Bursa‘da Nostaljik Tren Ve Hanlar Bölgesi Projesinden Taviz Verilmeyecek

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Cumhuriyet Caddesi‘nin trafiğe kapatılması ve nostaljik tramvay projesinden taviz vermeyeceklerini, hanlar bölgesi ve Cumhuriyet Caddesi‘nin tüm sokaklarının cazibe merkezine dönüşeceğini belirterek, "Burayı gece gündüz yaşanacak bir bölgeye dönüştürüyoruz.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Cumhuriyet Caddesi‘nin trafiğe kapatılması ve nostaljik tramvay projesinden taviz vermeyeceklerini, hanlar bölgesi ve Cumhuriyet Caddesi‘nin tüm sokaklarının cazibe merkezine dönüşeceğini belirterek, "Burayı gece gündüz yaşanacak bir bölgeye dönüştürüyoruz. Uzmanlar kesinlikle taviz verilmemesini istiyor. Kent merkezini de zaten tramvay ve yayalara ayıracağız. Tüm dolmuşları da taksiye çevireceğiz" dedi. Altepe, Türkiye‘de en fazla raylı sistem yatırımının Bursa‘da yapıldığını, 1,5 ay içinde Kestel etabının temelinin atılmasıyla bir dönemde 17 kilometre raylı sistem inşaatı yapacaklarını bildirdi. 2 yılda 80 trilyonluk kamulaştırma yaptıklarını, 240 kilometre yeni yol ve 410 bin ton asfalt döktüklerini hatırlatan Altepe, teleferik projesinden, sahil düzenlemelerine, tarihi eserlerin elden gçirilmesinden, meydan, kavşak ve hanlar bölgesi projesi hakkında bilgi verdi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, son 2 yılda yapılan hizmetlerini Merinos Kongre Kültür Merkezi Hüdavendigar Salonu’ndaki toplantıda basın mensuplarıyla paylaştı. Toplantıya AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın‘ın yanısıra, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz, Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü ve Ak Parti‘nin çiçeği burnunda vekil adayları katıldı.

Gece gündüz Bursa için çalıştıklarını, kentin batısında ne varsa doğusunda da onun olması için gayret gösterdiklerini kaydeden Başkan Altepe, "Sadece ana arterlerde değil, hizmet nereye gerekiyorsa oraya hizmeti götürüyoruz. Arazide olmaya mümkün olduğu kadar halkın içinde olmaya gayret gösteriyoruz. Şeffaf bir yöneticilik sergiliyoruz. Bursamız üreten bir şehir ama kaynaklar açısından kişi başına düşen gelir fazla yüksek değil. Kaybedilen zamanın geri getirilemeyeceği bilinciyle bir an önce hayata geçirdiğimiz projeler, Bursa’mızın değişerek ve gelişerek kalkınmasına katkı sağlamaktadır. Tarihi arka planı dolayısıyla somut ve soyut değerlere sahip olan şehrimizin bu değerlerini koruyup gün yüzüne çıkarmak, dünün değerleriyle bugünün değerlerini harmanlayarak gelecek nesillere yaşam kalitesi yüksek bir şehir bırakmak temel önceliğimiz olmuştur. Bursa’nın gelecek hedefi, dünyanın marka şehirlerinden biri olmaktır. Tarihi ve kültürel zenginliklerinden doğal güzelliklerine, ekonomik altyapısından çağdaş ve modern yapılaşmasına kadar her özelliğiyle marka şehir özelliklerini bünyesinde barındıran Bursa, geleceğin sayılı ve saygın şehirlerinden biri olacaktır. Bizim yaptığımız tamamen bu süreci hızlandırma çalışmalarından ibarettir" dedi.

"KESTEL İNŞAATI DEVAM EDERKEN, MUDANYA VE OTOGARA METROBÜS İNŞAATI DA HAYATA GEÇECEK"

Raylı sistem ihalesine 12 firmanın, yeni stad ihalesine 34 firmanın katılmasının memnuniyet verici olduğunu, Bursa‘nın bir referans kent olduğunun ortaya çıktığını anlatan Başkan Recep Altepe, "Raylı sistem Kestel‘e gidiyor. 8 kilometrelik hattı ihale ettik. DAha önce bir kilometresi 33 trilyona mal olurken, biz 11 trilyona mal ediyoruz. Yani üçte bir fiyatla yaptırıyoruz. Eğer seçim öncesi yapılan ihalelelr bizim dönemimizde yapılsaydı 500 milyon lira yerine daha uygun bedeller öderdik. 1,5 ay içinde Kestel hattının temelini atacağız. Radikal kararlar almaktan geri kalmıyoruz. Sorunların çözümünde uzlaşmacı davranıyoruz. Şu anda Türkiye‘de en fazla raylı sistem yatırımı Bursa‘da yapılıyor. Bu sene sonuna kadar üniversite ve Mudanya hattı hizmete açılacak. Kestel inşaatının başlamasıyla Mudanya ve otogar yolunda bölünmüş yollarda metrobüslerin projesini ihale edeceğiz. 2 yıl sonunda Kestel hattının da açılmasıyla Bursa‘da bir dönemde en uzun raylı sistem yani 17 kilometre hayata geçmiş olacak. " diye konuştu.

