Develi Belediyesi‘nin Kuruluşunun, 140. Yıldönümü Kutlanıyor

Kayseri‘nin Develi İlçe Belediyesi‘nin Kuruluşunun, 140.

Kayseri‘nin Develi İlçe Belediyesi‘nin Kuruluşunun, 140. Yıldönümü kutlanıyor. Etkinlikler kapsamında, ‘Develi Kazasının İdari yapısı ve Belediye Teşkilatının Kuruluşu’ konulu konferans düzenlendi. Konferansa Bolu-Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Süme’nin konuşmacı olarak katıldı. Yüzlerce Osmanlı salnamesi ve şeriyye sicillerinin arşivinin araştırmasını yapan Yrd. Doç.Dr. Mehmet Süme, Develi İlçesi ile ilgili araştırmalarının da Türk Tarih Kurumu tarafından basımının yapılacağını bildirdi.

Mehmet Süme, Develi‘de Müslüman Türklerin yanı sıra, Ermeni ve Rum asıllı vatandaşlardan, 1908 yılında Lambiki Efendinin 1914 yılında Anastas Yuvanidis Efendinin Kaymakamlık görevini, 1882 yılında Hacı Parsıh Efendinin Belediye Başkanlığı görevini ifa etmiş olduklarını ve Develi Kaza meclislerinde, Belediye Meclislerinde 1880 Berlin anlaşması sonrasında Ermeni ve Rumların da görev almış olduklarını ifade etti.

Süme, Osmanlı Milliyet sisteminde, ‘kanun önünde bütün vatandaşların eşit olduğu‘ ilkesinden hareketle, gayrimüslim vatandaşlarının da kaza meclis üyeliği, Belediye Başkanlığı, Belediye Meclis üyeliği ve Kaymakamlık vazifelerinde bulunduklarını anlattı.

Ankara vilayet salnamesinde belirtildiği üzere, Develi İlçesinde 1871 yılında, Belediye teşkilatının kurulduğunu ve ilk belediye başkanının Hacı İbrahim Efendi olduğunu belirten Süme, ilçede bugüne kadar 41 belediye başkanının görev yaptığını aktardı.