Avrupa Ombudsmanı: Türkiye’De Ombudsmanlık İçin Sağlam Temeller Oluşturuldu

Avrupa Ombudsmanı Prof. Dr. Nikiforos Dıamandouros, Türkiye’de kamu denetçiliği (Ombudsmanlık) kurumunun yasa tasarısıyla uluslararası standartlarda sağlam temeller üzerine oluşturulduğunu söyledi.

Avrupa Ombudsmanı Prof. Dr. Nikiforos Dıamandouros, Türkiye’de kamu denetçiliği (Ombudsmanlık) kurumunun yasa tasarısıyla uluslararası standartlarda sağlam temeller üzerine oluşturulduğunu söyledi.

Doğuş Üniversitesi tarafından organize edilen ‘Uluslararası Kamu Denetçiliği (Ombudsmanlık) Sempozyumu‘ Acıbadem kampüsünde gerçekleştirildi. Konferansa konuşmacı olarak davet edilen Avrupa Ombudsmanı Prof. Dr. P. Nikiforos Dıamandouros, Avrupa‘da ‘ombudsmanlık‘ olarak adlandırılan kamu denetçiliğinden övgüyle söz etti. Ombudsmanlığın Türkiye için ek bir anayasal mimari sağlayacağına inandığını belirten Dıamandouros, “Yıllar boyunca Türkiye Cumhuriyeti’nde sivil toplumun ve demokrasinin oluşmasında katkıda bulunan bir çok kişi ve kuruluşlarla görüştüm. Bu görüşmelerim sayesinde her zaman Türkiye’de bir ombudsman kurumunun yerleştirilmesi bağlamında hep olumlu düşüncelerim vardı. Bu da son olarak Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış‘la olan görüşmelerimle de pekişmişti. Adalet Bakanlığı’yla yaptığımız görüşmelerde de Türkiye’de ombudsmanlık oluşturulması için gerekli yasa tasarısının oluşturulduğunu öğrendim. Sanıyorum Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bu yasa tasarısı görüşülmekte. Bu bağlamda uluslararası standartlarda bu tür yasa tasarısının hazırlanışı Türkiye’de ombudsmanlık oluşturulması için sağlam temelleri oluşturduğuna inancım tamdır.” dedi.

Türk vatandaşları gözünde de bağımsız ve tarafsız bir kamu sisteminin oluşturulması son derece önemli olduğunu aktaran Ombudsman Dıamandouros, “Ombudsmanlık Türkiye’de daha modern bir demokrasi oluşmasında önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

Doğuş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mitat Uysal da, ombudsmanlığın çok ileri bir demokrasi anlayışının mantığı olduğunu söyledi. Böyle bir kurumun pozitif hukukun temelinde yer alması gereken etik değerlerin güncelleşmesi anlamına geldiğinden söz eden Uysal sözlerini şöyle tamamladı: “Bu tür bir uygulama insan haklarının evrensel boyuta ulaşması demektir. Bu güvenceleri sağlam ve gerçekçi bir düzlemde uygulatan ombudsmanlık mantık ve olgusu Avrupa Birliği ülkelerinin hepsinde yasal bir kurum olarak yer almaktadır. Ülkemizde kamu denetçiliği adıyla yapılanarak anayasal boyuta taşınan ombudsmanlık anlayışının bir anlamda bu toprakların ürünüdür.”

Programa konuşmacı olarak davet edilen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç hava muhalefeti nedeniyle gelemedi. Konferansa, akademisyen ve öğrencilerin yanı sıra, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile Türkiye Musevileri Hahambaşısı İshak Haleva da katıldı.