Dünyada 2 Milyon Kişi Diyaliz Ve Böbrek Nakli İle Yaşıyor

Kronik böbrek hastalığı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de adeta salgın halini almış olan önemli bir halk sağlığı sorunu olarak görülüyor.

Kronik böbrek hastalığı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de adeta salgın halini almış olan önemli bir halk sağlığı sorunu olarak görülüyor. Basit ve ucuz bazı idrar ve kan testleri kullanılarak erken saptandığında önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir olmasına rağmen, bunun mümkün olmaması halinde hastalığın böbrek yetmezliği evresine ilerlemediği, yüksek sakatlık ve ölüm oranları ve kötü yaşam kalitesi ile hasta sağlığını, uygulanması gereken yüksek maliyetli diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile sağlık bütçesini ciddi bir şekilde tehdit eder boyuta geldiği beilrtildi.

    Türk Nefroloji Derneği’nden yapılan yazılı açıklamada, halen tüm dünyada 2 milyonu aşkın kişi diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile hayatını sürdürüyor. Yıllık yüzde 6-8’lik artış oranı ile gelecekteki 10 yıl içinde bu sayısının iki katına çıkması ve toplam tedavi maliyetinin 1.5 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu şekilde, yakın gelecekte gelişmiş ülkelerin sağlık bütçelerini ciddi olarak zorlayan, daha düşük gelir düzeyine sahip ülkelerde ise altından kalkılması mümkün olmayan bir ekonomik yük ortaya çıkacaktır. Türk Nefroloji Derneği verilerine göre ülkemizde diyaliz uygulanan veya böbrek nakli yapılmış yaklaşık 60 bin hasta bulunmaktadır. Bu sayının, gelişmiş birçok ülkenin neredeyse 2 katı olan yıllık yüzde 10 artış oranı ile 2015 yılında 100 bini aşacağı ve halen 1.5 milyar dolar olan tedavi maliyetinin iki katına çıkmasından korkuluyor.

    Her yıl mart ayının ikinci Perşembe günü Uluslararası Nefroloji Derneği ve Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu tarafından ‘Dünya Böbrek Günü’ olarak ilan edildiği belirtildi. Türk Nefroloji Derneği, bu yıl altıncısı kutlanacak olan Dünya Böbrek Günü çerçevesinde böbrek sağlığı ve hastalıkları konusunda toplum bilincini artırmak, erken tanının önemini vurgulamak ve kronik böbrek hastalığının insan sağlığı ve ülke ekonomisi üzerindeki ağır yükü hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla “Böbreklerini Koru, Kalbini Kurtar” teması ile 10 Mart 2011 günü ve haftasına yayılacak basın toplantısı, panel, halk toplantısı, alışveriş merkezlerine stant açılması, okul ziyaretleri, ücretsiz tarama testleri, televizyon programları ve spotları, gazete ilanları, pankart, poster ve broşür hazırlanması gibi çeşitli etkinlikler düzenleyecek.