Edirne’De Roman Kadınlarına Yönelik ‘Kadın Gelişim Merkezi‘ Açıldı

Edirne’nin Yıldırım Mahallesi’nde yaşayan Roman kadınların faydalanması için yapılan ‘Yıldırım Kadın Gelişim Merkezi‘ davul ve zurnalar eşliğinde açıldı.

Edirne’De Roman Kadınlarına Yönelik ‘Kadın Gelişim Merkezi‘ Açıldı
Edirne’nin Yıldırım Mahallesi’nde yaşayan Roman kadınların faydalanması için yapılan ‘Yıldırım Kadın Gelişim Merkezi‘ davul ve zurnalar eşliğinde açıldı.

Hükumetin yaptığı Roman Çalıştayı meyvesini vermeye devam ediyor. Çalıştayın ardından ilkleri yaşamaya başlayan romanların hayatlarındaki değişimler sürüyor. Olumlu hava Roman vatandaşların en yoğun yaşadığı şehirlerden biri olan Edirne’de de kendisini hissettiriyor. Romanların toplumla bütünleşmesi başlatılan projelere bir yerini daha eklendi. Bu kapsamda roman kadınların kendilerini geliştirmeleri ve ekonomik hayata katılmaları amacıyla Yıldırım Mahallesi’nde ‘Kadın Gelişim Merkezi‘ açıldı.

Merkezin açılışını Edirne Valisi Gökhan Sözer, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Edirne Romanlar Derneği (ED-ROM) Başkanı Erdinç Çekiç, Emniyet Müdürü Mehmet Yazıcı birlikte yaptı. Açılış töreninde konuşan Vali Gökhan Sözer, toplumun en fazla ilgi ve desteğe muhtaç kesiminin kadınlar olduğunu söyledi. "Gün geçmiyor ki, onlara yönelik yanlış davranışlar ve şiddet veya onları toplumun dışına iten onları ve bizi üzen bir sürü olay ve hareket olmasın." diyen Sözer, toplumun genelindeki kadınlar duyduğu ilgili ve korumanın dezavantajlı grupların kadınlarında daha fazla olduğunu belirtti. "Kadın Gelişim Merkezi”nin Yıldırım Mahallesi’nin dezavantajlı kadınları için açılan bir sosyal mekan olduğunu belirten Sözer, merkez sayesinde kadınların görecekleri eğitim ve yapacakları üretimle toplumun bir parçası olmanın mutluluğunu yaşayacağını ifade etti.

"HÜKÜMETLE KOL KOLA HİZMET EDİYORUZ"

Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi de, kendisinin de Yıldırımlı olduğunu belirterek bu mahalleli olmaktan her zaman gurur duyduğunu belirtti. Hükumetle kol kola girerek Edirne halkına hizmet etmek için çalıştıklarını anlatan Sedefçi, TOKİ ile yürüttükleri çalışmalar sonucunda romanların yakın dönemde konutlarına kavuşacağını kaydetti.

Açılan gelişim merkezinde kadınların üreteceği ürünlerin pazarlanmasında yardımcı olacaklarını Sedefçi, su sayede kadınların aile ekonomisine katkı sağlayacağını vurguladı.

ED-ROM Başkanı Erdinç Çekiç, Edirneli Romanlar Derneği olarak 2004 yılından bu yana inandığımız yolda imkanlar dahilinde çeşitli sosyal projeler geliştiklerini açıkladı.

Çekiç, "Bir toplumun değişimi ve dönüşümü noktasında elimizden geldiğinde katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu süreçte yerel yönetimlerin desteğini aldıktan sonra görüyoruz ki, çok önemli işler yapılabiliyor. Biz 2008 yılından bu yana 274 çocuğumuzu liseye ulaşımı, 56 gencimizin üniversite eğitimini tamamlaması için yerel yönetimlerin katkısını aldık. Sorunlarımızı tespit edip toplumun bütün kesimleriyle paylaşmak sorunun çözümünü kolaylaştıracaktır. Kadın Gelişim Merkezi’nin de kadınlarımızın eğitimine ve ailelerinin ekonomik hayatına katkı yapmasına imkan sağlayacak." diye konuştu.

Yıldırım Kadın Gelişim Merkezi projesi, Edirne Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile ED-ROM işbirliği hazırlandı. SYDV Mütevelli Heyeti tarafından kabul edilen proje için Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’ndan 17 bin TL destek sağlandı.

Alınan destekle merkezin bir yıllık kirası, fiziki mekanın onarımı, orada görev yapacak genç bir kızın yıllık ücreti ve merkezin faaliyete hazır hale getirilmesi için kullanıldı.

Yıldırım Kadın Gelişim Merkezi kadınları yönelik olarak çocuk sağlığı, gelişimi ve psikolojisi, erken evliliğin getirdiği olumsuzluklar, aile planlaması gibi talep gelecek birçok alanda hizmet verecek.