Denizli’De Ak Parti İşadamlarıyla, Chp Avukatlarla Yarışacak (Cihan Özel)

Denizli’de Yüksek Seçim Kurulu (YSK)‘na sunulan milletvekili aday listelerinin ilk sıralarında sürpriz çıkmadı.

Denizli’de Yüksek Seçim Kurulu (YSK)‘na sunulan milletvekili aday listelerinin ilk sıralarında sürpriz çıkmadı. Ekonomisi sanayi ve ihracata dayalı ilde AK Parti listelerinde işadamı, CHP listelerinde ise avukatların öne çıktığı görülüyor. AK Parti listesinde 3. sıradaki Bilal Uçar ve 5. sıradaki Cahit Özkan avukat kökenliyken diğer adayların işadamı veya ekonomi ve tekstil eğitimi almış kişiler olması dikkat çekiyor. CHP listesinde ise 2. sıradaki Melike Basmacı Kayhan dışındaki bütün adaylar avukat ancak 4. sıradaki Kazım Arslan, sanayi sektöründe de faaliyet gösteriyor.

2007 seçimlerinde AK Parti’nin 4, CHP’nin 2 ve MHP’nin 1 milletvekili çıkardığı ilde AK Parti’den aday olmak için görevinden istifa eden eski Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ilk sırada yer alırken ikinci sırada Mehmet Yüksel tekrar aday gösterildi. Mehmet Salih Erdoğan’ın yeniden aday olmadığı, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ve Mithat Ekici‘nin de tekrar aday gösterilmediği listede eski İl Başkanı Uçar’ın üçüncü sırada yer aldı. TBMM Üstün Hizmet Ödülü‘ne lâyık görülen Denizli Kadın Gelişim ve Kültür Derneği (KAGED) eski Başkanı Nurcan Dalbudak 4. sıraya yerleşti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın, doktoru ve müşaviri Yıldırım Ramazanoğlu‘nu aday gösterdiği için ablasının eşi olan Kavaf‘ı göstermediği öne sürülüyor. Dalbudak’ın, kadınlara pozitif ayrımcılık çerçevesinde aday gösterildiği belirtiliyor. Hukukçular Derneği Başkanı Av. Cahit Özkan’ın 5, Denizli eski İl Genel Meclisi Başkanı Halil Pekdemir 6, AK Parti eski İl Gençlik Kolları Başkanı Ayhan Soyfidan ise 7. sırada yer aldı. Soyfidan‘ın listeye girmesi, Gençlik Kolları üyeleri arasında sevince yol açtı. AK Parti Denizli İl Başkanlığı‘nı ise 31 yaşındaki Av. Avni Örki yürütüyor.

CHP’de ön seçimle birinci sıraya yerleşen eski Genel Sekreter Adnan Keskin’in ardından parti genel merkezi, kontenjan için ayırdığı 2. sırayı kullanmadı. Böylece 1978 doğumlu inşaat mühendisi Melike Kayan Basmacı 2. sırada yer aldı. Genel merkezin ilde kontenjan kullanmaması, parti içinde sevinçle karşılandı. CHP’de eski Denizli Baro Başkanı Av. Adil Demir 3, Av. Kazım Arslan 4, Av. Huriye Çağlayan 5, Av. Ali Kavak 6, ADD eski İl Başkanı Av. Gülizar Biçer Karaca ise 7. oldu. CHP’nin mevcut milletvekili Ali Rıza Ertemür ise başka illerden de tekrar aday gösterilmedi.

MHP’de mevcut Milletvekili Emin Haluk Ayhan listede 1. sırada yerini korurken 2. sırada eski milletvekili Ali Keskin yer aldı. Diğer adaylar ise MHP eski belediye başkan adayı Av. Ümit Bahtiyar, veteriner hekim Mehmet Ali Uzakgider, Muzaffer Keçelioğlu, Bekir Kaymakcı ve Nilgün Aksu Şener.