Cihan Topal Öncü Oldu Yüzlerce Kişi Nakil İçin Sırada Bekliyor

Türkiye‘de ilk defa Aydınlı Cihan Topal‘a yapılan çift kol nakli sonrası, yüzlerce kişinin nakil için Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesine başvurduğu belirtildi.

Aydın‘da, 2008 yılında slaj makinesine kollarını kaptıran ve iki kolu olmadan iki yıldır hayatını devam ettirmeye çalışan Cihan Topal‘a, 6 ay önce Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından yapılan çift kol nakli birçok gazi ve engelliye umut oldu. 6 ay süren fizik tedavinin ardından durumu daha iyiye giden Cihan Topal, birçok ihtiyacını artık kendisi görebiliyor.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından Türkiye‘de ilk kez yapılan bir ameliyatla, trafik kazasında hayatını kaybeden 23 yaşındaki Fatih Demir‘in kolları, kesilen kollarına takılan Cihan Topal‘a nakledilmiş ve olumlu sonuç alınmıştı.

Cihan Topal‘ın ameliyatının ardından birçok kişinin kendilerine nakil için başvurduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Ömer Özkan, bir ilki başardıklarını belirterek şöyle konuştu: "Bunu ekip olarak başardık. Türkiye‘de şu ana kadar yapılamayanların yapılması için Sağlık Bakanlığı‘nda altyapıyı oluşturduk. İlgili kuruluşlar son rötuşlarını yapıyor. Sanırım 1 ay sonra tamamlanacak ve bizim önümüze gelecek. Bizim görevimiz

toplumda önder olup yapılamayanları yapmak. Fakat bir şeyi ilk defa yapmak çok önemli. Bize, 200‘ü aşkın kol nakli başvurusu var."

TÜRKİYE‘Yİ BU KONUDA MARKA YAPACAĞIZ

Cihan Topal‘ın sağlık durumunun her geçen gün iyiye gitmesinin kendilerine cesaret verdiğini belirten Doç.Dr. Ömer Özkan, şunları söyledi: "Kol naklini biz başardık. Bundan sonrası için de bize cesaret veriyor. Aklınıza gelebilecek her şey nakil olabilecek durumda. Bununla ilgili mevzuat iyi işliyor. Mevzuat olsa bunu bugün yapmaya hazırız. Sağlık Bakanlığı bu konuyla ilgili mevzuatı çıkarmaya çalışıyor. Cihan Topal‘a özel bir izinle çift kol nakli yaptık. Bize yapılan 200 başvuruyu titizlikle

inceliyoruz. Yapılan incelemelere göre, başvurulardan 30‘u nakil için uygun. Mevzuat çıkar çıkmaz nakil için çalışmalara başlayacağız. Başvurular arasında gazi de var, trafik kazasında kolunu kaybeden de. Tarım makinesine kolunu kaptıran da mevcut. Bu kadar yoğun başvuru olması bizi sevindiriyor. Türkiye‘yi bu konuda marka yapmayı hedefliyoruz."

HERKES SAĞLIĞINA KAVUŞSUN

Yapılan çift kol nakliyle Türkiye‘de yüzlerce kişiyi umut olan Cihan Topal da bu durumdan memnun olduğunu söyledi. Gazete haberinin kendi umutlarını yeşerttiğini, kendi durumunun ise bütün gazilerin ve engellilerin umudu olmasının çok sevindirici bir duygu olduğunu belirten Cihan Topal, şöyle konuştu: "Benim ameliyatım verici bulunduktan sonra Sağlık Bakanlığının özel izniyle yapıldı. Habersiz olarak kollar alınsa suç, bu kol nakli dünyada yapılmamış olsaydı yine suçtu. Çünkü şu an Türkiye‘de yasası ve

yönetmeliği çıkmadı. Yönetmeliğin Sağlık Bakanlığından çıkmasını bekliyoruz. Yasa henüz çıkmadığı için benden sonra kimseye nakil yapılamadı. Oysa benim gibi çok bekleyen var."

Akdeniz Üniversitesinde, kol nakli için bekleyen çok sayıda kişi olduğunu anlatan Topal, sözlerine şöyle devam etti: "Benim gibi iş kazası geçirmiş insanlar var, gaziler var. Hepsi kol nakli için bir umut bekliyor. Kısa zamanda yasa çıkarsa ameliyatlar yapılmaya devam edecek. Şu an SGK ile SSK arasında bir dosya hazırlandığını öğrendim. İnşallah yasa çıkar ve kol nakli bekleyen hastalar benim gibi sağlığına kavuşur. Ben kolsuz hayatıma alışıp hayata böyle tutunmaya devam ederken, bir gün kahvehanede

Kaynak: İHA