Toyota Türkiye, Üretime Ara Verecek

Toyota Türkiye, Japonya‘daki deprem ve tsunami felaketinden sonra ortaya çıkan parça tedarik problemi sebebiyle Avrupa‘daki fabrikalarla birlikte 21 Nisan-2 Mayıs tarihleri arasında üretime ara verecek.

Toyota Türkiye, Japonya‘daki deprem ve tsunami felaketinden sonra ortaya çıkan parça tedarik problemi sebebiyle Avrupa‘daki fabrikalarla birlikte 21 Nisan-2 Mayıs tarihleri arasında üretime ara verecek.

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ‘den yapılan açıklamaya göre, Japonya‘da gerçekleşen büyük deprem felaketinden sonra ortaya çıkan parça tedarik problemleri sonucu Toyota‘nın, Avrupa‘da bulunan İngiltere, Fransa, Polonya ve Türkiye olmak üzere 5 üretim merkezinde Nisan ayı sonu ve Mayıs ayı başı itibarıyla üretim yapmama kararı aldığı belirtildi.

Toyota’nın bütün Avrupa fabrikalarında üretim yapmama kararı kapsamında Sakarya’da bulunan Toyota Türkiye fabrikasında da üretimin, belirtilen tarihler arasında yapılmayacağı bildirildi.

Toyota Türkiye Genel Müdür ve CEO’su Orhan Özer, Toyota Avrupa’nın kararı doğrultusunda belirtilen tarihler arasında üretim yapılmayacağını söyledi. Parçaların büyük çoğunluğu Türkiye ve Avrupa’dan tedarik edilmekle birlikte, Japonya’dan temin ettikleri kısıtlı sayıda da olsa bazı parçalarda tedarik açığı yaşadıklarını ifade eden Özer, "Parça tedarik süreci şirketimiz ve Toyota Avrupa tarafından hassasiyetle takip edilmeye devam edilecektir. Durumun normale dönmesi amacıyla, öncelikle Japonya’daki parça tedarik zincirinin mümkün olan en kısa zamanda düzenli olarak çalışmaya başlaması için gereken çalışmalar yapılmaktadır. Bu dönem sonrasında gerek Toyota Türkiye, gerekse Avrupa’da diğer fabrikalarımızın bütün gayretleriyle çalışarak, yıl başında planladıkları üretim rakamlarını gerçekleştireceklerine inanıyorum.” diye konuştu.

Öte yandan, Toyota‘nın, Japonya’daki fabrikalarında 18 Nisan tarihi itibarıyla yüzde 50 kapasite ile üretime başlayacağı kaydedildi.

Verso ve Auris modellerini Sakarya’daki fabrikasında üreten Toyota Türkiye, bu yıl 95 bin araç üretimi hedefliyor. Fabrika, bu yılın ilk çeyreğinde 26 bin adet otomotiv üretirken, 23 bin adedini ihraç etmişti.