Sağlık-Sen: Sağlıkta Çalışan Kadın Şiddet Ve Stres Mağduru

Çalışma hayatında kadına yönelik şiddetin en sık rastlandığı kurumlar arasında hastaneler geliyor. Acil servisler ise mağduriyetin en çok yaşandığı birim.

Çalışma hayatında kadına yönelik şiddetin en sık rastlandığı kurumlar arasında hastaneler geliyor. Acil servisler ise mağduriyetin en çok yaşandığı birim.

    Sağlık-Sen’in 8 Mart çalışan kadınlar günü sebebiyle sağlık kurumlarında çalışan kadınların yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla açıkladığı araştırma çarpıcı sonuçlar içeriyor. Sağlık-Sen’in 12 bölgede gerçekleştirdiği ankete katılan kadın çalışanların yüzde 90’ı işi nedeniyle çocuklarına vakit ayıramadıklarından, yüzde 85’i aile ve sosyal hayatının kısıtlandığından yakınıyor. Yüzde 79’u mesleğini yerine getirirken yoğun stres yaşıyor. Yüzde 77’si çok fazla nöbet tutmalarının iş performanslarını olumsuz etkilediğini düşünüyor.

    “24 saat halka hizmet eden kadın çalışanların, 8 Mart’ta dahi bir hasta yakını tarafından şiddete uğramamasının hiçbir garantisi yok.” diyen Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, çalışan kadınlar gününde sağlıkta yaşanan şiddete dikkat çekiyor. Kadın çalışanların yüzde 76’sı uğradıkları şiddetin kaynağı olarak hasta ve yakınlarını görüyor. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 61’i sözel, yüzde 36’sı psikolojik şiddetle karşılaştığını belirtiyor.

    Sağlık hizmetlerinin aksamadan yürütülmesinde en büyük katkıyı kadın çalışanların sağladığını belirten Kaçar, “Kadın çalışanlar yetersiz istihdama bağlı olarak yaşadığı ağır iş yükünden kurtarılmalı, büyük bir stres kaynağı haline dönüşen şiddete karşı çalışma güvenlikleri sağlanmalı, aile ve sosyal hayatta onları rahatlatacak tedbirler alınmalıdır.” dedi.