"CUMHURİYET CADDESİ PROJESİNDEN TAVİZ YOK"

Nostaljik tramvay projesinin Bursa‘nın vitrini haline geldiğini öne süren Başkan Altepe, "Gökdere Meydancık Köprüsü’nden başlayarak Yeni Cumhuriyet Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi’ni takiben Tarihi Hanlar Bölgesi’nin ortasından geçerek Zafer Plaza’ya kadar ulaşacak olan 1,5 kilometrelik nostaljik tramvay hattında çalışmalar son aşamaya geldi. Tramvayların geçtiği güzergahların araç trafiğine kapatılarak, caddenin boydan boya yaya aksına dönüştürülmesinin yanında uygulanacak cephe sağlıklaştırma projesiyle bölge bir cazibe merkezine dönüşecek. Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi yönündeki çalışmalar devam ederken, nostaljik tramvay projesi bölgeye ayrı bir değer katacak. İstanbul’daki İstiklal Caddesi modelini andıracak olan projeyle, bölgedeki ticari alışkanlıklar da değişecek. Toptancıların başka bölgelere taşınmasıyla yapılacak kafe, restoran, eğlence ve konaklama mekanlarıyla Cumhuriyet Caddesi, gece gündüz yaşantının olduğu önemli bir merkez haline gelecek. Çalışmalar kapsamında Cumhuriyet Caddesi’nin cephe düzenleme çalışması da yapılarak cadde Bursa’ya yakışır hale getirilecek. Uzmanlar, bu projeden taviz vermememizi istiyor. Yaptığımız anketlerde sınırlı sayıda toptancı esnafı dışında şikayeti olan kimse yok. Kütahya‘da da aynı şekilde kentin göbeğindeki cadde trafiğe kapatıldı. İlk başta isyan çıktı. Ancak esnaf baktı ki 2 ay sonra işler daha iyi oldu. Başkana teşekkür ettiler. Biz Cumhuriyet Caddesi‘ni gece gündüz yaşanır hale getireceğiz. Her sokağını revize edip cazibe merkezi yapacağız. Kayhan‘daki Tekel binasının yıkılması için de onay alınıyor. Orayı da yıkıp meydan yapacağız. Hanlar Bölgesi‘nin ortaya çıkmasına katkı sağlayacak. Meydanın altına da büyük bir otopark inşa edeceğiz. Artık şehir merkezini tramvay ve yayalara ayırmamız gerekiyor. Dolmuşları da taksiye çevireceğiz. Dünyanın her yerinde bu durum böyle. Artık vatandaşlar, kentin doğusundan batısından, İstanbul Yolu‘ndan şehir merkezine raylı sistemle şehir merkezine ulaşacak. " diye konuştu.

"DİŞLİ TREN PROJESİ GÜNDEMİMİZDE, TELEFERİK BİTMEDEN GÜNDEME GETİRMİYORUZ"

Başkan Recep Altepe, vagon üretimiyle Bursa‘yı tramvay üretim merkezi haline getireceklerini, projenin hızla ilerlediğini, ilk vagonun testlerine başlayacaklarını kaydederek, "Bu yıl sonuna kadar tramvayın raylara çıkması planlanıyor. Göreve geldiğimizde raylı sistem firmaları para ve proje için kapımızı aşındırıyorlardı. Biz de yüklü maliyetlerden dolayı vagon üretimine karar verdik. Kötü komşu mal sahibi edermiş. Vagon projesi yurt içinden ve yurtdışından talep görüyor. Proje, İstanbul başta olmak üzere Gaziantep, Adana, Kocaeli, Konya, Sakarya ve Samsun gibi büyükşehirler tarafından da ilgiyle takip ediliyor. Proje kapsamında ilk etapta Bursa’nın ihtiyacı olan vagonlar üretilecek, daha sonra ise yurt içi ve yurtdışından gelen talepler doğrultusunda üretim şekillenecek. Dünyanın en uzun hatlı teleferiği ile yolcu kapasitesi 12 kat artıyor.

Uludağ cazibe merkezi haline gelecek. 22 dakikada Oteller Bölgesi‘ne ulaşılacak. 2 yıl içinde yeni teleferiği bitirmek istiyoruz. Teleferik projesinin maliyeti, yapan firma ve sözleşmeler göz önüne alınarak dişli tren projesinde de çalışmalarımız sürüyor. Teleferik bitmeden dişli tren konusunda aceleci davranmıyoruz" diye konuştu.

