Develi‘de Tarım Ve Hayvancılık Konusu Masaya Yatırıldı

Kayseri’nin Develi Belediyesi teşkilatının kuruluşunun 140.

Kayseri’nin Develi Belediyesi teşkilatının kuruluşunun 140. yılı etkinlikleri kapsamında ‘Develi‘de Tarım Ve Hayvancılığın Tarihi Süreci, Hedefleri ve Geleceği‘ konulu panel düzenlendi. Panele Kaymakam Enver Ünlü, Belediye Başkanı Recep Özkan, saray çiftliği genel müdürü Hüseyin Teber, öğretim üyeleri, öğrenciler, Develi ve civarındaki Tarım ve Hayvancılık tesis sahipleri ile sivil toplum kuruluş temsilcileri ve belediye meclis üyeleri katıldı.

Panelde Oturum Başkanlığını yapan Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali İrfan İlbaş Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi olarak, Develi ovasındaki tarımsal faaliyetler ve hayvancılık çalışmalarını yakinen takip ettiklerini belirterek, talep halinde her türlü desteği vereceklerini belirtti.

Develi‘de tarım ve hayvancılığın tarihi sürecini anlatan Bolu-Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Süme, "140 yıllık Develi İlçe Belediyecilik tarihi içerisinde, Develi’deki hayvancılık zaman zaman, Kayseri merkezde bulunan, büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığından daha fazla miktarda hayvan olması dikkat çekiyor. Örnek olarak 1894 yılı Osmanlı kayıtlarında Develi İlçesindeki Koyun sayısı 66.923, Kıl keçisi sayısı 11.811 olmak üzere toplam 78.734 olup, Kayseri Merkezde kayıtlı bulunan Küçükbaş hayvan sayısı 64.584 olarak kayıtlara geçmiştir." dedi.

Osmanlı döneminde Küçükbaş hayvancılık ticaretinde, güzergah olarak belgelenmiş üç rotadan birisinin, Adana-Niğde-Develi-Erciyes’den, Kayseri-Ankara - İstanbul ve diğer illerin olduğunu belirten Mehmet Süme, Develinin İlçe olduğu ilk yıllarda, Çavdar ürününün, Arpa ve Buğdaydan daha fazla ekimi yapıldığı, 200.000 Kiyye (Okka) arpa, 210.000 kiyye Buğday ve 350.000 kıyye çavdar ürünü kayıtlara geçmiştir. Belirli ürünler dışında yağ bitkisi olarak yetiştirilen Zeyrak-Keten tohumu, Ala ve Sarı cehrinin de, Develili tüccarlar tarafından ticaretinin yapıldığının kayıtlarda bulunduğunu sözlerine ekledi.

Erciyes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Tayfur Bekyürek, Develi ovasında hayvancılığın mevcut durumu ve hedeflerini anlatırken, Develi Türkiye’de bir süt merkezi olma yolunda hızla ilerlemesine karşılık, üreticilerin hayvan ırkı seçimi konusunda, ön araştırma yapma konusunda yeterince bilgilendirilmediği gerçeğinin ortaya çıktığını belirtti. Irk seçimi tartışılmalı ve önemsenmelidir diyen Berkyürek, "Toplum olarak süt içmeyi teşvik edici çalışmalar yapmalıyız. Besi ahırlarımıza mutlaka bir ziyaretçi defteri bulundurmalıyız. Hayvancılıkta bizim rakibimiz AB ülkeleridir. Oradaki üretim aşamaları ve hijyen çalışmalarının daha iyisinin örneklerini, Develi İlçemizde ve Saray Çiftliğinde görmeliyiz." dedi