 720 bin lale

Yıldız Korusu‘na 23 farklı türde 490 bin lale

Soğanlı Bitkiler Parkı‘na 62 farklı türde 546 bin lale

Beykoz Korusu‘na 25 farklı türde 641 bin lale

Göztepe Gül Bahçesi‘ne 7 farklı türde 115 bin lale

Büyük Çamlıca Korusu‘na 18 farklı türde 111 bin lale

Küçük Çamlıca Korusu‘na 14 farklı türde 115 bin lale

Fethipaşa Korusu‘na 20 farklı türde 174 bin lale

Hidiv Çubuklu Korusu‘na 16 farklı türde 202 bin lale