"SEÇİM ÖNCESİ KAÇAK YAPILARA TAVİZ YOK"

Başkan Altepe, seçim öncesi kaçak yapılara taviz verilmeyeceğini, kaçak yapı bürosunu güçlendirdiklerini kaydederek, "Bursa ovasını koruma altına aldık. Bursa´nın verimli topraklarının artık daha fazla kaçak yapılaşma kurbanı olmaması için başlatılan mücadele kapsamında ovanın hala yeşilliğini koruyan ve “Bursa ovası koruma alanı” ilan edilen bölümü tel örgüyle çevrilerek, kaçak yapılaşmayla ilgili tabelalar asıldı.

Sıcaksu’da değişim TOKİ ile sağlanacak Eski adıyla Tabakhaneler olarak bilinen Sıcaksu Bölgesi’ni cazibe merkezi haline getirmek için yürütülen çalışmalar kapsamında, bölge mezbelelik görüntüden arındırıldı. Vatandaşların kullanımı için açılan yol asfaltla kaplanırken, bölgeye moloz dökülmemesi için tel örgüler çekildi. İntam‘da da son toplantıları yapıyoruz. Toki burada da dönüşümü sağlayacak. Altıparmak Stadyum Meydanı‘nda yıkımlar bitti. Projesi hazır. İnşaatına yakın zamanda başlayacağız" diye konutşu.

YENİ KAVŞAKLAR VE YOLLAR

Başkan Altepe, Gürsu kavşağının tamamlandığını, Mudanya ve Özlüce kavşağının da bitme aşamasında olduğunu hatırlatarak, "Fethiye Viyadüğü‘nün, Demirtaş, Bademli, Buttim ve Yeni Yalova yolu kavşaklarının inşaatlarına başlayacağız.Soğanlı‘da 30 metrelik bulvarda 269 parselden 180 tanesi kamulaştırıldı. Uludağ yoluna 3.alternatifi açıyoruz. 24 ayda 240 kilometre yol ayptık. 410 bin ton asfalt döktük. 16 tane üst geçit yapıyoruz. Köprü yenileme çalışmaları sürüyor. Yunuseli havaalanını bu yıl içinde açacağız. Uludağ‘da tüm yetkiler bize devrediliyor. Cilimboz Deresi‘nde kamulaştırmalar tamamlandı. Bilim ve Teknoloji Merkezi kuruluyor. Hüdavendigar Parkı‘nda güneş evi projesini hayata geçiriyoruz. Stadyum‘da meydan projesinin inşaatı başlıyor. 6 merkez bölgede meydan projesine start veriyoruz. Tophane yamaçları 25 yıl aradan sonra hayat buluyor. Hüdavendigar Kent Parkı Bursa‘nın en büyük parkı oluyor. Gökdere Eğitim ve Spor Vadisi için de yatırımcı arıyoruz" diyekonuştu.

SAHİLLERDE DÜZENLEMELER

Kentin tüm cazibe merkezlerine el attıklarını anlatan Başkan Altepe, "Kurşunlu Kumsaz Bölgesi‘nde 525 dönümlük park inşa ediyoruz. Gemsaz, Kumsaz, Kurşunlu, Karacaali iskeleleri yenileniyor. Güzelyalı Sahil Projesi ihale gediliyor. Mudanya‘da İmrali‘ya geçişin sağlandığı irtibat noktası kaldırılıyor. Genelkurmay‘dan izin çıktı. Mudanya‘da yakında sahil bandı özlediği çehreye kavuşacak. Uluabat Gölü‘nde 29 kilometrelik alanda sahille buluşma projesi çalışmaları sürüyor. Külliye ve Sultan türbelerinde restorasyonlar başladı. 75 tane hazire restorasyonu sürüyor. Akçalar Arkeopark‘ı bu yıl içinde açmayı hedefliyoruz. 7 ilçede toplam 255 tarihi eseri elden geçirdik. 20 dereyi ıslah ettik. 34 su deposu inşaatı yaptık. İtfaiyeyi güçlendirdik, aralarında Narlı‘nın da bulunduğu çok sayıda sosyal tesisi açtık. Nikah Daire ise Kültürpark‘ta eski yerine taşınacak" şekilnde konuştu.

TİMSAH ARENA 1,5 YILDA BİTECEK

Başkan Recep Altepe, 45 bin kişilik stadyum inşaatının kısa zamanda inşaatına başlayacaklarını kaydederek, "İhale süreci devam ediyor. 1,5 yılda gece gündüz çalışarak Türkiye‘nin en modern ve kapsamlı stadlarından birisini inşa edeceğiz. Kültürpark‘ta buz pisti inşaatını başlatacağız. Şu ana kadar 13 spor tesisi inşaatı bitti. Hedefimiz görev süremizde 100 spor tesisini hizmete açmaktır. Önümüzdeki günlerde 7 ilçede yaptığımız hizmetleri ayrı dökümanlar halinde kamuoyuna deklare edeceğiz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA